Main menu

header

594 14 1de Monica Beleneş

Zâmbet ca la Hollywood şi ca în reclame vrem toţi, dar, dacă se poate, cât mai natural. Dacă altădată nu existau atâtea posibilităţi, copiii noştri au şansa să-şi îngrijească dantura începând cu dinţii de lapte. Aceştia încep să se dezvolte chiar din a şasea lună de sarcină, şi de sănătatea lor depind dezvoltarea maxilarului şi, pe viitor, dinţii permanenţi. De aceea, medicul pedodont Mihaela Arnon (medalion) vă spune care sunt afecţiunile specifice copiilor, ce trebuie să vă alarmeze şi când e cazul să le puneţi aparat dentar.

„Protecţia se face începând cu vârsta de 3 ani”

- Doamna doctor Mihaela Arnon, când ne recomandaţi să mergem la un control cu cei mici?

- Deşi există copii la care dinţii de lapte apar mai devreme sau mai târziu, este foarte important să ştiţi cum îi puteţi îngriji. Şi, în plus, trebuie să mai aflaţi că tratamentele destinate copiilor se realizează cu inhalosedare şi analgosedare. Dar iată când e cazul să mergeţi cu micuţul la control: când există o pierdere precoce, tardivă sau neregulată a dinţilor de lapte; dacă observaţi dificultăţi în a muşca sau a mesteca; atunci când copilul îşi muşcă obrajii sau îşi scrâşneşte dinţii în timpul somnului. Scrâşnitul dinţilor (bruxismul) se manifestă atât ziua, cât şi noaptea, şi apare între 3 şi 6 ani sau pe la 10-12 ani; dacă cel mic respiră cu gura deschisă; dacă molarii de 6 ani au formă aparte. De obicei, aceştia sunt mai mari decât dinţii de lapte, prezintă multe şanţuri şi gropiţe pe relieful ocluzal, au o culoare mai închisă şi sunt cei mai expuşi la carii, deoarece pot trece neobservaţi. Mai mult, ei apar fără obişnuitele semnale de alarmă, adică nu dor, nu se inflamează gingia şi nu înlocuiesc un dinte care cade; la apariţia primelor carii. Ba mai mult, pentru a preveni cariile, puteţi apela la sigilarea colorată a şanţurilor şi fosetelor dentare începând cu vârsta de 3 ani şi jumătate. Este o metodă inovatoare, care se adresează dinţilor molari temporari şi molarilor şi premolarilor permanenţi, care nu sunt încă afectaţi de caria dentară. Sigilarea colorată este o metodă neinvazivă, nu doare şi este pe placul copiilor, datorită faptului că ei pot alege culorile (roz, bleu etc.) şi le pot atribui diverse forme (fluturi, flori etc.).

„Aparatul dentar este recomandat după 7 ani”

594 14 2- În jurul cărei vârste se impune montarea unui aparat dentar?

- Vârsta de 7 ani este perfectă pentru o primă vizită la specialist în vederea punerii unui aparat dentar, care va preveni problemele dentare. De cele mai multe ori se urmăreşte evitarea înghesuirii dinţilor. La această vârstă, dinţii sunt mobili şi durata pe care va fi purtat, mult mai mică.

- Dintre ce variante de aparate au de ales părinţii când merg la specialist?

- Pentru orice părinte care s-a hotărât şi căruia i-a fost recomandat aparatul dentar pentru copil trebuie să ştie că există trei tipuri: fix - cu brackeţi şi arcuri de metal ce pot fi învelite în plastic pentru un aspect mai plăcut. Există şi variante mai cool, cu brackeţi din ceramică sau fizionomici, a căror culoare se apropie de culoarea naturală a dinţilor. Mobil - acesta este recomandat doar copiilor care mai au încă dinţi de lapte. Ajută la corectarea unor obiceiuri dăunătoare, precum sugerea degetului sau respiraţia pe gură. În plus, acestea pot corecta şi dezechilibrele musculaturii faciale. Iar copilul nu se va împotrivi să îl poarte, pentru că şi-l poate alege în orice culoare doreşte. Lingual - aparatul dentar ascuns este fixat pe faţa internă a dinţilor şi are marele avantaj că nimeni nu va şti de existenţa lui, în afară de cel care îl poartă. Totuşi, necesită un timp mai mare de adaptare, pentru că ocupă din spaţiul limbii.

De reţinut!

Stomatologia pediatrică este disciplină dedicată studiului, profilaxiei şi tratamentelor dinţilor de lapte, dar şi a dinţilor definitivi proaspăt erupţi la copii. Medicul specializat în stomatologie pediatrică trebuie să aibă abilităţi deosebite de comunicare cu copiii, să cunoască temerile lor şi, ca un foarte bun psiholog, să îi ajute să le depăşească împreună prin calm, răbdare şi empatie faţă de micuţul pacient de pe scaunul stomatologic.

„Pentru a preveni cariile, puteţi apela la sigilarea colorată a şanţurilor şi fosetelor dentare începând cu vârsta de 3 ani şi jumătate“

Sfaturi utile

  • la consultaţie trebuie să i se facă copilului şi instructaj pentru periajul corect al dinţilor;
  • copiilor le este recomandat să li se facă şi periaj profesional cu florizare, chiar dacă nu au tartru;
  • nu se recomandă fluor în tablete sau administrare internă;
  • pasta de dinţi până la 6 ani nu trebuie să aibă fluor, deoarece acesta se acumulează şi poate perturba alte funcţii ale organismului;
  • pentru cei mici, aţa dentară se foloseşte doar de părinţi;
  • apa de gură este recomandată numai peste 12 ani.