Main menu

header

606 12 1de Anca Lăpuşneanu

Raluca Hera (medalion) este o femeie care a reușit să-și găsească echilibrul mult dorit între rolul de mamă și cel de femeie de carieră. Medic primar ginecolog și doctor în științe medicale, a profesat ca medic ginecolog timp de 15 ani atât în România, cât și în străinătate. Apoi s-a dedicat unui domeniu care a preocupat-o încă de la vârsta de 30 de ani: modul de viață holistic ce încearcă să antreneze în aceeași măsură mintea, corpul și spiritul. Raluca se ocupă acum de frumusețea și de bunăstarea din interior către exterior și are propria afacere: Hera Medical Cosmetice BIO.

„Cancerul de col uterin a devenit unul dintre puținele cancere vindecabile la ora actuală”

- Ce v-a determinat să alegeți această profesie?

- Mi-am dorit să pot face chirurgie, și cum chirurgia generală mi s-a părut prea solicitantă pentru o femeie care își propunea să întemeieze și o familie, am ales o specialitate chirurgicală de nișă. Așa am crezut! Ulterior, am descoperit că, de fapt, și această specialitate este la fel de solicitantă dacă te dedici sută la sută.

- Se spune că profesia de ginecolog este indispensabilă oricărei societăţi…

- Descoperirile medicale sunt din ce în ce mai spectaculoase, din ce în ce mai precise. Este minunat să poți oferi îngrijire specializată unei persoane, cu atât mai mult unei femei. Ginecologia permite acest lucru, se ocupă de o mică parte a corpului și organismului femeii, putându-se adresa în detaliu problemelor femeii. De altfel, medicina progresează atât de rapid în ultima perioadă, încât chiar și în cadrul ginecologiei s-au desprins subspecialităţi de nișă, care permit o îngrijire personalizată de înaltă performanță, crescând astfel fără precedent calitatea vieții femeii la orice vârstă.

- Cât de importantă este tehnologia în acest domeniu și cât de important este medicul?

- Ambele sunt inestimabile și nu ar putea funcționa una fără cealaltă. Simţul clinic și experiența medicului nu pot fi înlocuite. Tehnologia deţine o valoare la fel de importantă, să amintim aici numai faptul că, datorită descoperirilor și noilor tehnologii, cancerul de col uterin a devenit unul dintre puținele cancere vindecabile la ora actuală.

„Femeile pot să se prezinte la ginecolog și dacă doresc să arate și să se simtă mai bine”

606 12 2- Aţi introdus ginecologia estetică și antiaging în România. Care este scopul acestui demers?

- Acesta este un domeniu nou pe plan mondial, revoluționar aș spune. Consider că femeile sunt extrem de norocoase să poată beneficia, în prezent, de proceduri estetice și antiaging în sfera genitală, nechirurgicale, neinvazive, care să le asigure un confort fizic și psihic la orice vârstă. Medicina estetică intimă se adresează în special femeilor trecute de 40 ani, dar nu exclusiv. Astăzi, afecțiuni din sfera genitală care ar fi necesitat tratament chirurgical pot fi tratate printr-o simplă procedură nedureroasă în cabinet. Însă, cred că în România va trebui să lucrăm și la mentalitatea femeilor, la acea atitudine de resemnare că după intrarea la menopauză nu mai există viață sexuală sau o viață de cuplu normală. Acest lucru trebuie schimbat, pentru că femeile pot să se prezinte la ginecolog și dacă sunt sănătoase și doresc să arate și să se simtă mai bine, nu numai atunci când au o afecțiune. Procedurile de rejuvenare genitală au, pe de o parte, un rol cosmetic, de a reface structurile genitale la aspectul lor dinainte de naștere, respectiv din tinerețe, dacă femeia nu a născut, iar, pe de altă parte, de a trata diverse probleme de patologie, cum ar fi: incontinența de urină, vaginismul, uscăciunea vaginală, vaginul larg, durerea la contact sexual și altele. De menționat că aceste proceduri se adresează atât organelor genitale externe, labiilor, cât și celor interne, vaginului.

- Cum au privit pacientele dumneavoastră ginecologia estetică şi antiaging? Sunt deschise acestei inovaţii?

- Pacientele sunt extrem de receptive şi bucuroase că, în sfârşit, există opţiuni de rejuvenare genitală neinvazive, cu efecte cosmetice şi funcţionale. Însă, de la informare până la acţiune este o cale foarte lungă, nu sunt pregătite să ia rapid o decizie. În plus, procedurile fac parte din categoria serviciilor scumpe de sănătate.

„Este un beneficiu extraordinar din punct de vedere psihologic şi psihic”

- De ce ar alege femeile ginecologia antiaging?

- Indiferent dacă au născut sau nu, femeile se confruntă cu fenomene de îmbătrânire și în sfera genitală, ca în orice altă zonă a corpului. Musculatura perineală devine mai slabă, pielea și mucoasele se subțiază, lubrifierea vaginală se reduce, grăsimea din zonă dispare, astfel că, în ansamblu, întreaga zonă se atrofiază în timp. Viața sexuală devine dificilă și neperformantă, apar probleme de infecții genitale, pierderi de urină și infecții urinare, ca să menționăm numai câteva. Ginecologia antiaging vine să îmbunătățească toate aceste aspecte într-un mod total neinvaziv și cu efecte pe termen mediu. Nu mai trebuie recurs la intervenții chirurgicale pentru a avea beneficii cosmetice și funcționale.

- Consideraţi că estetica în ginecologie presupune şi o echilibrare psihică?

- În mod categoric, îmbunătăţirea statusului genital oferă o creştere a încrederii în sine, o îmbunătăţire a profilului psihic şi a dispoziţiei, în general, deoarece oferă o stare de bine şi, în plus, de cele mai multe ori, se rezolvă probleme de sănătate care deranjau femeia de ani buni. Este un beneficiu extraordinar din punct de vedere psihologic şi psihic. Pacientele relatează un sentiment de eliberare, de poftă de viaţă, de dezinhibare, de îmbunătăţire a vieţii sexuale şi a relaţiei cu partenerul. Multe femei nu mai au apetit sexual sau orgasm după ce au născut, iar procedurile de rejuvenare genitală acţionează vizibil şi asupra acestor aspecte. Mai mult, partenerii sexuali descriu o îmbunătăţire a experienţei sexuale. În ansamblu, procedurile de rejuvenare genitală îmbunătăţesc considerabil calitatea vieţii, interacţiunea socială a persoanei, încrederea în sine şi feminitatea.

„Îmbunătăţirea statusului genital oferă o creştere a încrederii în sine, o îmbunătăţire a profilului psihic şi a dispoziţiei, în general“

„Aceste proceduri nu necesită spitalizare“

- Ginecologia estetică este o metodă scumpă?

- Prețurile variază în funcție de procedura și de segmentele abordate, între 400 şi 2.000 de euro.

- Cât durează o intervenție de acest gen? Necesită spitalizarea?

- De regulă, intervențiile se realizează în cabinet, cu anestezie locală, durata unei proceduri este de 30-60 de minute datorită anesteziei, însă injectarea în sine durează cinci-zece minute. Sunt dispo­nibile mai multe proceduri de injectare, în funcție de vârstă și de problemele acu­zate: injectare de plasmă proprie, injec­tare de grăsime proprie, injectare de acid hialuronic, injectare de botox, laser, ra­diofrecvență. Aceste proceduri nu nece­sită spitalizare, permit reluarea imediată a activității de zi cu zi, fizice și sexuale, nu se descriu reacții adverse. Aşa cum am menționat deja, procedura în sine du­rează 10-15 minute, plus anestezia, 30 de minute. În total, aproximativ 60 de mi­nute. În unele cazuri sunt necesare mai multe ședințe spațiate la câteva săp­tă­mâni. Apoi, procedurile de întreținere sunt cam o dată la unu, doi ani.

- Femeile vor să rămână mereu tinere. Este un avantaj sau un de­fect al lor? De ce?

- Cred că nu numai femeile vor să rămână mereu tinere. În orice caz, con­sider acest lucru un avantaj: să vrei să rămâi tânăr înseamnă să rămâi activ, preocupat permanent de tine și de viața ta, să dorești o bună calitate a vieții indi­ferent de vârstă, să fii în pas cu noutățile, adică să trăiești o viață plină. Și acest lucru este de dorit.