Main menu

header

582 14 2de Dana Purgaru

Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au atenționat că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept și nu un privilegiu. Precizarea a fost făcută recent, într-un comunicat emis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, după ce circa 9.000 de persoane au semnat petiţia „Stop internării copiilor în spital fără părinţi!”, iniţiată de mai multe mame din Sibiu, revoltate că nu li se permite internarea împreună cu copiii bolnavi în Secţia Boli Infecţioase a Spitalului de Pediatrie din oraş.

Solicitarea trebuie făcută expres

Prevederile Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1284/2012, art. 5 arată, la alineatul (1), că: „În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de Terapie Intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi dacă se solicită acest lucru”. În plus, la alineatul (2) se precizează: „În cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent dacă se solicită acest lucru”.

582 14 3Legea aduce reglementări în acest sens și în legătură cu copiii între 14 și 18 ani. „În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment”, se arată în alineatul (3) din respectivul ordin. Atenție! Articolul 7 din legea menționată arată clar că „este strict interzisă perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice”.

Mulți aparținători nu cunosc prevederile legii

Din păcate, foarte mulți părinți nu cunosc aceste prevederi legislative și, ca urmare, se pot ivi situații, precum cea recentă de la Sibiu, în care să nu se respecte dreptul aparținătorilor de a sta alături de copiii internați. „Este evident că o astfel de practică nu are cum să fie benefică pentru un copil mic, care evident că are nevoie în permanență, dar cu atât mai mult cu cât este bolnav, de o vorbă bună, de o mângâiere, de ajutor și de suport, ceea ce, în mod evident, o persoană străină și care are în atribuții diverse sarcini nu i le poate oferi”, se arată în textul petiţiei mamelor din Sibiu.

În acest caz, în urma demersului, Avocatul Poporului şi-a manifestat sprijinul, și astfel cele două ministere au fost nevoite să reacționeze, informând cetățenii cu privire la prevederile legislației în vigoare, ce permite internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani împreună cu unul dintre părinți, indiferent de acordul șefului de secţie sau al coordonatorului de compartiment.

Conform articolului 10 din legea menționată, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează de angajații „structurilor de control în domeniul sănătăţii publice ale Ministerului Sănătăţii şi ale Direcţiilor de sănătate publică“