Main menu

header

de Dana Purgaru

Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii

Femeile au nevoie în medie de 20 de minute de somn în plus în fiecare noapte față de bărbați, susține o nouă cercetare realizată de cercetători de la Universitatea din Loughborough (Marea Britanie). Motivul acestui dezechilibru ar fi creierul feminin, susțin cercetătorii. Femeile ar avea nevoie de mai mult timp de recuperare, fiindcă au tendința să facă mai multe lucruri deodată, să îndeplinească sarcini multiple, mai ales la locul de muncă.

Psoriazisul creşte riscul de Parkinson

Persoanele care suferă de psoriazis prezintă un risc mai mare să dezvolte boala Parkinson decât celelalte, din cauza unui proces inflamator. La această concluzie au ajuns cercetători de la Mayo Clinic (Statele Unite) și de la Universitatea Mahidol (Thailanda); ei sugerează că riscul crește ca urmare a inflamației cronice induse de boala dermatologică. Potrivit metaanalizei, adulții care suferă de psoriazis prezintă un risc cu 38% mai mare să dezvolte boala Parkinson decât cei care nu au această boală autoimună.

Glaucomul ar putea fi genetic

O cercetare cu participare internațională a relevat existența a opt gene puternic asociate cu glaucomul primar cu unghi închis (PACG). Cele opt gene oferă perspective neașteptate pentru înțelegerea procesului formării glaucomului și a modului în care forma ochiului ar putea contribui la boală chiar și la persoanele sănătoase asimptomatice. Studiul a implicat peste 10.000 de pacienți din 24 de țări.

Uleiurile vegetale nu reduc pericolul cardiovascular

Înlocuirea grăsimilor animale cu uleiuri vegetale reduce nivelul colesterolului, dar nu diminuează și rata mortalității, inclusiv a celei cardiovasculare, potrivit unui studiu al unei echipe americane de cercetători. Printre ipotezele avansate, cercetătorii citează fenomenele de „oxidare”, care ar putea crește riscul cardiac, chiar și atunci când rata de colesterol „rău” (LDL) scade. Această oxidare poate fi mai mare la anumite categorii de populație, cum ar fi fumătorii, marii consumatori de alcool sau persoanele în vârstă.