Main menu

header

629 22 1de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna

În ciuda faptului că purtați pantofi comozi, care nu vă strâng, nu reușiți să scăpați de bătături? Sau prezentați calozități (piele întărită și îngroșată), monturi, picior de atlet, dureri de călcâi, unghii încarnate ori ulcerații - în caz de diabet? Ar fi cazul să vă prezentați la podiatru. Acesta este specialistul pregătit să ofere îngrijirea necesară, adecvată problemelor de sănătate apărute la nivelul membrelor inferioare. Mai mult, podiatrul asigură și prevenția, diagnosticul și tratamentul propriu-zis nu doar pentru afecțiunile piciorului, ci și ale gleznei și ale structurilor conexe.

Podiatrul se ocupă și de evaluarea încălțămintei

629 22 2Cu ocazia Zilei Internaționale a Podiatrului, celebrată în luna mai, specialiștii reuniți în cadrul conferinței-dezbatere „Podiatria în România” au subliniat recunoașterea aportului îngrijirii medicale asigurate de podiatri pentru persoanele cu probleme de sănătate la nivelul piciorului. Potrivit experților Federației Internaționale a Podiatrilor, specialiștii în acest domeniu au atribuții variate, care includ atât rutina de în- grijire a piciorului sănătos - ca metodă de prevenție -, cât și rutina de îngrijire a persoanei cu neuropatie diabetică și picior diabetic. Printre sarcinile care îi mai revin podiatrului se numără: aprecierea factorilor de risc, evaluarea încălțămintei și recomandări aferente, realizarea screeningului de neuropatie diabetică și arteriopatie diabetică, oferirea tratamentului de prevenire a piciorului diabetic, efectuarea operațiunilor de debridare a ulcerațiilor, tratamentul infecțiilor și îndrumarea pacienților către intervenții din alte specialități.

Se impune control glicemic atent

Una dintre categoriile de populație cel mai expuse din punct de vedere al sănătății piciorului e reprezentată de persoanele cu diabet zaharat. Acestea prezintă riscul de a dezvolta complicații la nivelul membrelor inferioare, așa-numitul „picior diabetic”, care, în lipsa unei îngrijiri adecvate, poate avea o evoluție nefavorabilă și, în cazuri extrem de grave, poate conduce la amputații. În aceste condiții, reducerea riscului de apariție a complicațiilor și a pericolului de amputație constă într-un control glicemic atent, în examinarea periodică a picioarelor persoanelor cu diabet zaharat în timpul controalelor de rutină, în screening de specialitate și, foarte important, în asigurarea unei îngrijiri din partea unei echipe multidisciplinare de specialiști, din care să facă parte obligatoriu și un podiatru. „Reducerea ratei amputațiilor asociate diabetului zaharat, la nivel național, reprezintă cel mai important obiectiv, având în vedere că zilnic, în România, se produc aproximativ 62 de amputații în rândul persoanelor cu diabet. O echipă multidisciplinară care să includă și un podiatru ar însemna reducerea cu până la 85% a amputațiilor la nivelul membrelor inferioare, potrivit datelor de specialitate. Din 2015, Asociația de Podiatrie face toate demersurile necesare formării de specialiști în domeniu, în vederea asigurării intervenției podiatrice specifice, în abordarea, tratamentul și îngrijirea piciorului diabetic”, a declarat Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

Ulcerațiile, traumatisme care apar la nivelul țesuturilor

Ulcerațiile reprezintă traumatisme care apar la nivelul țesuturilor piciorului și care se pot infecta, devenind periculoase pentru sănătatea și pentru viața persoanei afectate. Acestea sunt prezente la 15%-25% dintre persoanele cu diabet zaharat din întreaga lume, cu o rată de recidivă de 50%-70% în cinci ani. Potrivit specialiștilor, apariția ulcerațiilor piciorului în cazul acestor pacienți se asociază unor factori de risc precum: neuropatia periferică, boala arterială periferică, limitarea mobilității articulare, deformarea piciorului, presiunea anormală la nivel plantar, traumatismele cutanate minore, antecedentele personale de ulcerație sau de amputație. Totodată, medicii atrag atenția că prezența neuropatiei și a ulcerațiilor impune o evaluare de specialitate periodică, metode de profilaxie ce implică educația pacientului privind încălțămintea, descărcarea presională și igiena locală.

Profesioniștii previn și tratează tendinita ahiliană

629 22 3În cazul practicanților de sport, membrele inferioare sunt mult mai solicitate și supuse unui risc mai ridicat de accidentări, leziuni și alte probleme complexe la nivelul piciorului. Podiatrul are un rol important în prevenirea, diagnosticarea și tratarea leziunilor legate de sport sau de exerciții fizice. Printre acestea se numără: tendinita ahiliană, dureri ale genunchilor, fasciita plantară, întinderi ale mușchilor gambei. De exemplu, în cazul alergatului pot interveni disfuncționalități ce țin de biomecanica piciorului, care pot fi identificate în cadrul unei examinări de specialitate. În plus, un profesionist în podiatrie poate determina, prin efectuarea unor evaluări și teste specifice, dacă alinierea și stabilitatea picioarelor sunt normale și adecvate pentru a practica un anumit sport.

Pe plan mondial, peste 1 milion de persoane cu diabet suferă o amputație la nivelul piciorului, 80% dintre acestea fiind precedate de leziuni ulcerative și infecții, potrivit datelor de specialitate. Bărbații prezintă un risc mai ridicat de amputație decât femeile, apariţia ulcerațiilor crescând riscul de deces

Asociaţia pledează pentru crearea unei culturi educaţionale a pacientului

629 22 4În luna iunie va avea loc primul Congres de Podiatrie din România - cel mai important eveniment cu participare internaţională din acest domeniu desfăşurat până acum în România. „Ne dorim ca acest eveniment științific să devină unul de referinţă pentru lumea medicală din ţara noastră și, de ce nu, chiar din Europa! Persoana cu diabet are nevoie de o îngrijire aparte, realizată de o echipă multidisciplinară, din care să facă parte medici, asistenţi medicali, educatori în diabet şi, în special, podiatrul. Persoanele cu diabet prezintă un risc crescut de a dezvolta ulceraţii care pot conduce, ulterior, la amputaţii la nivelul piciorului. Îngrijirea specializată a piciorului diabetic, făcută de un podiatru, poate să reducă semnificativ riscul de amputație şi să optimizeze calitatea îngrijirii pe care o primeşte persoana cu diabet. Să nu uităm, însă, că şi aceasta din urmă trebuie să fie conştientă cu privire la riscurile pe care le implică diabetul. Asociaţia de Podiatrie pledează şi pentru crearea unei culturi educaţionale a pacientului”, declară doctor Norina Alinta Gâvan (foto), preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.