Main menu

header

599 15 1de Roxana Istudor

Bolile incurabile sunt o preocupare constantă a cercetătorilor din toată lumea, care caută mijloace de a lupta cu „ucigași” precum cancerul, demența sau diabetul. În ultima perioadă s-au făcut pași importanţi, pentru a da speranțe reale milioanelor de oameni afectați în prezent, dar și stării de sănătate a generațiilor care vor veni.

Rezultate în Parkinson și în orbire

599 15 2După mai bine de 50 de ani, cercetătorii americani de la Universitatea Georgetown au depășit o frontieră majoră în tratamentul contra bolii Parkinson. Pacienților le-a fost administrată o mică doză de nilotinib, folosit de regulă în cazul celor care suferă de leucemie. Examinările ulterioare au relevat scăderi semnificative ale simptomelor bolii și o îmbunătățire a aptitudinilor motorii. Deși rezultatele nu sunt pe deplin concludente, specialiștii sunt foarte încrezători. Ca multe alte idei terapeutice contestate, dar care apoi și-au demonstrat viabilitatea, cea a medicului Jeffrey Weiss, din Florida, a fost privită cu suspiciune. Doctorul propune un tratament bazat pe celule stem pentru vindecarea orbirii. În ciuda opiniilor divergente din partea unor confrați, medicul a reușit să extragă celule stem din măduva spinării pacienților, pe care le-a injectat apoi în ochii acestora. A reușit astfel să înregistreze rezultate spectaculoase și foarte promițătoare în 100 de cazuri, ceea ce i-a determinat pe specialiștii de la Spitalul de ochi Moorfields, din Londra, să folosească o variațiune pe tema acestei idei - distribuirea de celule stem în spatele retinei pacientului.

Proceduri care luptă cu „bolile tăcute”

Cea de-a șaptea cauză a mortalității în SUA, diabetul de tip II, afecțiune considerată „tăcută”, beneficiază de toată atenția specialiștilor. La „Harvard Stem Cell Institute” s-a înregistrat un progres semnificativ, prin efectuarea cu succes a unei proceduri complexe, de transformare a unor celule stem în celule Beta pancreatice, în condiții de laborator. Deși procedura este doar o jumătate de soluție pentru cei care suferă de diabet de tip I, cercetătorii își pun speranțele în răspunsul sistemului imunitar pentru a face pași înainte. Virusul care provoacă herpesul este foarte periculos mai ales prin… discreție - oamenii îl pot avea fără să bănuiască. Nu există tratament pentru herpesul care afectează milioane de persoane, dar unul revoluționar este pe cale să schimbe datele problemei. Se bazează pe procesul de inhibare a replicării virusului, și, deși specialiștii consideră că mai este de lucru până la rezultate cu adevărat majore, această metodă se dovedește cea mai dătătoare de speranțe dintre toate cele existente până în prezent.

Descoperiri majore în Alzheimer

599 15 3Incurabilă și ireversibilă, afecțiunea Alzheimer afectează tot mai mulți oameni pe măsură ce populația planetei îmbătrânește vertiginos, în special în societățile dezvoltate. O nouă serie de vaccinuri elaborate de specialiști australieni este pe cale să amelioreze substanțial starea pacienților loviți de acest teribil diagnostic. Potrivit cercetătorilor, în circa doi ani ar putea fi disponibile aceste vaccinuri care au demonstrat un potențial incredibil de a distruge proteinele toxice din creier asociate cu această afecțiune. În plus, administrate împreună, vaccinurile pot face procesul de deteriorare reversibil. Dacă până acum se considera la scară largă că tot ceea ce numim generic „cancer” este o paletă atât de largă de afecțiuni încât este practic imposibilă o soluție de vindecare universală, o echipă de specialiști de la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Germania se pregătește să anunțe un pas uriaș spre realizarea unei asemenea perspective. Vaccinul pe care l-au produs bombardează sistemul imunitar al pacientului cu mici cantități de acid ribonucleic (ARN) din celulele afectate, generând astfel un răspuns care este letal pentru acestea. Specialiștii afirmă că diferite tipuri de cancer ar putea fi tratate cu succes prin această metodă, schimbând doar ARN-ul folosit pentru fiecare caz în parte. Este o abordare fără precedent, cu rezultate dintre cele mai încurajatoare.

Îmbătrânire reversibilă?

599 15 4Procesul de îmbătrânire ne obsedează încă din tinerețe, și într-o bună zi începe să ne afecteze. De la miliardele din industria frumuseții la costisitoarele cercetări medicale, „întoarcerea” sau măcar întârzierea acestui proces este una dintre preocupările majore din societatea actuală. Sunt binecunoscute încercările dictatorilor de a rămâne tineri mai mult timp, precum și nenumăratele metode prin care se încearcă menținerea unui stil de viață sănătos, unul dintre marile efecte fiind prelungirea duratei vieții. Iată că un grup de cercetători de la renumita Universitate „Tsukuba”, din Japonia, înregistrează o evoluție majoră cu o metodă considerată a avea rezultate „magice”, notează „listverse.com”: celulele stem le pot reseta pe cele îmbătrânite ca prin minune. Entuziasmați, specialiștii se gândesc deja la fabricarea unei pilule care să scape omenirea de povara bătrâneții. Fără îndoială, piața de distribuție ar fi universală!