Main menu

header

de Dana Georgescu

Şoferii sunt expuşi la poluare excesivă în ambuteiaje

Specialiştii de la Universitatea Surrey, Marea Britanie, le recomandă şoferilor să închidă geamurile şi sistemul de ventilaţie în timp ce sunt prinşi în trafic, pentru a reduce expunerea la poluare. Un studiu al oamenilor de știință arată că acest lucru poate reduce conducătorilor auto gradul de expunere la aerul poluat cu până la 76%. În momentul în care se pornește ventilatorul, acesta extrage aer din afară în interior, ducând la acumularea poluanţilor în maşină. Poluarea poate duce la cancer pulmonar, astm şi alte boli respiratorii, dar a fost asociată și cu boli de inimă şi cu accidente vasculare cerebrale.

Virusurile, mai periculoase dimineaţa

Virusurile sunt de zece ori mai periculoase dimineaţa, putând declanşa mult mai uşor boli dacă sunt contactate în această perioadă a zilei. În plus, nopţile pierdute fac ca acest efect să fie şi mai puternic, după cum arată un studiu al Universităţii din Cambridge. Oamenii de ştiinţă au introdus intenţionat virusul gripal şi cel herpetic în organismul unor şoareci de laborator şi au descoperit că şoarecii infectaţi dimineaţa aveau nivelul de infecţie de zece ori mai ridicat decât cei infectaţi seara.

OMS avertizează: gonoreea e din ce în ce mai greu de tratat!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat că gonoreea, o boală cu transmitere sexuală, a devenit mult mai greu de tratat. Printre recomandările oficialităţilor din OMS se numără renunţarea la tratamentele cu Chinolone, un tip de antibiotice la care infecţia este tot mai rezistentă. Pentru prima dată, organizaţia şi-a expus recomandările pentru momentul în care niciun medicament nu va mai funcţiona. Gonoreea este produsă de bacteria Neisseria gonorrhoeae şi afectează 78 de milioane de oameni în fiecare an.

Boala Parkinson se poate „citi“ în ochi

O echipă de cercetători britanici de la Institutul de Oftalmologie din Londra a pus la punct o metodă de examinare ce permite identificarea în ochi a semnelor ce preced boala Parkinson. Aceasta se caracterizează prin distrugerea unor neuroni, însă, înainte de declanșarea simptomelor, boala ar putea fi depistată în… ochi. Cel puțin acesta este rezultatul studiului desfășurat de oamenii de știință britanici, care au descoperit că pe retina persoanelor care suferă de Parkinson se pot observa anumite schimbări. Modificările sunt vizibile chiar înainte de apariția primelor simptome.