Main menu

header

580 15 1de Raluca Grințescu

Mulți oameni au dureri la articulația degetului mare de la picior din cauza încălțămintei incomode, datorită frecării acesteia pe excrescența osoasă și dezvoltării inflamației. Încălțămintea nu se potrivește perfect conformației piciorului, și de aceea produce un disconfort în timpul mersului. Conformația piciorului este cauza principală a durerii de articulație de la picior, deoarece degetul mare este oarecum depărtat față de celelalte degete, și astfel aspectul acestora este ca un evantai.

Articulația degetului mare, cea mai afectată

Articulația piciorului suportă destul de greu greutatea corpului, iar la persoanele supraponderale aceasta este afectată și mai tare. Treptat, unele dintre articulațiile piciorului ajung să dezvolte procese artrozice, cea mai afectată fiind articulația metatarso-falangiană. Foarte mulți oameni au artroză la laba piciorului, suferă dureri și inflamații, mai ales la articulația degetului mare. Aceasta este numită articulația metatarso-falangiană a degetului mare și poate suferi procese patologice ce sunt vinovate de apariția durerii. Deseori, durerea se produce din cauza procesului inflamatoriu a țesuturilor ce acoperă excrescența osoasă traumatică și chiar a unor procese de supurație.

Se formează bătături dureroase

580 15 2Medicii spun despre rigiditatea degetului mare (hallux rigidus) sau despre imposibilitatea mișcării normale a acestuia, deoarece spațiul articular este îngustat, iar suprafața articulară este acoperită de osteofite. Dacă alături de durere, rigiditatea în mișcări a degetului mare apare și devierea acestuia în afară se produce afecțiunea hallux valgus. În acest caz este necesară chiar intervenția chirurgicală pentru ajustarea degetului, deoarece simptomele de durere sunt foarte intense și apare și dificultatea de a susține greutatea corpului pe talpa piciorului. La persoanele în vârstă se poate produce o deviație a degetului mare, acesta încalecă degetul al doilea sau îl poate împinge spre degetul din mijloc. Durerea este un simptom caracteristic în astfel de cazuri din pricina formării bătăturilor și proceselor inflamatorii la articulații. În plus, mersul se face cu dificultate din cauza durerii, dar și a devierilor falangelor.

Suplimente pentru regenerarea cartilajului

Procesele inflamatorii și simptomele de durere la nivelul articulației degetului mare pot fi provocate de gută (când cristalele de acid uric se depun pe țesuturile periarticulare), osteoartroză, reumatism, de anumite lovituri sau leziuni la degetul piciorului. Osteoartrita este una dintre cele mai populare boli degenerative ale articulațiilor care apare din cauza distrugerii cartilajului. Boala afectează articulațiile degetului mare ce sunt mult solicitate în timpul mersului și al activităților fizice, dar și alte articulații ale sistemului osos. Pentru ameliorarea durerii se folosesc medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și se iau anumite suplimente pentru regenerarea cartilajului. Medicii recomandă încălțăminte specială, alegerea sandalelor cu bridă între degete în lunile de vară și masajul la degetele picioarelor.

Se recomandă încălțăminte specială, alegerea sandalelor cu bridă între degete în lunile de vară și masajul la degetele picioarelor

Remediile naturiste pot fi periculoase

Este interzisă cu strictețe aplicarea leacurilor băbești de tipul: tătăneasă, cartofi cruzi, rostopască, pește crud, varză, usturoi, lămâie, aspirină dizolvată, iod concentrat sau orice altceva. Aceste substanţe sunt absolut inutile, iar de cele mai multe ori, extrem de periculoase, provocând arsuri locale și infecții extrem de grave, care pot mutila piciorul. Singura substanță permisă local este vaselina neutră, în scopul protejării pielii de acțiunea iritantă mecanică a încălțămintei.