Main menu

header

590 13 1de Irina Ţolea

Hemoroizii sunt o problemă de sănătate larg răspândită, care afectează peste 50% din populația globului. Cu toate acestea, ei rămân încă un subiect tabu. Frecvent, rușinea îi face pe pacienți să evite un consult de specialitate, majoritatea preferând, eventual, să se trateze acasă, după ureche. În prezent, unu din doi români suferă de hemoroizi, însă doar patru din zece se prezintă la medic, cei mai mulți în faze avansate ale bolii. Tratamentele locale dau rezultate, mai ales în momentele acute, însă specialiștii atrag atenția că acestea doar ameliorează simptomele și nu vindecă boala. Singura metodă eficientă rămâne înlăturarea hemoroizilor. Medicina a avansat în acest domeniu, astăzi existând o serie de proceduri sigure, rapide și mai puţin traumatizante decât clasica intervenție chirurgicală. Una dintre aceste proceduri este bandarea elastică, o inter- venție pe care ne-o explică doctorul George Pariza, medic primar chirurgie generală, de la Spitalul Universitar de Urgență din București.

„Când nu mai sunt alimentaţi cu sânge, se usucă și cad”

- Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenul, ce înseamnă hemoroizii?

- Hemoroizii sunt, de fapt, niște varice, niște dilatații venoase, asemănătoare cu cele care apar și sunt vizibile pe picioare, de exemplu. Numai că hemoroizii apar în regiunea anală, care reprezintă o zonă de șunt, unde există acel scurtcircuit între circulația portală și circulația cavă. Cauzele pentru care apar sunt diverse și țin de mai mulți factori: constipație, sedentarism, obezitate, moștenire genetică, sarcină și naștere și chiar ridicarea de greutăți poate duce la apariția hemoroizilor. În mod firesc, aceste dilataţii venoase sunt susținute în interiorul canalului anal de o serie de ligamente şi de ţesuturi fibroelastice. În timp, aceste mijloace de susținere cedează, și hemoroizii ajung să iasă în afara canalului anal. Acest proces se numeşte prolaps. Ulterior, se poate ajunge la sângerare, stază venoasă și tromboză. Hemoroizii pot fi interni, situați la 4-5 cm în interiorul canalui anal, externi și micști. În funcție de mărime, ei se înscriu într-un anumit stadiu, înregistrat de diagnosticieni de la 1, când vorbim despre forme incipiente, până la 4, cu mase mari hemoroidale, care sunt extrem de dureroase, frecvent asociate cu hemoragii importante, ce pot pune viața bolnavului în pericol.

- În ce constă această procedură? Ce i se întâmplă, de fapt, pacientului?

- Lucrurile s-au schimbat foarte mult vizavi de abordarea bolii hemoroidale și s-a constatat că, dacă se întrerupe alimentarea cu sânge a acestor plexuri (noduri de vase sangvine), ele scad în volum. Nefiind hrănit, asemenea unui fruct în copac, hemoroidul se usucă și cade. Astfel, bandarea elastică presupune ligatura la bază a respectivei dilații. Pentru a efectua această manevră, medicul folosește un anuscop (instrument optic) și, cu ajutorul unui dispozitiv special, hemoroidul este poziţionat, prins la bază cu un inel elastic și strangulat. Se întrerupe fluxul de sânge care trece prin hemoroid, vasul de sânge se astupă cu un cheag sangvin, se usucă, iar în aproximativ două-şapte zile se desprinde și este eliminat împreună inelul de cauciuc. Intervenția durează două-cinci minute, după care pacientul pleacă acasă pe picioarele sale, fără nicio problemă.

„Nu implică spitalizare, pacientul își păstrează independența”

590 13 2- În cât timp se poate pacientul considera vindecat?

- Depinde și de câți hemoroizi sunt. Este un tratament care se desfășoară în mai multe etape. Bandările nu se fac toate o dată. Un pacient care are mai mulți hemoroizi, nu-l poți banda pe toți o dată, pentru că atunci apare o cicatrice mare, care poate să sângereze, creează disconfort, devine dureroasă. Bandările sunt efectuate în etape de două săptămâni pentru un hemoroid. De obicei vorbim despre trei-patru ședințe de bandare. Deci, tratamentul durează cam maximum două luni. Dar să ținem cont că, practic, după fiecare bandare aplicată, pacientul reintră în activitatea curentă. Nu are nevoie de concediu, de repaus. După ce s-au terminat ședințele de bandare, se face o reevaluare cam la trei luni.

- Care sunt beneficiile acestei intervenții?

- Bandarea este acum folosită peste tot în lume, a devenit un fel de „golden standard”, fiind considerată cea mai eficientă metodă nechirurgicală de tratare a hemoroizilor interni pe termen lung. Bandarea are cam 80% rată de succes, avantajul său constă în păstrarea unei activități normale a pacientului. Nu e nevoie de spitalizări prelungite, de concedii medicale, el nu iese din câmpul de muncă, își păstrează independența, nu trebuie să facă niște pregătiri speciale înainte sau niște eforturi speciale după intervenție. Manevra este elegantă, eficientă și foarte ușoară, mult mai ușoară decât intervenția chirurgicală clasică. În plus, ea se poate adresa stadiilor hemoroidale incipiente. Este contraindicată această manevră în cazul unui pacient care are un tratament anticoagulant. Bandarea elastică se adresează stadiilor hemoroidale 1, 2, chiar 3 fără prolaps. Dacă sunt niște hemoroizi volumi- noși, care prolabează, atunci indicația este pentru variantele chirurgicale.

„Alte proceduri minim invazive de tratament: capsarea sau coagularea în infraroșu”

590 13 3- Mai sunt și alte variante minim invazive pentru tratarea hemoroizilor?

- Există Mucosectomia Longo, care se adresează inclusiv stadiilor cu prolaps. Se folosește un instrument special, numit stapler, care prinde excesul de mucoasă ieșit în afară și îl excizează. Pe înțelesul tuturor, este un fel de capsare la baza hemoroizilor. Țesutul este suturat cu agrafe de titan, care se elimină apoi pe măsură ce zona se vindecă. Metoda nu presupune pansamente sau îngrijiri locale speciale, vindecarea este rapidă, pacientul mai vine doar la un control - două, în rest își reia activitatea normală. La fel, există coagularea în infraroșu, care, practic, cu ajutorul unui aparat, produce o arsură locală care generează o escară și care duce la cicatrizarea și la fibrozarea zonei respective. Pacientul poate resimți, strict în momentul aplicării, cam 30 de secunde, o durere care dispare imediat după finalizarea procedurii. Deci nici asta nu este o manevră chinuitoare. Aceste proceduri nu sunt accesibile încă în spitalele de stat, ci doar în cadrul clinicilor private de profil.

„Suferința bandării este minimă, este mai suportabilă decât ce suferă un pacient într-o criză hemoroidală. El poate simți o falsă senzație de scaun sau o jenă locală de scurt timp, după maximum două zile dispare. Foarte puțini pacienți, cam 10%, au manifestat dureri mai intense, care însă nu durează mai mult de trei-patru zile“

„Recomand o alimentaţie bogată în fibre, care să asigure un scaun zilnic“

- Hemoroizii pot fi asociaţi şi cu alte boli?

- De foarte multe ori, problemele de sănătate ale unui pacient sunt atribuite în mod eronat hemoroizilor. Ei pot fi confundaţi sau pot masca o boală mult mai gravă, inclusiv cancerul de rect sau de colon. Este știut, pacientului îi este frică de durere și, în cazul hemoroizilor, cel mai frecvent îi este rușine să vină la medic. Subliniez, este recomandat ca pacientul să apeleze la un consult de specialitate, cu investigații precise, precum colonoscopia, care permite depistarea altor boli asociate. De asemenea, să nu uităm de factorii care generează apariția hemoroizilor: constipația este pe primul loc. În acest sens sunt recomandate: o alimentație bogată în fibre, care să asigure un scaun zilnic, evitarea alcoolului, a alimentelor condimentate, care irită zona anală și evitarea sedentarismului, activitatea fizică la rândul său stimulând tranzitul intestinal.