Main menu

header

592 15 1de Gabriela Militaru

Pe Shannen Doherty o știm cu toții din anii ’90, când o interpreta pe Brenda Walsh în serialul „Beverly Hills 90210”. Actrița, acum în vârstă de 45 de ani, a fost căsătorită de trei ori, fiind în prezent soția fotografului Kurt Iswarienko. Anul trecut, Shannen a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer la sân, iar în prezent sănătatea sa este departe de a fi în siguranță.

Cum ar fi fost dacă...

Așa cum se întâmplă în nenumărate situații, simplul fapt că o persoană este faimoasă și se presupune că deține resurse financiare considerabile nu o ferește de problemele de sănătate. Este și cazul lui Shannen Doherty. Brenda Walsh, din serialul „Beverly Hills 90210”, a fost mai întâi diagnosticată cu boala Crohn, care afectează sistemul digestiv, provocând diaree constantă, crampe abdominale și sângerări rectale. „Nu este nimic sexy la o femeie care spune mereu că trebuie să meargă imediat la toaletă”, mărturisea actrița în 1999, curând după diagnosticare. Iar problemele de sănătate nu s-au oprit aici pentru Shannen. În august 2015, actrița a făcut public faptul că în luna martie a aceluiași an fusese diagnosticată cu cancer la sân. Shannen a înțeles că ceva rău se întâmplă cu corpul său atunci când, la duș, a simțit un nodul nefiresc la sân. Din nefericire, actrița nu s-a prezentat imediat la medic, pentru că managerul său a neglijat să-i plătească asigurarea de sănătate. A hotărât deci să aștepte până în momentul în care problema cu asigurarea a fost remediată. „Este înspăimântător. Așa că sfatul meu este: mergeți la medic imediat ce sesizați o neregulă! Nu se știe niciodată dacă nu cumva timpul acela în care ai ezitat să vezi un doctor te-ar fi putut salva”, a spus actrița într-un interviu acordat în cadrul emisiunii moderate de Dr. Oz. Ea a adăugat că, la momentul la care un medic a investigat-o pentru prima oară, cancerul se răspândise deja la ganglionii limfatici. Vestea a devastat-o, și actrița a mărturisit că nu se poate opri să nu se întrebe dacă lucrurile ar fi stat altfel în cazul în care ar fi mers mai devreme la control.

Între traumă și furie

Un moment dificil a venit chiar imediat după diagnosticare, atunci când Shannen Doherty a trebuit să-l anunțe pe soțul său. „L-am sunat, ceea ce a fost traumatizant pentru mine. Eram cu mama și, pur și simplu, nu știam dacă să-mi sun soțul sau nu. Poate ar fi trebuit să aștept să fim împreună ca să-i spun, dar n-am putut, așa că am pus mâna pe telefon și l-am sunat”, a povestit ea. Recent, actrița a mărturisit că soțul său a fost cel mai important suport pe care l-a avut în toată această perioadă. „I-am spus că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment împreună, pentru că voi muri peste cinci ani”, a povestit ea. La fel de încurajatoare cu actrița a fost și prezența câinelui familiei. De fapt, Shannen este de părere că Bowie ar fi încercat să-i atragă atenția că ceva este în neregulă cu multă vreme înainte de diagnosticare. „Se cuibărea obsesiv acolo, în partea dreaptă. Ea a simțit. Mi-am dat seama după diagnostic”, a spus actrița într-un interviu pentru „Entertainment Tonight”. Dragostea cățelușei s-a manifestat parcă și mai puternic după prima intervenție chirurgicală. „Mereu a fost protectoare, dar acum a devenit extrem de apropiată. Este dificil să te apropii de mine când este ea în preajmă”, a dezvăluit actrița.

Şi-a dat managerul în judecată

592 15 2Cine nu i-a fost totuși aproape lui Shannen Doherty a fost managerul său, Tanner Mainstain. Actrița l-a dat în judecată pe acesta pentru că a omis să-i plătească asigurarea de sănătate, fapt care a amânat consultul medical de specialitate și deci diagnosticarea timpurie, care, spune actrița furioasă, ar fi putut preveni răspândirea cancerului. În plus, Shannen se plânge că din cauza bolii i-a fost imposibil să muncească, ceea ce i-a redus considerabil resursele financiare. În plus, ea spune că a fost nevoită să suporte cheltuieli uriașe din momentul în care a fost diagnosticată. Tanner Mainstain a negat vehement acuzațiile actriței.

„În prezent fac chimioterapie. Apoi voi face radioterapie”

Recent, la aproape 18 luni de la diagnosticare, Shannen Doherty a dezvăluit că boala sa a avansat de anul trecut, dar că se luptă în continuare pentru viața sa. „Am avut cancer la sân care s-a răspândit la ganglionii limfatici. În timpul uneia dintre operații, medicii au descoperit că o parte dintre celulele canceroase au trecut dincolo de nodulii limfatici. În prezent fac chimioterapie. Apoi voi face radioterapie”, a explicat ea. Actriței i-a fost, de asemenea, administrat un medicament foarte puternic, Lupron. „Partea cea mai grea a tratamentului a fost că a trebuit să-l fac la 44 de ani. Eu și soțul meu ne doream copii. Însă a trebuit să iau Lupron, și peste două luni m-am trezit la menopauză”, și-a arătat ea tristețea de a nu-şi putea îndeplini visul de a deveni mamă.

A fost supusă unei mastectomii simple

De asemenea, în luna mai a acestui an, Shannen a fost supusă unei mastectomii simple, prin care i-a fost extirpat sânul afectat de cancer. „Necunoscutul este cel mai dificil de suportat. Va funcționa chimioterapia? Va funcționa radioterapia? Orice altceva este suportabil. Durerea este suportabilă, să trăiești fără un sân este suportabil. Dar gândul că nu știi ce îți rezervă viitorul este insuportabil”, a spus ea. Actrița a relatat că tratamentul a slăbit-o foarte mult, pentru că i-a dispărut pofta de mâncare, iar atunci când mănâncă se întâmplă foarte des să vomite. „Stau în pat și apoi brusc fug la baie. Practic, vomit tot timpul. După primul tratament am slăbit cinci kilograme. Nu suportam să merg cu mașina sau chiar să mă mișc în vreun fel”, a explicat ea.

După mastectomie, medicul chirurg i-a pus lui Shannen Doherty o proteză mamară

Interpreta Brendei Walsh din serialul „Beverly Hills 90210” are cancer la sân care i s-a răspândit în corp

Efecte secundare

592 15 3Pe lângă grija bolii în sine, Shannen Doherty a trebuit să facă față și urmărilor colaterale ale bolii. Actrița a dezvăluit că a avut o reacție emoțională puternică atunci când, după mastectomie, a trebuit să-și cumpere primul sutien. „A fost traumatizant și oribil. Nici nu mă gândisem că poate fi așa. Mama mea a mers cu mine, iar eu am izbucnit în lacrimi în cabina de probă. Apoi, pur și simplu, am fugit. Am urcat în mașină și am rămas acolo plângând”, a povestit actrița. Iar dacă lipsa unui sân nu este atât de vizibilă, lipsa părului de pe cap este. Or, Shannen a avut de înfruntat și această situație în timpul chimioterapiei. „După cel de-al doilea tratament, părul începuse să-mi cadă în smocuri. Încercam să-l pieptăn și cădea”, își amintește ea. „Îmi țineam părul în mâini și plângeam. Atunci am fugit la mama țipând: «Părul meu, părul meu, părul meu». Continua să îmi cadă, și asta mă înnebunea. Atunci i-am cerut mamei mele să ia foarfeca de bucătărie. Când a venit cu ea, mi-a strâns părul rămas într-o coadă și l-a tăiat. A rezultat o tunsoare bob destul de drăguță, doar că nu a fost suficient. Părul continua să îmi cadă. Așa că am luat-o treptat: mi-am făcut mai întâi o tunsoare pixie, apoi creastă și, la final, l-am ras de tot”, a povestit Shannen. Actrița a spus, de asemenea, că este conștientă de faptul că boala i-a afectat foarte mult aspectul fizic. „Cancerul te îmbătrânește. Și te balonezi foarte mult de la unele medicamente. Sunt atât de multe reacții pe care le poți avea. O vreme, eu nu suportam să vadă cineva cum arătam”, a spus ea. Cu toate acestea, actrița a ales să facă publică starea sa, în speranța că povestea ei îi va ajuta şi pe alții. „Este mai ușor să trăiești cu cancerul dacă știi că ajuți pe cineva”, a dezvăluit Shannen.