Main menu

header

de Dana Georgescu

Majoritatea femeilor nu-şi controlează regulat sânii

O treime dintre femei nu-și verifică sânii în mod regulat pentru a depista semne și simptome de cancer, potrivit unui studiu recent realizat pe 1.000 de femei de organizația Breast Cancer Care. În timp ce 96% știu că un nodul poate fi un semn de cancer, mai mult de un sfert nu au știut că un mamelon îndreptat spre interior poate fi un simptom. Cel mai potrivit moment pentru autoexaminare și identificarea acestor semne este la câteva zile de la terminarea menstruației sau oricând la menopauză, explică organizația Worldwide Breast Cancer.

Speranţă de viaţă mai mare pentru pacienţii cu cancer de prostată

Pacienții în cazul cărora cancerul de prostată reapare după intervenția chirurgicală de eliminare a acestei glande își pot mări în mod semnificativ șansele de supraviețuire dacă beneficiază, pe lângă tratamentul standard de radioterapie, și de hormonoterapie. Aceasta este o metodă prin care se blochează efectul hormonilor masculini, potrivit unui studiu clinic realizat în 17 spitale din SUA și din Canada timp de 12 ani pe 761 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată. În general, după operația de prostatectomie, peste 30% dintre bărbați manifestă recurența cancerului sub formă de metastaze.

S-a descoperit un indiciu important al apariţiei bolii Alzheimer

Unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer este un declin al nivelului de glucoză din creier, potrivit unui studiu efectuat recent de o echipă de oameni de știință americani de la Școala Medicală Lewis Katz a Universității Temple. Cercetătorii au descoperit că scăderea nivelului de glucoză din creier survine în etapele incipiente ale dizabilității cognitive - înainte de apariția primelor simptome ale tulbu- rărilor de memorie.

Pericolul din unele ambalaje de fast-food

Ambalajele impermeabile utilizate pentru produse tip fast-food precum pizza, hamburgeri și alte alimente gata preparate conțin substanțe fluorurate potențial dăunătoare, conform Agenției pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor (ATSDR) din Statele Unite. Cercetările efectuate pe subiecți umani sugerează că substanțele perfluoroalchilate (PAFS), utilizate pentru impermeabilizarea hârtiei și a cartonului ambalajelor produselor alimentare tip fast-food, sunt asociate cu anumite tulburări de dezvoltare la copii, scăderea fertilității, dar și creșterea riscului de apariție a cancerului și a problemelor la nivelul tiroidei.