Main menu

header

de Dana Purgaru

România, pe locul trei în Europa la incidenţa bolilor cerebrovasculare

România se numără printre primele trei țări europene în ceea ce privește incidența crescută a bolilor cerebrovasculare, precum și mortalitatea de cauză cerebrovasculară, potrivit datelor transmise de Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN). Într-un comunicat de presă al SSNN se precizează că mortalitatea de cauză cerebrovasculară la persoanele peste 65 de ani este de 1.276,5 la 100.000 de locuitori.

Antidepresivele pot fi periculoase pentru copii şi tineri

Unele antidepresive sunt ineficiente și pot fi chiar periculoase în cazul copiilor sau al adolescenților care suferă de depresii majore, conform unui studiu realizat de un grup internațional de cercetători. Acesta se bazează pe analizarea altor 34 de studii realizate pe mai mult de 5.000 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani și, respectiv, pe 14 medicamente antidepresive. Un singur astfel de medicament s-a dovedit mai eficient, Fluoxetina, comercializat sub numele Prozac. Nortriptilina a fost identificată ca fiind cel mai puțin eficientă, iar Imipramina, cel mai bine tolerată. Venlafaxina are cele mai grave efecte secundare, fiind asociată unui risc de suicid.

Recuperare cu celule stem injectate în creier

Pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) și au rămas țintuiți în scaunul cu rotile pot merge din nou după ce primesc un tratament experimental ce constă în injectarea în creier a unei soluții ce conține celule stem, potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea Stanford. Toți pacienții care au participat la acest test clinic au arătat semne de recuperare.

Thailanda elimină transmiterea HIV de la mamă la copil

Thailanda a devenit prima țară din Asia și a doua din lume, după Cuba, care elimină transmiterea SIDA (HIV) de la mamă la copil, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit OMS, aproximativ 1,4 milioane de femei infectate cu HIV rămân însărcinate în fiecare an la nivel mondial, mai ales în țările în curs de dezvoltare și în special în Africa subsahariană. În cazul în care tratamentul cu antiretrovirale este început în stadiile cruciale ale sarcinii, şansele de transmitere sunt reduse la 1%. Iar în lipsa unui tratament cu antiretrovirale, există un risc de 15%-45% ca acestea să transmită virusul HIV copiilor lor în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării.