Main menu

header

592 14 1de Cătălina Tăgârță

În România există aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care doar circa 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. La nivelul întregii Europe, în prezent, peste 3 milioane de persoane suferă de Boli Inflamatorii Intestinale (BII).

Creștere a incidenței în rândul copiilor și al tinerilor

Deși Bolile Inflamatorii Intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Acestea rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori din mediu, îndeosebi din dietă. „Am remarcat o creștere de circa opt-zece ori a incidenței acestor afecțiuni în ultimul deceniu, în special în rândul copiilor, adolescenților și al adulților tineri, ca urmare a modificării stilului de viață. Procesul de îmbunătățire a calității îngrijirii necesită o definiție clară a adecvării și inadecvării markerilor de îngrijire. Crearea unor centre de excelență va permite un acces mai ușor al pacienților noștri la instrumente de diagnosticare modernă, optimizarea tratamentului și evitarea efectelor secundare ale acestuia. Accesul la ghiduri de tratament nu este însă suficient. Avem nevoie de echipe de specialitate care să lucreze împreună în centrele cu interes în tratarea BII, într-o abordare multidisciplinară. În final, cel care va avea de câştigat este pacientul”, a precizat conferențiar doctor Liana Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, cu prilejul Zilei Naționale a Bolilor Inflamatorii Intestinale. Cu ocazia acestui eveniment, Palatul Parlamentului a fost luminat în violet, pentru a crește gradul de conștientizare asupra Bolilor Inflamatorii Intestinale; la fel cum s-a întâmplat și în alte țări. De asemenea, s-au încheiat parteneriate între pacienți, medici și autorități privind îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale.

Se manifestă prin dureri abdominale

BII, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastrointestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Acestea au impact asupra vieții personale a pacienţilor, dar se răsfrâng atât asupra vieţii lor profesionale şi a capacităţii de a munci, cât şi asupra relaţiilor sociale. În final, pacientul devine o povară pentru sistemul de sănătate şi pentru întreaga societate. La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între trei şi șase săptămâni concediu medical pe an. „Atât pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale, cât și familiile acestora au nevoie de suport pentru a depăși sau a face față poverii unor afecțiuni cronice inflamatorii intestinale, invalidante, dizabilitante și costisitoare, precum boala Crohn sau colita ulcerativă”, a declarat Isabella Grosu, preșe- dintele Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România.

Aţi pierdut brusc în greutate? Consultaţi de urgenţă doctorul!

Orice persoană care dezvoltă simptome precum diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi (între trei-patru și peste 20/zi), apărute atât ziua, cât și noaptea, dureri abdominale, febră, dispariția apetitului sau/și scădere în greutate pentru o perioadă mai lungă de patru săptămâni trebuie să se prezinte de urgență la medic. Pacienţii pot trece prin mai multe evaluări medicale înainte de a se stabili diagnosticul corect, întrucât simptomele BII sunt insuficient cunoscute, iar uneori simptomatologia poate fi comună cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate și necontrolate, Bolile Inflamatorii Intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, cu complicații (ocluzie, malabsorbție și malnutriție, supurații, cancer de colon). Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat, pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală.

La unii pacienţi, BII este asociată cu probleme ale ochilor, articulaţiilor sau ale pielii

Jumătate dintre pacienţi experimentează frecvent recidive ale bolii, şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale. 53% dintre cei cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de zece ani după diagnosticare, 30%-50% dintre bolnavi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de cinci-zece ani. Pentru aproximativ 20%-40% dintre pacienţi, BII este asociată cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.