Main menu

header

626 12 1de Roxana Istudor şi Alexandru Filcu

Dispozitivele pentru monitorizarea sănătății sunt de ani buni în atenția specialiștilor celor mai mari companii de tehnologie. Noul ceas cu EKG de la Google se înscrie în linia acestor cercetări.

Aparat de precizie medicală

În 2016, Google anunța dezvoltarea unui dispozitiv cu brățară care să monitorizeze pacienții pentru mai multe afecțiuni grave. Intitulat „Investigational Device”, aparatul de forma unui ceas promitea să efectueze EKG-ul unei persoane luând în calcul factorii externi de stres, inclusiv nivelurile de zgomot și lumină care i-ar fi putut deranja pe cei cu afecțiuni cardiace. Dispozitivul urma să aibă o gamă largă de întrebuințări, detectând schimbările în mobilitatea unei persoane sau stând la încheietura pacienților care au suferit un atac de cord după ieșirea din spital. Au trecut câteva luni, și gigantul IT a lansat ceasul cu EKG, de precizie medicală.

Urmăreşte și colectează permanent informație

626 12 2Noul ceas cu EKG monitorizează încontinuu și cu mare precizie semnalele cardiace, pulsul, temperatura și microimpulsurile electrice de la nivelul pielii. Este un dispozitiv cu direcționare și precizie medicală, prezentat sub formă de ceas, care va fi folosit pentru studii medicale și pentru monitorizarea pacienților. Pentru a sublinia caracterul de dispozitiv medical al ceasului (și a nu fi confundat eventual cu un aparat pentru fitness...), acesta îi arată celui care-l poartă doar ora și câteva minime instrucțiuni. În paralel, supraveghează și colectează permanent informație printr-o mulțime de senzori, fiziologici și de mediu. Mai mult, ceasul nu se conectează permanent cu alte dispozitive ale utilizatorului și codează toate informațiile, astfel încât ele să nu poată fi ușor colectate de altcineva. Grație acestui concept, bateria rezistă o săptămână.

Competiție în folosul pacienților

De mai mulți ani, giganții mondiali ai tehnologiei se întrec în a oferi dispozitive inteligente de monitorizare a pacienților. Există deja pe piață ceasuri de supraveghere cardiacă, iar un alt ceas cu senzor EKG se află în teste la un alt producător de top mondial. Acest dispozitiv promite să includă un accelerator inerțial, deci va măsura activitatea fizică a celui care-l poartă, inclusiv pașii. Sănătatea digitală mai include o brățară pentru monitorizarea stării generale, lansată tot de Google, care, de altfel, face pași importanți spre realizarea unui glucometru revoluționar, cu ajutorul căruia să poată fi măsurată glucoza din sânge fără înțepătură și fără ca pacientul să fie nevoit să se prezinte periodic la cabinetul medical.

„Sperăm ca tehnolgia să dezlege o nouă clasă de informație continuă care să ne ajute să gestionăm mult mai bine afecțiunile medicale“ (Andy Conrad, șeful echipei de cercetători de la Google)

Criticii contestă acurateţea măsurătorilor

Criticii dispozitivelor lansate de Google afirmă că acestea nu pot fi foarte sigure, întrucât este dificil de măsurat ritmul cardiac exact cu o brățară plasată la încheietură. „Aceste dispozitive folosesc lumină infraroșie pentru a măsura fluxul sangvin care indică ritmul inimii. Dar oasele, tendoanele, mușchii și restul structurii vasculare din zona încheieturii pot interfera cu abilitatea dispozitivelor de a măsura aceste date biometrice sensibile”, explică doctor Steven LeBoeuf, cercetător în Carolina de Nord.