Main menu

header

627 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cercetătorii au descoperit modalitatea prin care sunt create și stocate amintirile, ocazie de a constata o dată în plus complexitatea remarcabilă a creierului uman.

Experiențe personale în dublu exemplar

Specialiștii de la Massachusetts Institute of Technology, împreună cu colegi japonezi, au depistat mecanismul prin care creierul uman formează și arhivează amintirile. Este vorba despre „dublarea simultană” a copiei pe care o face după fiecare eveniment, anunță „The Telegraph”. Una dintre copii este pentru prezentul imediat, cealaltă pentru viitor, arată cercetătorii. Mai precis, două părți din creier sunt implicate în acest proces de colectare și de stocare a experiențelor proprii: hipocampusul colectează amintirile pe termen scurt, iar cortexul le reține pentru perioada următoare, care de regulă este un termen lung.

„Exemplare” pentru arhivare

Considerând descoperirea „convingătoare și frumoasă”, cercetătorii au mers pe urmele unei deducții din anii ’50, când o operație de epilepsie a distrus hipocampusul unui pacient, Henry Molaison, care ulterior intervenției nu a mai fost capabil să creeze noi amintiri, în timp ce acelea de dinaintea operației au rămas intacte. Atunci, oamenii de știință au considerat că amintirile se formează în această parte a creierului, apoi sunt mutate pentru stocare. Noile experimente au demonstrat că procesul nu are două componente, ci una, crearea copiei pentru arhivare fiind făcută instantaneu, arată publicația „Science”.

„Un punct major de cotitură”

Profesorul Susumu Tonegawa, de la Centrul „Riken-MIT”, care a participat la studiu, afirmă că „această descoperire surprinzătoare este contrară ipotezelor anterioare, care au durat decenii. Este un avans foarte important față de ceea ce se știa, un punct major de cotitură”. De asemenea, specialiștii au mai constatat că memoria pe termen lung nu se maturizează dacă este blocată conexiunea dintre cortex și hipocampus, în timp balanța puterii trecând spre cortex. „Ideea că avem nevoie de cortex atât de devreme pentru amintiri este o surpriză. Studiul este frumos, elegant și foarte impresionant. Ne spune despre felul în care amintirile sunt stocate în creierul oamenilor”, este de părere doctor Amy Milton, cercetător la Universitatea Cambridge.

Speranță pentru boala Alzheimer

Unul dintre studiile anterioare a arătat că în cazul cobailor cu Alzheimer, aceștia pot forma amintiri, dar nu le pot reține. Echipa japoneză speră, cu ocazia noului experiment, că înțelegerea mecanismului de formare a amintirilor pe care tocmai l-au descoperit „poate fi relevant pentru pacienții care suferă de boli degenerative ale sistemului nervos”.

Hipocampusul colectează amintirile pe termen scurt, iar cortexul le reține pentru viitor