Main menu

header

de Dana Purgaru

Vârsta sau sexul donatorului de sânge contează

Persoanele care primesc o transfuzie de sânge de la donatori de sex feminin sau de la donatori tineri au mai puține șanse de a supraviețui, potrivit unui studiu canadian. Aceste rezultate sunt surprinzătoare și sugerează că, dacă este nevoie de o transfuzie, rezultatele clinice ar putea fi afectate de vârsta sau de sexul donatorului, a explicat doctor Dean Fergusson, director al programului de epidemiologie clinică de la Spitalul din Ottawa. Acesta a precizat că studiul, la care s-au folosit informaţii clinice de la 30.500 de pacienți care au primit transfuzii de la 80.755 de donatori, mai necesită multe cercetări pentru a confirma teoria.

Consumul de Omega 3 scade mortalitatea din cauze cardiace

Includerea în alimentație a acizilor grași Omega 3, conținuți în cantități mari de anumite specii de pești cum ar fi somonul, sardinele sau anșoa, este legată de o reducere cu 10% a riscului de a muri de atac de cord, susține un studiu efectuat de americani, ce a cuprins 19 cercetări din 16 țări. „Rezultatele noastre consolidează importanța consumului de pește și de Omega 3 ca parte a unei diete sănătoase”, au declarat autorii cercetării, care au încurajat consumul de pește gras în special celor care sunt predispuși la probleme cardiace.

2,5 milioane de oameni infectaţi anual cu HIV

Aproximativ 2,5 milioane de persoane continuă să fie infectate anual cu virusul HIV în întreaga lume, o cifră care a stagnat în mod îngrijorător în ultimul deceniu, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Washington din Seattle, SUA. Numărul anual de noi infectări a rămas relativ constant, la circa 7.000 pe zi în ultimii zece ani, după o perioadă de declin rapid între 1997 și 2005. Această stagnare s-ar putea agrava dacă nu se va obține finanțarea programelor împotriva HIV, susțin îngrijorați specialiștii.

Americanii se tem de „atacul“ superbacteriilor

După două cazuri confirmate în SUA ale unor superbacterii ce supraviețuiesc tratamentului cu un antibiotic de ultimă instanță, experții în boli infecțioase susţin într-un raport că se așteaptă la mai multe îmbolnăviri în lunile următoare, conform Reuters. Oamenii de știință americani au raportat în luna mai descoperirea unei bacterii E.coli ce poartă o genă numită MCR-1, în cazul căreia antibioticul de ultimă instanță Colistin devine inutil. Superbacteria MCR-1 a fost identificată pe parcursul ultimelor șase luni la animalele de fermă și la oameni din aproximativ 20 de țări, inclusiv în China, Germania și Italia. Bacteria poate fi trans- misă în condiții de igienă precară.