Main menu

header

de Dana Georgescu

OMS atenţionează: copiii sunt bombardaţi cu reclamele ascunse la alimente nesănătoase!

Copiii din Europa sunt bombardați cu reclame digitale ascunse și anunțuri publicitare care promovează alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare, ce le dăunează sănătății și contribuie la problema obezității de pe continent, au atras atenția experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cercetătorii au cerut factorilor decizionali să facă mai mult pentru protejarea copiilor de mesajele din reclamele la produsele de tip „junk food” de pe site-urile de internet, din jocuri - cunoscute ca „advergame-uri” - și din alte forme de conținut digital. Circa două treimi dintre copiii care au o greutate peste cea normală înainte de pubertate vor fi supraponderali în prima parte a vieții adulte și au un risc crescut de a dezvolta boli cronice, precum diabet, boli de inimă și cancer la o vârstă fragedă.

Expunerea îndelungată la soare influenţează scleroza multiplă

Oamenii de știință australieni au descoperit că vârsta la care apar pentru prima oară simptomele sclerozei multiple (SM) are legătură cu latitudinea. Un studiu internațional de anvergură, condus de Institutul Menzies pentru Cercetări Medicale din Australia, a relevat că persoanele care trăiesc departe de Ecuator au mai multe șanse să dezvolte simptome de SM decât cele care locuiesc la tropice. Vârsta medie la care au apărut primele simptome a fost calculată la circa 32 de ani.

Diabetul afectează tot mai mulţi oameni

Diabetul continuă să provoace peste 1,5 milioane de decese pe an în lume, de multe ori din cauza lipsei de diagnostic și de acces la tratamente. Numit și „maladia silențioasă”, pentru că o persoană afectată poate trăi mai mulți ani fără a prezenta niciun simptom, diabetul este un „ucigaș nemilos”, a reamintit Federația Franceză a Diabeticilor (FFD) înainte de ziua mondială dedicată acestei patologii, marcată la 14 noiembrie. De aceea, spun specialiştii, „este urgent să depistăm, să diagnosticăm maladia și să asigurăm un tratament adecvat”. Numărul adulților diabetici a explodat în lume, ajungând de la 108 milioane în 1980, la 422 de milioane în 2014, respectiv 8,5% din populația adultă, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în aprilie.

Băuturile energizante consumate în exces pot deveni periculoase

Medicii din cadrul Universităţii din Florida au descoperit legătura dintre consumul de băuturi energizante şi efectele asupra sănătăţii. Un bărbat care a băut câteva energizante pe zi a devenit galben şi a dezvoltat multiple tipuri de hepatită. Înainte de a se îmbolnăvi, pacientul de 50 de ani a consumat până la cinci energizante pe zi timp de trei săptămâni, pentru a-l ajuta să reziste în timpul muncii de constructor. Pacientul a reuşit să se recupereze, dar medicii sunt încă îngrijoraţi în ceea ce priveşte efectele negative ale băuturii.