Main menu

header

590 14 1de Ileana Voicu Ghinea

Cele mai importante aspecte pe care trebuie să le aveţi în vedere în perioada sarcinii sunt, fără doar și poate, analizele medicale. Știm că sunt multe și par complicate, pentru că, probabil, nimeni nu a făcut o listă clară cu ce și când este necesar de făcut din momentul în care aţi aflat că sunteţi însărcinată. Medicul ginecolog Ion Enache (foto) ne va explica, în cele ce urmează, care sunt cele mai importante investigații și care este calendarul lor.

Prima vizită la medic după instalarea amenoreei

La modul general, o sarcină fără probleme implică un calendar standard de vizite la ginecolog, cu o serie de analize clare. „Monitorizarea sau urmărirea sarcinii începe cu prima vizită medicală bifată după instalarea amenoreei, adică întârzierea menstruației. În primele două trimestre (până în săptămâna 28) vorbim despre vizite lunare, apoi la două săptămâni, iar după 36 de săptămâni, se impune control medical săptămânal”, explică, în continuare, specialistul.

Primul trimestru, primele emoții

590 14 2Ecografia de trimestrul 1 se realizează între săptămânile 11-13, cu o marjă de maximum +6 zile. „Aceasta este ecografia în care medicul verifică dacă sarcina s-a poziționat corect, dacă este implantată bine și dacă vorbim despre unul sau despre mai mulți embrioni. În plus, tot acum se stabilește vârsta exactă a sarcinii și posibila dată a nașterii. Foarte important, în cadrul acestei investigații se evaluează translucența nucală, testul care ajută medicul să descopere dacă se află în fața unei sarcini cu risc de sindrom Down sau alte boli determinate de anomalii cromozomiale. De asemenea, tot acum se face dublul test (beta-HCG și PAPP-A), analiză care are rolul de a depista eventuale anomalii cromozomiale”, explică medicul ginecolog.

Acestea ar fi, așadar, investigațiile imagistice, însă nu uitaţi de analizele specifice, hemoleucograma completă, biochimie și teste de coagulare, determinarea grupei de sânge, testul HIV, testare VDRL (sifilis), teste pentru depistarea hepatitelor B şi C, examen citologic Babeș-Papanicolau, examen de secreție vaginală. În plus, tot acum este recomandat a fi făcut și complexul TORCH - care indică infecția acută sau imunizarea după o infecție cu unul dintre următorii agenți patogeni: toxoplasma gondi, virusul rubeolic, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma, listeria monocytogenes și citomegalovirusul (CMV).

Morfologia fetală de trimestrul II

Considerată a fi una dintre cele mai importante investigații, morfologia fetală de trimestrul II este ecografia, care se face între 20 și 22 de săptămâni. Este o ecografie abdominală care permite medicului să vadă dezvoltarea fătului per total. „În cadrul morfologiei de trimestrul II, medicul urmărește dezvoltarea fătului, a organelor interne. Acum se măsoară inima, ficatul, rinichii, de asemenea, se observă dacă s-au dezvoltat normal membrele, capul, coloana vertebrală sau bazinul. Tot în trimestrul II se face triplu-test (beta-HCG, estriolul seric neconjugat și alfa-feto proteina din sânge), precum și cvadruplu-test sau quad-test, cum mai este denumit (triplu-test + inhibina A din sânge)”, explică medicul ginecolog Ion Enache. Acestea vin, de asemenea, pentru a stabili posibile malformații congenitale. Pe baza lor se poate interveni chirurgical, prin efectuarea unui avort terapeutic, dacă se ajunge la concluzia că fătul are probleme de sănătate grave. În plus, cuplurilor peste 35 de ani li se recomandă efectuarea amniocentezei, analiză care testează calitatea lichidului amniotic în care stă fătul. „Procedura presupune extragerea unei mici cantități de lichid amniotic din uter. Celulele extrase sunt analizate ulterior în laborator pentru a verifica prezența sau absența anomaliilor genetice. Amniocenteza nu este o metodă de screening uzuală, ea presupune o sumedenie de riscuri, de aceea se recomandă în situații excepționale”, explică doctor Silviu Istoc. Aceasta este, de asemenea, ecografia care poate stabili sexul copilului.

Ecografia din trimestrul III

Deja aproape de finalul sarcinii, ecografia de trimestrul III se va realiza în jurul vârstei gestaționale de 32 de săptămâni. „Acum, medicul evaluează fătul din punctul de vedere al dimensiunilor. Vor fi măsurate circumferința capului, lungimea femurului, iar dimensiunile vor fi comparate cu cele standard. În plus, se va determina poziția fătului”, explică medicul ginecolog.

Acestea ar fi, dacă vreți, investigațiile standard care sunt obligatorii de făcut pe parcursul unei sarcini normale, fără risc. În cazul unei sarcini cu probleme sau al unei gravide cu probleme în antecedente, lucrurile stau puțin altfel. „În cazurile speciale, medicul poate decide efectuarea unor investigații mult mai amănunțite. De exemplu, în situația în care se impun teste suplimentare sau o atenție deosebită, se pot face ecografii mult mai dese sau teste de sânge suplimentare”, explică specialistul doctor Ion Enache.

„Ecografia în sarcină are rolul de a evalua dezvoltarea fătului, frecvența cardiacă a cordului fetal, situația anexelor fetale (placenta și cordonul ombilical) și cantitatea lichidului amniotic“

„În funcție de situație, medicul poate impune efectuarea unei ecografii în momentul nașterii, pentru a evalua poziția fătului, dar și a cordonului ombilical. De asemenea, bătăile cordului fetal sunt intens urmărite în ultima perioadă a sarcinii“