Main menu

header

604 12 1de Anca Lăpuşneanu

Durerea la genunchi şi umflarea lui sunt semnale de alarmă şi pot indica hidrartroză, afecţiune cunoscută şi ca „apă la genunchi”. Mai multe informaţii despre această boală am primit de la doctorul Andrei Anastasiu (medalion), medic primar în ortopedie şi traumatologie la Spitalul de Ortopedie MedLife, doctor în ştiinţe medicale.

„Semnul clinic cel mai evident este tumefacția genunchiului”

- Domnule doctor, ce înseamnă „apă la genunchi”?

- Fenomenul descris ca „apă la genunchi” se numeşte medical hidrartroză şi reprezintă creşterea cantității de lichid sinovial articular, lichid care există în mod normal în articulație, dar într-o cantitate mică.

- Care sunt cauzele acestui fenomen?

- Orice suferință articulară, fie ea traumatică, inflamatorie, infecțioasă etc. poate duce la hidrartroză, de aceea, prezența acestui fenomen nu pune un diagnostic.

- Care sunt primele semnale care ne avertizează că avem „apă la genunchi”?

- Semnul clinic cel mai evident este tumefacția genunchiului (n.r. - umflătură, din cauza unor tulburări de circulație a sângelui sau a limfei). Apoi, senzația că rotula „pluteşte” atunci când apăsăm pe aceasta, ținând genunchiul în extensie - fenomen descris ca şoc rotulian.

„Cele mai multe dintre situaţii sunt din pricina entorselor de genunchi sau a fracturilor intraarticulare”

604 12 2- Vorbiţi-ne, vă rog, despre câteva cazuri grave pe care le-aţi întâlnit de-a lungul timpului?

- Hidrartroza, aşa cum am menţionat anterior, este expresia clinică a unor alte afecţiuni. Ne întâlnim cu multiple cazuri care prezintă astfel de fenomene în practica zilnică. Cele mai multe dintre ele au ca şi cauză entorsele de genunchi sau fracturile intraarticulare, dar am întâlnit (rar) inclusiv formaţiuni tumorale maligne, care asociau hidrartroza. Frecvent, de asemenea, hidrartroza poate apărea în gonartroză (uzura articulaţiei), în infecţii intraarticulare (cu toate că lichidul în acest caz este purulent, iar aspectul clinic este mai spectaculos) sau în bolile inflamatorii cronice (reumatice).

- Este adevărat că hidrartroza apare, în special, la sportivi?

- Sportivii sunt mai expuşi leziunilor traumatice - entorsele de genunchi asociază frecvent hidrartroza.

„Intervenţia nu are ca obiectiv îndepărtarea lichidului articular, ci rezolvarea patologiei”

- Când se impune tratamentul medicamentos şi când se intervine chirurgical?

- Necesitatea tratamentului chirurgical se stabileşte după investigaţii minuţioase. Intervenţia nu are ca obiectiv îndepărtarea lichidului articular, ci rezolvarea patologiei care a indus creşterea cantitativă a acestuia.

- Cum am putea să prevenim „apa la genunchi”? Vă rog să ne daţi câteva exemple, ce ar fi bine să facem ca să avem genunchii sănătoşi?

- Nu există prevenţie în ceea ce priveşte un fenomen care poate avea cauze multiple. În ceea ce priveşte genunchii, este bine să evităm suprasolicitările, mai ales cele care apar în contextul excesului ponderal. Altfel, activitatea fizică, sportul sunt benefice pentru sănătate, în general, dar eforturile trebuie adaptate vârstei şi condiţiei fizice ale persoanei respective. În orice caz, dacă observăm că genunchiul este umflat, cu sau fără fenomene inflamatorii sau dureroase, este bine să ne adresăm medicului ortoped.

„Extragerea lichidului articular prin puncţie nu are niciun rol în vindecarea bolii”

604 12 3- Dacă se „extrage apa” înseamnă că pacientul este vindecat? Ce se întâmplă?

- Extragerea lichidului articular prin puncţie nu are niciun rol în vindecarea afecţiunii care a cauzat hidrartroza. Atunci când se face puncţie, scopul este, în primul rând, diagnostic (lichidul articular - sinovial se poate trimite la laboratorul care îl analizează din punct de vedere al prezenţei germenilor şi se poate face şi o analiză biochimică a acestuia). Din punct de vedere clinic, durerea poate diminua semnificativ după extragerea unei cantităţi de lichid, prin scăderea presiunii intraarticulare. Articulaţia trebuie însă investigată în continuare şi stabilit diagnosticul.

- Ce se întâmplă când în lichidul de la genunchi se găsesc urme de sânge? Cât de grav este?

- Prezenţa sângelui în articulaţie se numeşte hemartroză şi are ca şi cauză, cel mai frecvent, fracturile oaselor componente ale articulaţiei sau rupturile unor ligamente intraarticulare sau ale altor structuri vascularizate (care au vase de sânge). Atunci când la puncţia evacuatorie lichidul evacuat este sanguinolent, ne gândim fie la o entorsă gravă, fie la o fractură intraarticulară.

Terapii simple ori complexe

- Care este cel mai scump tratament şi în ce constă acesta? Dar cel mai ieftin?

- Tratamentul se adresează, desigur, afecţiunii cauzatoare. Dintre multiplele diagnostice posibile, vom enumera câteva categorii: în entorse cu hidrartroză trebuie efectuat, pe lângă examenul clinic şi radiografii, un examen RMN, ce poate evidenţia leziuni ligamentare, meniscale etc., care să impună o intervenţie chirurgicală, deseori cu o perioadă semnificativă de recuperare; fracturile intraarticulare la nivelul genunchiului impun în cea mai mare parte tratamentul chirurgical; în gonartroză (degenerarea articulaţiei genunchiului prin uzura apărută în timp) poate fi prezentă, de asemenea, hidrartroza. Se poate încerca până la un anumit grad al afecţiunii fizio şi kinetoterapie, infiltraţii intraarticulare cu diverse soluţii (vascoelastice, cortizonice etc.), dar în final se recurge la înlocuirea articulaţiei afectate - artroplastia sau protezarea genunchiului; în infecţiile articulaţiei genunchiului, tratamentul poate fi chirurgical sau conservator (în funcţie de cauze şi de severitate), dar întotdeauna asociază o lungă perioadă de tratament antibiotic; în cazuri mai rare, cum sunt tumorile care pot produce, de asemenea, hidrartroza, tratamentele sunt variate, dar, în general, asociază o componentă chirurgicală; în bolile reumatologice, tratamentul este condus de medicul reumatolog şi este, în general, conservator. Costurile tratamentului sunt astfel variate în funcţie de multiplele variante, pornind de la simplu (tratament antialgic, gheaţă, faşă elastică) la complex (intervenţii chirurgicale complexe, uneori seriate, cu durate lungi de recuperare)

„Extragerea lichidului articular prin puncţie nu are niciun rol în vindecarea afecţiunii care a cauzat hidrartroza. Atunci când se face puncţie, scopul este, în primul rând, diagnostic“

Întâlnită mai des la persoane tinere

- Ca şi medie de vârstă, ce tip de pacienţi sunt predispuşi la a face „apă la genunchi”?

- Entorsele de genunchi cu hidrartroză apar, mai frecvent, la persoane tinere, în contextul unor traumatisme sportive, hidrartroza din afecţiunile degenerative (gonartroza) apare la persoane mai vârstnice. Tumorile cu răsunet articular pot apărea atât la copii, cât şi la persoane mai vârstnice. În ceea ce priveşte artritele septice, acestea trebuie să aibă un punct de intrare, mai ales la adulţi, şi nu depind de vârstă. Bolile inflamatorii (reumatice) care asociază hidrartroza sunt, de obicei, diagnosticate la persoanele tinere.