Main menu

header

620 18 1de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Mult timp propovăduite ca fiind reguli de bază pentru sănătate, multe reguli ce păreau „de aur” au fost desființate de cercetări de ultimă oră. Una câte una, informații pe care oamenii s-au străduit să le rețină și să le introducă în rutina zilnică pică testul cercetărilor avansate.

Opt pahare cu apă

În ciuda tuturor avertismentelor și sfaturilor care vin din toate părțile, a bea obligatoriu opt pahare cu apă pe zi nu este cheia sănătății perfecte, tot atât cât a nu pune o haină în plus într-o zi rece nu înseamnă automat a face gripă, notează livescience.com. Cercetătorii atrag atenția că organismul uman este foarte priceput în a regla nivelul fluidelor din interior și cere singur atâta apă câtă are nevoie. De altfel, mitul celor opt pahare datează din anii ’40, când un consiliu național pentru sănătate din SUA recomanda 2,5 litri de apă pe zi pentru fiecare, dar nu s-a preluat de mulți nutriționiști și completarea pe care a făcut-o atunci consiliul, și anume că multe dintre lichide vin din hrană. În acest fel, un aviz incomplet a devenit mit.

Vaccinarea cauzează… autism

620 18 2În plin fenomen de respingere a vaccinării, este bine de știut că zvonurile potrivit cărora vaccinurile îmbolnăvesc mai rău, cauzând chiar autism sau alte boli grave, sunt nefondate, ba chiar minciuni sfruntate, dă asigurări doctor Rachel Vreeman, coautor al cărții „Mituri, jumătăți de adevăr și minciuni despre corp și sănătate”, bestseller din 2009. Mai exact, vaccinul antigripal conține virusuri ale gripei moarte, care „nu pot învia în așa fel încât să cauzeze gripă”, arată Vreeman. În această logică, părinții care consideră că în urma unor vaccinuri împotriva rujeolei copiii lor s-au îmbolnăvit de autism se înșală. Această realitate este atestată și de un studiu publicat în „The New England Journal of Medicine”, care arată că nu există vreo legătură între vaccinare și risc de autism.

Suplimentele cu vitamine înseamnă sănătate

620 18 3Milioane de oameni cred în puterea suplimentelor cu vitamine și le folosesc, așa încât piața globală a acestora este estimată să ajungă în jurul cifrei de 10 miliarde de dolari în 2020. Dar studiile cele mai recente nu încetează să dea la iveală nu doar faptul că este preferabil ca oamenii să-și ia nutrienții preponderent din alimente, ci și că suplimentele cu vitamine luate în exces pot provoca demență. Este vorba despre o cercetare din 2016 care confirmă, de asemenea, că aceleași suplimente pot genera niveluri de toxicitate crescută în organism, pot duce la apariția tumorilor și a altor boli grave. Din păcate, arată specialiștii, această piață nu este supusă reglementărilor prin lege, așa cum este cea a medicamentelor, astfel încât oricine poate lua câte vitamine își închipuie că i-ar face bine…

Răceala e totuna cu gripa

620 18 4Acesta este un mit atât de răspândit, încât cu greu poate fi eliminat din mentalul colectiv. Totuși, studiile au arătat faptul că dacă unei persoane îi este frig sau are un guturai (nu degeaba i se spune răceală…), nu înseamnă automat că în organism există virusuri ale gripei care atacă metabolismul. La nivelul oamenilor de știință - și nu numai - se știe încă din anii ’60 ai secolului trecut că una nu are legătură cu cealaltă: un studiu publicat atunci în „The New England Journal of Medicine” a arătat că nu există vreo deosebire între persoane care au stat într-un frigider și cele dintr-o cameră călduroasă în momentul expunerii la virusul gripal. Totodată, frigul nu influențează nici perioada în care o persoană se reface după… răceală, mai arată oamenii de știință. În schimb, aerul rece are efect asupra celor mai răspândite virusuri ale gripei, care se dezvoltă și se împrăştie atunci când este frig.

Prea mult creier stă nefolosit…

De foarte multe ori se aude, în special de la persoanele care țin discursuri motivaționale, că o mare parte a creierului este nefolosită pe parcursul vieții. Este un clișeu aflat în circulație publică de peste un secol și destul de departe de adevăr. Pornită de la buna intenție de a-i determina pe oameni să-și depășească limitele - și implicit condiția -, această idee nu are un fundament științific, arată doctorul Aaron Carroll, de la Școlala de Medicină a Universității Indiana. Cercetătorii explică faptul că în prezent se poate scana creierul uman și se pot activa pe loc, prin stimuli, orice părți ale acestuia, așa încât este ușor de demonstrat că nu există părți „adormite” sau latente. Una dintre explicații este mai mult psihologică: „Vrem să credem că nu ne-am atins potențialul maxim”, explică doctorul Vreeman.

Unghiile și părul cresc după moarte și… lamă de ras

620 18 5Nu este confirmat științific faptul că unghiile și părul cresc și după decesul unei persoane. Multe decenii, specialiștii nu au putut demonstra dacă acesta este doar un mit, dar astăzi este sigur faptul că, după moarte, pielea se usucă, iar țesutul devine retractabil, dând impresia că unghiile sunt mai proeminente. Același lucru se întâmplă, mult mai puțin vizibil totuși, și în cazul părului, odată cu uscarea țesutului. Cât privește ideea că după lama de ras părul crește mai repede, mai gros și mai închis la culoare, nici acest mit nu are fundament științific. Simpla observare a felului în care arată un fir de păr după ce crește în urma lamei de ras arată că, în ciuda vârfului care pare mai gros din cauză că este tăiat drept, grosimea firului este aceeași. Studii care se derulează de aproape 100 de ani confirmă această realitate.

Radiațiile televizorului atacă vederea

620 18 6Lectura în lumină scăzută și uitatul la televizor de aproape atacă vederea, au avertizat mulți bunici și părinți copiii, care la rândul lor au transmis acest avertisment mai departe copiilor lor. Ei bine, nu este deloc demonstrat științific că un asemenea efect se și întâmplă. Pe moment este posibil ca pe unii să-i doară ochii sau capul, dar pe termen lung nu au fost demonstrate urmări grave pentru sănătate. Este adevărat că la începuturile televiziunii au existat aparate ce puteau fi considerate agresive cu vederea umană, dar tehnologia a avansat atât de rapid și de spectaculos, încât un asemenea clișeu nu mai are justificare astăzi. Dacă un copil sau un adult par să aibă probleme cu vederea în prezența unui computer sau a unui televizor, cel mai probabil trebuie consultat un oftalmolog pentru a se depista o problemă de dioptrii, și nu este urmarea radiațiilor din respectivele aparate.

„Cred în orice până în clipa în care este demonstrat contrariul“ (John Lennon)

Stresul cauzează ulcer?

Nu, răspund specialiștii. Nici stresul și nici condimentele sau ardeiul iute, așa cum eronat se crede de foarte multe persoane. Adevărul este altul, la îndemâna oricui dorește să fie informat: ulcerul este cauzat de bacteria helibacter pylori, precum și de unele medicamente, printre care aspirina și tabletele cu fier, arată doctor Arun Swaminath, director al Programului de boli inflamatorii digestive de la Spitalul Lenox Hill, New York. Așadar, celebra zicală „nu vă enervați, că faceți ulcer” nu pornește de la vreun fapt real….