Main menu

header

615 15 1de Valeria Roman

Injectarea propriului sânge în zonele cu probleme, folosită în dermatologie, a devenit o metodă de tratament de succes şi în ortopedie. Dacă până nu demult „terapia vampir” era soluţia pentru tinereţe fără bătrâneţe, acum este asul din mâneca specialiştilor ortopezi atunci când crezi că durerile nu mai au cum să dispară. Doctor Tarek Nazer (medalion), de la Clinica Masaya, din Bucureşti, medic specialist ortopedie şi traumatologie, cu pregătire în chirurgia artroscopică minim invazivă şi cu o experienţă de cinci ani în Marea Britanie, ne-a explicat într-un interviu cum pot pacienţii cu dureri articulare atroce să uite de ele după doar câteva şedinţe de infiltraţii.

„Se foloseşte sângele pacientului pentru a obţine plasmă îmbogăţită cu trombocite”

- Când este nevoie să se recurgă la infiltraţii?

- Infiltraţiile cu PRP (plasmă îmbogăţită cu trombocite sau „terapia vampir”) sunt o metodă noninvazivă ce poate fi folosită în multiple afecţiuni la nivelul articulaţiilor, cele mai frecvente fiind: artroză şi deteriorarea degenerativă a cartilajului, tendinite acute şi cronice, sinovite, epicondilite, bursite, condropatii. Este o metodă simplă, cu riscuri minime, ce ajută la regenerarea ţesutului, reduce durerea şi grăbeşte vindecarea. Denumirea de „terapia vampir” provine din faptul că folosim sângele pacientului pentru a obţine plasmă îmbogăţită cu trombocite.

- „Terapia vampir” a fost mai întâi folosită pentru regenerarea pielii. Ce rezultate dă în ortopedie?

- Terapia cu PRP se face încă din anii ’90, însă a început să se folosească mai des din 2007, iar în ultimii ani a început să fie din ce în ce mai întâlnită în ortopedie, şi asta datorită eficacităţii ei demonstrate în ultimele studii clinice efectuate. Cu siguranţă încă mai avem nevoie de mai mult timp pentru a avea o evaluare mai profundă şi pe termen lung.

„Procedura nu este dureroasă şi nu are reacţii adverse”

- Când aţi folosit prima dată această metodă?

- În 2009, când am ajuns în Anglia, a fost prima dată când am văzut această metodă de tratament. De-a lungul celor cinci ani în care am practicat în Anglia am folosit nu numai această metodă, ci şi infiltraţiile cu celule stem, şi pot spune că efectul este unul bun, pe care îl recomand pacienţilor mei în funcţie de afecţiunea fiecăruia.

- Care sunt paşii?

- Paşii sunt simpli, prima dată se recoltează sânge de la pacient într-o eprubetă specială, apoi se pune la centrifugare, unde se face procesul de izolare a PRP din sânge. Această procedură nu este dureroasă şi nu are reacţii adverse, conţinând trombocitele ce se găsesc în mod normal în sângele pacientului.

Primele rezultate apar la o săptămână după tratament

- Ce rezultate se înregistrează conform statisticilor?

- Studiul publicat în „The National Center for Biotechnology Information” în 2013 arată un rezultat satisfăcător la şase luni după tratament, cu siguranţă că nu există un tratament-minune care să fie funcţional la toate persoanele şi la toate problemele articulare, şi fiecare caz în parte reacţionează diferit, însă rezultatele în general sunt foarte satisfăcătoare şi în cazurile mai avansate.

- În cât timp se văd efectele?

- Un efect se vede încă din prima săptămână după prima infiltraţie, însă rezultatul final se obţine abia la şase luni, fiind un proces progresiv de tratament, din păcate, ca în orice altă metodă de tratament, există o categorie de pacienţi la care nu se observă niciun rezultat după această terapie, şi în momentul de faţă încă nu se ştie de ce unele organisme reacţionează diferit şi nu răspund la tratament, având indicaţia clară a tratamentului cu PRP.

„Trebuie să se evite efortul fizic intens”

615 15 2- Câte şedinţe sunt necesare?

- Numărul şedinţelor diferă în funcţie de afecţiunea şi de stadiul acesteia, poate să fie între trei şi şase şedinţe, la un interval de o săptămână sau două între ele.

- Ce restricţii are un pacient după un astfel de tratament?

- Nu sunt restricţii majoare, trebuie să evite efortul fizic intens, sporturile de contact şi suprasolicitarea mecanică în perioada tratamentului, nu necesită internare, procedura durează aproximativ 20 de minute, apoi pacientul pleacă acasă liniştit, pe picioarele sale, fără să aibă nevoie de cârje sau de imobilizare.

„Numărul şedinţelor diferă în funcţie de afecţiunea şi de stadiul acesteia, poate să fie între trei şi şase şedinţe, la un interval de o săptămână sau două între ele. O singură procedură durează aproximativ 20 de minute“

„Nu există restricţie de vârstă“

- Oricine poate fi tratat cu infiltraţii PRP, inclusiv copiii?

- Nu s-a demonstrat o restricţie de vârstă, însă sunt anumite categorii de pacienţi la care tratamentul cu PRP nu este indicat. Este vorba despre pacienţii cu trombocitpenie, cei care suferă de septicemie sau cei care prezintă semn de infecţie locală.

- Care este profilul pacientului cu astfel de probleme?

- Nu există o limită de vârstă sau o categorie anume de pacienţi, fiecare caz este analizat în parte şi, în funcţie de problema pe care o prezintă, medicul decide dacă este sau nu benefic tratamentul cu PRP. Tratamentul corect trebuie să aibă şi indicaţia corectă, altfel nu este deloc benefic pentru pacientul respectiv.