Main menu

header

575 14 1de Raluca Grințescu

Se consideră că fiecare persoană are radiculită cel puţin o dată în viaţă. Acest lucru nu este surprinzător - uneori, o răsucire bruscă şi ridicarea cu nepăsare a unui obiect greu sunt de ajuns pentru a provoca o durere ascuţită de nesuportat a spatelui. Durerea poate fi atât de ascuţită, încât devine dificil a sta în picioare sau a merge normal.

Este o tulburare a sistemului nervos

Radiculita este o tulburare a sistemului nervos provocată de inflamarea rădăcinilor nervilor care ies din coloana vertebrală. Inflamaţia apare, de obicei, ca răspuns la ceva care apasă pe rădăcina nervului. La persoanele tinere, radiculita este provocată, în general, de o accidentare, în care discul intervertebral se sfâşie şi aşchiile sale apasă pe rădăcina nervului. Însă, la persoanele în vârstă, schimbările degenerative ale coloanei vertebrale joacă un rol semnificativ. Pe măsură ce discurile intervertebrale devin mai înguste odată cu vârsta, la fel spaţiile dintre vertebre şi rădăcinile nervilor devin mai mici şi mai predis- puse la compresie.

Spațiile intervertebrale se deschid

575 14 2Deşi radiculita poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, ea se manifestă de obicei în zona taliei - sacrală. Este caracterizată de durere severă în talie, care se răspândeşte la picior - şold, coapsă, gambă sau chiar laba piciorului. Această durere se intensifică la mişcare şi cedează când vă aplecaţi, deoarece spaţiile intervertebrale se deschid. Radiculita poate afecta şi gâtul - în acest caz, durerea se poate răspândi la gât, umăr, braţ sau la omoplat. Dacă vă confruntaţi cu o instalare bruscă a simptomelor radiculitei, încercaţi să vă odihniţi, să îndepărtaţi orice presiune asupra spatelui şi să evitaţi mişcările bruşte. De asemenea, ar trebui să evitaţi vremea rece sau cu vânt, din moment ce provoacă spasme musculare şi poate agrava chiar mai mult boala. Pentru a diminua durerea, vi se pot prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau substanţe care relaxează muşchii. Un masaj şi o baie fierbinte sunt şi ele de ajutor. În cazurile grave, pot fi prescrise opioide sau pot fi injectate anestezice locale direct în coloana vertebrală (în spaţiul epidural), pentru a calma durerea.

Fizioterapia este binevenită

Fizioterapia reprezintă o parte importantă a tratamentului. Diverse exerciţii de întindere pot ajuta la relaxarea muşchilor încordaţi şi la deschiderea spaţiilor intervertebrale pentru a reduce iritaţia nervului. În majoritatea cazurilor, aceste proceduri sunt de ajuns, iar simptomele dispar după patru-șase săptămâni. După recuperare, ar trebui continuate regulat exerciţiile de îndreptare a spatelui, iar bolnavul ar trebui să evite să ridice obiecte grele sau să lucreze într-o poziţie aplecată. Dacă simptomele persistă, iar durerea devine cronică, operaţia este recomandată deseori, în special dacă hernia de disc a fost cauza iniţială. Aşchiile provenite de la disc, ce apasă asupra nervului, pot fi îndepărtate în timpul operaţiei.

Amestec cu spirt și novocaină

575 14 3În cazurile de radiculită este indicat următorul amestec: 2,5 g mentol, 1,5 g novocaină, 100 ml spirt. Se ung cu acest amestec gâtul şi coloana vertebrală. Acest tratament garantează şi o vindecare rapidă în situaţia depunerilor de săruri. În cazul fracturilor oaselor de la mâini sau de la picioare se ung locurile afectate cu acelaşi amestec. Este un mijloc de tratament de neînlocuit pentru persoanele în vârstă. Atunci când vi se pare că picioarele nu vă mai ascultă, ungeți o dată pe zi tălpile şi zonele de sub genunchi cu acest amestec. Veţi vedea că mersul va deveni pe zi ce trece mai uşor. Acest amestec îi ajută foarte mult şi pe cei care suferă din cauza tensiunii arteriale ridicate, dar şi pe cei care se plâng de insomnie. Somniferele acţionează asupra creierului, astfel încât omul îşi pierde cunoştinţa.

Atenție! La fel ca şi în cazul altor boli, e mai bine să luaţi măsuri preventive şi să încercaţi să evitaţi radiculita. Pentru aceasta, încercaţi să lucraţi în poziţia aplecat şi cereţi ajutor când ridicaţi obiecte grele.

Simptomul clasic al radiculitei este o durere ascuţită constantă, care se răspândeşte deseori în direcţia nervului deteriorat. De obicei, este posibil să depistăm exact unde s-a produs accidentarea coloanei prin localizarea durerii

Reţetă

Iată încă o reţetă foarte eficientă în caz de radiculită: pe o hârtie de pergament se pune un strat de aluat din făină de secară şi se acoperă cu un tifon; se masează mijlocul cu terebentină, câte 5 g, de trei-patru ori, până la apariţia unei roşeli sau a senzaţiei de căldură sub palma care masează; după aceea se pune pe mijloc aluatul de secară pregătit, iar deasupra pergamentului, un bandaj călduros. Se ţine această compresă aproximativ o oră, dacă însă simţiţi că ustură, puteţi să o scoateţi mai devreme, pentru a evita apariţia unei arsuri. Repetaţi această procedură trei zile la rând. Dacă după prima aplicare apar arsuri, trebuie să aşteptaţi să se vindece acestea. Senzaţia de căldură pe locul compresei continuă câteva ore, iar roșeala pielii durează câteva zile. Aluatul poate fi folosit mai multe zile la rând.