Main menu

header

588 18 1de Raluca Grințescu

Vara este sezonul în care apar micile sau marile creaturi cu ace. Înțepăturile insectelor se înmulțesc în sezonul estival, așa că vă vom recomanda câteva trucuri prin care să scăpați, cel puțin la început, de durerea provocată de mușcături. Ar fi păcat să vă distrugeți concediul!

Sunt cauza unui număr mare de decese

Muşcăturile de insecte sunt cauza unui număr foarte mare de decese, mult mai multe faţă de cele provocate de muşcăturile de şarpe. Oamenilor sănătoşi înţepăturile de albine le provoacă o durere de scurtă durată, urmată de o umflătură, care se micşorează după câteva ore. Cele mai grave simptome se observă atunci când este provocată o alergie, care poate duce la şoc anafilactic. De aceea trebuie să fiţi foarte atenţi la asemenea simptome: o apăsare în piept, urticarie, greţuri, vărsături, respiraţie greoaie, răguşeală, ameţeli, limbă sau faţă umflată, leşin. Cu cât apar mai repede aceste simptome, cu atât ele vor îngreuna situaţia mai mult. Înţepăturile de meduze pot fi urmate de dureri de cap, crampe musculare, tuse, respiraţie greoaie, greaţă şi vărsături. Dacă simptomele nu dispar sau chiar cresc în intensitate, trebuie să vă adresaţi imediat medicului.

Albinele, viespile şi rudele lor

588 18 2Aceste insecte în timpul înțepăturii eliberează venin în ţesuturile pielii, ceea ce provoacă durere, înroşire şi o umflătură pe locul afectat. Indispoziţia poate dura de la câteva ore până la 24 de ore, în funcţie de ce insectă v-a muşcat. Trebuie să vedeţi mai întâi ce fel de insectă v-a înţepat. Acest lucru poate da cheia pentru tratamentul pe care trebuie să-l urmați şi ajută să evitaţi alte înţepături. Albina care are corpul pufos de culoare auriu-maronie poate înţepa doar o singură dată. Aceasta se întâmplă pentru că acul ei zimţat rămâne în piele, ceea ce duce la moartea albinei. Pe de altă parte, bondarii şi viespile au acele netede, ceea ce le permite să înţepe de mai multe ori, astfel încât trebuie să fiţi pregătiţi pentru ceea ce urmează. Bondarii mai ridică o problemă suplimentară. Dacă omorâţi unul dintre ei, aceasta poate conduce la năvălirea întregului roi asupra dumneavoastră. Atunci când săculeţul cu venin este distrus se eliberează o substanţă chimică (aceasta îi provoacă pe ceilalţi bondari să atace). Acţionaţi rapid! Cheia unei tratări reuşite este rapiditatea cu care acţionaţi. Cu cât vi se acordă mai repede primul ajutor cu atât aveţi mai multe şanse de a controla durerea şi umflătura.

Îndepărtaţi acul!

Dacă v-a înţepat o albină, îndepărtaţi cât puteţi de repede acul, pentru că altfel săculețul cu venin care se găseşte în ea continuă să pulseze încă două-trei minute, contribuind la pătrunderea acului şi a veninului cât mai adânc în piele. Fiţi atenţi să nu rupeţi acul sau săculeţul. Dacă se întâmplă acest lucru, în organismul dumneavoastră pătrunde mai multă otravă. Curăţaţi bine rana! Albinele şi rudele lor sunt nişte gunoieri, de aceea în veninul lor se găsesc cel mai adesea bacterii dăunătoare. Spălaţi locul înțepăturii cu săpun, apă şi antiseptic.

Chiar și căldura vă poate ajuta

În acest stadiu rana dumneavoastră încă mai pulsează, de aceea doriţi să scăpaţi de durere cât mai repede. Iată câteva metode recomandate pentru acest lucru, singura condiţie fiind să acţionaţi cât mai rapid după ce aţi fost înțepați! Punând peste locul înțepăturii o pungă cu gheaţă sau chiar un cub de gheaţă, puteţi face să scadă umflătura şi împiedicaţi răspândirea veninului. Probabil că o să vi se pară o ironie, dar chiar şi căldura vă poate ajuta să vă simţiţi mai bine, neutralizând substanţele chimice care provoacă inflamarea. Luaţi uscătorul pentru păr şi ţineţi-l îndreptat asupra locului afectat câteva minute.

Pasta din cărbune de lemn înlătură veninul

Unul dintre cele mai simple şi mai eficace leacuri care se pot folosi în aceste cazuri este aspirina. Umeziţi locul înțepăturii şi puneţi o tabletă de aspirină. Aceasta neutralizează diverşii agenţi inflamatori din venin. Adesea amoniacul pe care îl aveți în casă poate face minuni. Dacă presăraţi amoniac peste rană durerea trece foarte repede. Este recomandată, de asemenea, o pastă preparată din bicarbonat de sodiu şi apă, cu care se unge rana. Foarte repede înlătură veninul o pastă pregătită din cărbune de lemn, astfe încât rana nici nu se umflă, nici nu doare. Fărâmiţaţi un cărbune, amestecaţi-l cu apă şi ungeți cu această pastă rana, pe care o bandajaţi după aceea. Cărbunele acţionează foarte bine dacă este menţinut tot timpul umed.

Luaţi un preparat antihistaminic

Preparatele antihistaminice pentru uz intern care se găsesc în farmacii ajută să scăpaţi de durere (unul dintre aceste produse este siropul pentru tuse care conţine substanţe antihistaminice). Acestea scad umflătura şi înroșirea pielii provocate de veninul insectelor. Este cunoscut că unele măsuri profilactice pot proteja de foarte multe neplăceri. Purtaţi haine deschise la culoare. Insectele preferă culorile închise. Iată de ce apicultorii se îmbracă, de obicei, în haine kaki, albe sau în alte culori deschise. Scăpaţi de înţepături şi dacă aveţi grijă să nu mirosiţi prea strident: evitaţi parfumurile, loţiunile după bărbierit şi alte arome, pentru că albinele să nu confunde cu nectarul unei flori. Creşteţi consumul de zinc: albinele sunt atrase de persoanele care suferă din cauza deficienţei de zinc (puteţi creşte consumul de zinc numai la îndrumarea medicului). Cumpăraţi-vă un selet. Ca ultim mijloc de protecţie puteţi deveni pictor. Aceştia sunt înțepați foarte rar, pentru că terebentina pe care o folosesc alungă insectele nedorite.

Spălaţi rănile provocate de meduze cu apă sărată

588 18 3Meduzele reprezintă cea mai răspândită specie marină ale cărei înţepături sunt la fel de periculoase ca şi ale albinelor. În tentaculele lor lungi se găsesc celulele care provoacă înţepătura. Când ating, celulele străpung pielea umană şi împrăştie veninul. Chiar şi tentaculele tăiate sau rănite pot provoca răni deosebite. Dacă vă răneşte una dintre aceste creaturi marine, spălaţi imediat rana cu apă sărată. Nu folosiţi apă nesărată, pentru că aceasta poate trezi celulele care încă nu fost distruse şi care pot înţepa din nou. Din acelaşi motiv nu masaţi locul înțepăturii. Neutralizaţi celulele care pot înţepa. Încercaţi să scăpaţi de durere spălând cât se poate de repede locul afectat cu una dintre următoarele soluţii (chiar şi aşa însă durerea poate reveni după câteva ore, astfel încât trebuie să repetaţi procedura).

Puneţi alcool pe locul afectat. Nu trebuie neapărat alcool sanitar, puteţi folosi şi vin, lichior sau orice altă băutură alcoolică. Sau puneţi cât se poate de repede oţet pe rană, durerile vor fi astfel calmate. Amoniacul este, de asemenea, eficient împotriva înțepăturilor de meduze. După ce aţi fost înţepat trebuie să înlăturaţi tentaculele, dar nu faceţi acest lucru cu mâinile goale.

Dacă vă urmăreşte un roi întreg de insecte, intraţi la adăpost, în pădure sau săriţi în apă. Insectele vor întâlni astfel o piedică în urmărirea jertfei