Main menu

header

de Cătălina Tăgârță

Amețeala și dezechilibrele pot fi semnul mai multor boli. Printre cele mai frecvent întâlnite se numără afecțiuni ale urechii interne, probleme neurologice, scăderea tensiunii și tulburări de ordin psihic, dar nu se exclude nici prezența unei tumori la cap. Dacă resimțiți o stare de amețeață trebuie să vă adresați imediat medicului, avertizează profesor doctor Sarp Saraç, reprezentantul secției ORL din cadrul Liv Hospital, Istanbul.

Creșterea fluidității urechii interne, posibilă cauză

În unele cazuri stările de amețeală pot fi cauzate de tensiune, drept pentru care e bine să vă monitorizați periodic tensiunea și să luați măsuri pentru a o ține în limita valorilor normale.

Amețelile pot avea drept cauză multe boli ale urechii. Dintre acestea, cele mai des întâlnite poartă numele de „BPPV” și vizează echilibrul urechii interne și pierderi ale cristalelor din canalele semicirculare, mișcările neregulate ale capului fiind asociate cu amețelile de scurtă durată. O altă cauză des întâlnită este creșterea fluidității urechii interne, iar în cazul bolii „Meniere” bolnavul manifestă atacuri și dureri de cap puternice și de lungă durată.

Pot fi însoțite de vomă

Amețelile (vertigo) provoacă iluzia de mișcare, deci bolnavul are senzația că se mișcă el sau se mișcă totul în jurul lui. Această senzație poate fi însoțită de amețeală și vomă. Pierderea echilibrului este cauzată de disfuncția unuia dintre cele trei sisteme (simțul echilibrului, tactil și văzul) sau a sistemului care coordonează creierul mic.

Tratamentul egal manevre speciale, chirurgie sau laser

Cauzele foarte diferite ale acestor amețeli presupun tratamente diferite. Pentru cea mai întâlnită cauză, BPPV, tratamentul constă în manevre medicale speciale. În cazul bolii Meniere, atunci când tratamentul nu are efectul dorit se apelează la chirurgie. În plus, dacă amețelile au drept cauză o tumoră la cap se apelează la chirurgie sau laser. Persoanelor care manifestă amețeli li se face în primul rând o examinare ORL completă. Dacă este nevoie, se poate face o examinare la microscop ORL. „În cazul în care există o suspiciune de amețeală pozițională se va apela la tratamentul «Dix-Hallpike». Testul de auz este foarte eficient în ceea ce privește diagnosticarea mai multor boli ale urechii mijlocii, inclusiv a bolii Maniere. Mișcările oculare inconștiente, numite Nistagamus, pot fi diagnosticate cu aparatul «Videoelektronistagmografia»”, susțin medicii din cadrul Liv Hospital, Istanbul.