Main menu

header

576 14 1de Diana Georgescu

Kefirul este o băutură miraculoasă, bogată în calciu și vitamine. Asigură o energie și un tonus de invidiat pe parcursul întregii zile și se recomandă pentru un efort fizic și intelectual prelungit.

Un veritabil medicament natural

Kefirul este recunoscut încă din Antichitate ca fiind o băutură energizantă, un adevărat „aliment-minune”, cu proprietăți de-a dreptul miraculoase. Originar din regiunea Caucazului, unde a reprezentat hrana privilegiată a locuitorilor, kefirul se obține prin introducerea anumitor culturi lactice selecționate în lapte. Pe lângă gustul său inconfundabil, dar plăcut, de iaurt ușor acidulat, acrișor, kefirul are multiple beneficii pentru sănătate, care îl recomandă că fiind un veritabil medicament natural.

Previne apariția osteoporozei și a parodontozei

Cercetătorii au pus pe seama consumului zilnic de kefir longevitatea binecunoscută a locuitorilor zonelor caucaziene. Prin proprietățile sale, kefirul prelungește durata de viață, întârzie procesul de îmbătrânire a organismului și mărește funcționalitatea creierului (îmbunătățind memoria, reflexele și atenția celor care îl consumă).

Kefirul constituie o sursă bogată de minerale (calciu și magneziu) și de vitamine de tipul B și K și îmbunătățește funcțiile organelor, asigurând astfel oase și gingii puternice și prevenind apariția osteoporozei și a parodontozei. Consumat seara, la culcare, asigură un somn liniștit, fiind indicat și persoanelor care suferă de depresie, tulburări de anxietate sau stări de hiperactivitate. Este indicat chiar și în timpul tratamentului cu antibiotice, deoarece conține probiotice și restabilește nivelul optim al florei intestinale din organism.

Kefirul asigură o bună sănătate a inimii și a plămânilor: curăță vasele de sânge și reglează tensiunea arterială, intervine în metabolismul colesterolului, previne apariția bolilor respiratorii și ajută la tratarea astmului și a bronșitei.

Distruge tumorile

Nu în ultimul rând, kefirul asigură sănătatea sistemului nostru imunitar. De aceea este indicat în alimentația copiilor, a femeilor însărcinate sau persoanelor în vârstă. Un studiu publicat în 2006 în publicația științifică „Journal of Immunobilogy” arată că kefirul are capacitatea de a distruge dezvoltarea anumitor celule tumorale, deoarece este bogat în antioxidanți ce luptă cu radicalii liberi. Poate fi folosit şi ca demachiant în tratamentele cosmetice, cu efect de încetinire a formării ridurilor şi eliminarea oboselii faciale. De asemenea, se poate folosi în arsuri solare sau superficiale (produse în gospodărie). Totodată, ameliorează sau înlătură durerile provocate de reumatism, prin ungerea locurilor dureroase de şapte-opt ori pe zi cu kefir.

Acestea sunt doar câteva beneficii ale kefirului, care îl recomandă că fiind un probiotic natural și un tonic excelent, ce asigură energie, bună dispoziție și o stare optimă de sănătate.

Recomandat celor cu intoleranță la lactoză

Se cunoaște faptul că sunt nenumărate persoane care dezvoltă intoleranță la lactoză. Kefirul este și în acest caz un aliat de nădejde, deoarece conține bacterii ce descompun lactoza din stomacul persoanelor care au o deficiență naturală a enzimei lactice. Iată de ce poate fi consumat fără probleme.

Kefirul conține extrem de puține calorii, fiind recomandat în timpul dietelor. Accelerează tranzitul intestinal, stimulează digestia, reduce grăsimile de pe abdomen și asigură o senzație de sațietate de lungă durată. Rezultatul: câteva kilograme în minus

Laptele de capră şi derivatele sale

576 14 2Deși se poate obține din diferite tipuri de lapte (vacă, capră și oaie), kefirul obținut din lapte de capră are cele mai multe proprietăți nutriționale, deoarece beneficiile kefirului sunt potențate de cele ale laptelui de capră, adevărat „elixir alb”, cum era numit în Antichitate. Compania Elcomex Agroindustrial a luat decizia de a lansa gama de produse lactIQ din lapte de capră, în urma unui studiu de piață comandat în momentul înființării companiei. Conform studiului amintit, un pahar cu lapte de capră se digeră în numai 20 de minute, este ecologic, folosit în tratarea a numeroase boli și este un antiinflamator cunoscut. Mai mult, ajută la creșterea imunității și se recomandă în alimentația sugarilor de sub 1 an, având o structură chimică asemănătoare cu a laptelui matern.

Kefirul din lapte de capră este un tonic natural, ce acționează favorabil asupra sistemului nervos central, fiind de aceea indicat în dieta şcolarilor și a sportivilor de performanță. Este recomandat a se consuma dimineața, pe stomacul gol, stimulând astfel apetitul și reglând tonusul nervos pe întreaga zi.