Main menu

header

de Roxana Istudor

Ochii trădează circulaţia deficitară

Cel mai simplu control ocular poate arăta tulburări ale circulației periferice, în special la nivelul membrelor inferioare, notează HealthDay News. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore afirmă că schimbările la nivelul retinei pot arăta semnele unor riscuri existente în cazul vaselor mari de sânge, specifice afecțiunii arterelor periferice. „Această boală afectează milioane de oameni cu vârsta peste 40 de ani. În plus, depistarea ei este încă deficitară”, argumentează doctor Samy Selim, cardiolog din New York.

Expunerea sigură la soare: 20 de minute

De câtă expunere la soare este nevoie pentru ca organismul să beneficieze de toate avantajele acesteia? Cele mai recente studii în materie dau verdictul: maximum 20 de minute pe timpul verii, arată cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia. Acest interval este suficient pentru sinteza vitaminei D și pentru celelalte beneficii pe care le aduce lumina solară. Specialiștii spanioli mai atrag atenția că, în anotimpul rece, majoritatea oamenilor nu acumulează suficientă expunere, întrucât este nevoie de aproape două ore.

Se extinde pachetul de servicii de sănătate pentru asiguraţi

Începând cu 1 aprilie, pachetul de servicii de sănătate se extinde pentru asigurații din România. Noile servicii vor include depistarea obezităţii la copii şi tineri, teste de colesterol şi tiroidă, iar medicii de familie vor putea recomanda mai multe investigaţii paraclinice privind fierul în sânge, analize privind starea ficatului şi densitatea osoasă. De asemenea, pentru adulţii cu vârsta peste 18 ani se introduce investigaţia „LDL colesterol”. Pentru medicina dentară, apare decontarea integrală a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor şi studenţilor.

Aport de zinc pentru imunitate

Un nou studiu al cercetătorilor de la Spitalul de Copii UCSF Benioff, din San Francisco, arată că un plus de doar 4 mililitri de zinc în dieta zilnică are un impact profund pozitiv asupra sănătății celulare. Descoperirea este de foarte mare importanță pentru populațiile cu deficiență de minerale, întrucât zincul contribuie la combaterea infecțiilor și sporește rezistența în fața bolilor. Cercetarea publicată de „American Journal of Clinical Nutrition” arată, în premieră, faptul că acest modest surplus de zinc reduce stresul oxidativ la nivelul organismului și întărește ADN-ul.