Main menu

header

616 12 1de Cătălina Tăgârță

Suferiți frecvent de dureri de spate? Aflați că majoritatea afecțiunilor mai grave ale coloanei vertebrale pot fi tratate fără operație în cazul în care sunteți dispuși să țineți cont de câteva reguli simple legate de comportamentul cotidian. Potrivit medicului Mihaela Parnia (foto), specialist în recuperare medicală la BioOrtoclinic, somnul odihnitor, unele tipuri de exerciții sau pantofii potriviți pot ajuta coloana vertebrală să se refacă. Pentru asta e important să renunțați la mituri și să respectați cu conștiinciozitate sfaturile medicului curant.

Încetați să căutați soluții salvatoare pe internet

Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii atunci când vine vorba despre sănătatea lor este să recurgă la tratamente prezentate pe internet fără a se adresa ei înșiși unui specialist. Majoritatea terapiilor dau rezultate doar dacă sunt aplicate corect, iar în cazul în care nu beneficiați de suportul și de îndrumarea unui specialist există posibilitatea să vă faceți mai mult rău decât bine. De aceea, medicina modernă insistă foarte mult pe ideea de tratament personalizat. „Statisticile la nivel european arată că cele mai căutate informații pe net, după cele despre sex, sunt părerile legate de tratamentele pentru diverse simptome, printre care și durerile de spate. Așa se ajunge la folosirea unor antiinflamatoare, la dormit pe suprafețe rigide sau la renunțarea completă la tocuri în cazul femeilor. Multe dintre aceste informații sunt false”, susține medicul BioOrtoclinic.

Nu e obligatoriu să vă schimbați cu totul stilul de viață

Așadar, consultând un specialist puteți afla că nu e întotdeauna necesar să vă schimbați stilul de viață în totalitate sau să faceți anumite sacrificii. Remediul care i se potrivește colegului de muncă sau vecinului poate să nu dea rezultatele așteptate și în cazul dumneavoastră. „Ca în orice afecțiune, problemele coloanei vertebrale se abordează diferit de la o persoană la alta, însă există și câteva lucruri general valabile pe care ar trebui să le știe și să le respecte toți cei în cauză. Cel mai important este acela că opțiunea unei intervenții chirurgicale trebuie să fie ultima dintre variantele de tratament care pot să rezolve problema”, subliniază doctor Mihaela Parnia.

Dormitul pe un pat tare este un mit

Iată câteva mituri demontate de specialista BioOrtoclinic în ceea ce privește durerile coloanei vertebrale. Când aud că vă doare spatele, cei din jur se grăbesc să recomande „dormitul pe un pat tare”. Acest sfat este greșit, susține medicul Mihaela Parnia. „Nu există un tip de saltea pe care toată lumea să se simtă bine. Unii oameni se simt bine dacă dorm pe o saltea moale, alții, pe o saltea foarte tare. Fiecare îşi alege salteaua potrivită lui”, spune specialista, subliniind că un suport comod îi permite coloanei vertebrale să se relaxeze cu adevărat și astfel să se refacă și să întinerească. Așadar, pentru a profita la maximum de perioadele de somn, fiecare trebuie să-și aleagă salteaua și perna în funcție de preferințele personale și de pozițiile de somn preferate, pentru că orice element care vă face să aveți un somn agitat și să vă căutați în zadar o postură comodă provoacă de fapt dureri de spate.

Unguentele au contraindicații

„Folosiți cu încredere unguente, pentru că nu au contraindicaţii!” este o altă recomandare a „învățatorilor” din jurul nostru. Nu e chiar aşa! Cele mai multe unguente conţin cantităţi diferite de antiinflamatoare care acţionează local, ameliorând durerea, însă pătrund şi în sistemul circulator, putând agrava eventualele afecţiuni preexistente. Așadar, e important să consultați medicul înainte de a opta pentru o anumită cremă, oricât de banal vi s-ar părea acest comportament. În caz că suferiți și de alte boli nu uitați să le menționați, pentru a vă recomanda cel mai bun tratament.

Repausul total poate accentua problema

616 12 2„Durerile de șale impun repaus total la pat”. Nu neapărat! Dacă pacientul încearcă să-şi menajeze spatele prin repaus prelungit, durerea se poate accentua, pentru că muşchii şi articulaţiile slăbesc şi nu mai pot susţine spatele. Așadar, soluția este să alternați perioadele de repaus cu cele de plimbări ușoare prin casă/curte dacă sunteți în concediu medical. „Nu faceți sport dacă vă doare spatele!” Afirmația este adevărată doar parţial. Cele mai multe activităţi sportive sunt foarte solicitante pentru spate şi, în timp, pot duce la procese de uzură degenerative la nivelul coloanei. Asta nu înseamnă însă că nu puteți alege o activitate în care spatele să nu aibă de suferit. Spre exemplu, specialiștii recomandă înotul, kinetoterapia, bicicleta medicinală. Pentru început, toate aceste activități trebuie desfășurate sub atenta supraveghere a unui specialist. În ceea ce privește celelalte activităţi sportive, ele sunt permise în mod gradat, prin dozarea efortului şi, evident, tot sub supraveghere.

Antiinflamatoarele trebuie prescrise de un medic

„Antiinflamatoarele vă scapă de durere”. Afirmația e doar parțial adevărată. Cauzele durerii de spate sunt multiple, iar o astfel de medicaţie, indiferent de forma de administrare (orală, intramusculară, intervenoasă, supozitoare), acţionează asupra efectelor, fără a rezolva în totalitate cauza dacă sunt luate după ureche. În plus, aceste tipuri de medicamente pot fi chiar periculoase pentru cei care au în istoricul medical și alte boli. De aceea, doar medicul poate spune care este tratamentul potrivit după ce vă consultă.

Abandonarea tocurilor brusc vă face mai mult rău

„Dacă aveți hernie de disc trebuie să vă operați!” Fals! „Chirurgia este rezervată doar în caz de deficit motor, iminenţă de paralizie sau durere refractară la orice formă de tratament conservator timp de patru-șase luni. Majoritatea pacienţilor nu se încadrează în aceste situaţii, deci nu au nevoie de operaţie”, arată reprezentanta BioOrtoclinic. „Dacă aveți astfel de probleme trebuie să renunţați la tocuri!”. Nimic mai fals, pentru că, dacă cineva a purtat tocuri o perioadă îndelungată, coloana s-a adaptat acestui tip de postură, susține specialista. Renunţând brusc la tocuri puteți agrava durerea, pentru că în acest caz coloana trebuie să se adapteze la noua postură, lucru care o traumatizează și mai mult.

Restricția totală de la sport, inclusiv kinetoterapie sau înot, apare în momentul când survine un blocaj ce vă împiedică să vă deplasați, deci când zona afectată este inflamată

Corsetul lombar, util doar dacă e purtat corect

„Poartă corset lombar pentru durerile de mijloc!” Dacă vi s-a făcut această sugestie cel puțin o dată de cei din jur nu trebuie să o luați în seamă până nu vă consultați cu un medic! „Purtat mai mult de patru-șase ore pe zi, corsetul slăbeşte musculatura spatelui, iar când este dat jos durerea poate să reapară. Tocmai de aceea, el se poartă o perioadă determinată şi doar în momentele solicitante pentru coloană”, avertizează doctor Parnia.