Main menu

header

Spirometrii gratuite în Parcul Tineretului

Odată cu Ziua Mondială a Astmului se lansează cea de-a X-a ediție a campaniei de informare și educare „Astmul poate fi controlat. Tu poți avea astm. Astmul nu te are pe tine”. Cu această ocazie, în weekendul 27-28 mai, medicii de la Societatea Română de Pneumologie fac spirometrii gratuite în incinta Parcului Tineretului, începând de la ora 9:00 până la ora 17:00. Într-un cort amplasat foarte aproape de Cafeneaua Actorilor, toți doritorii se pot bucura de această metodă neinvazivă și precisă de apreciere a funcției pulmonare. Astfel, veți afla dacă suferiți de astm, bronșită cronică, emfizem, fibroză pulmonară sau veți vedea cât de bine acționează medicamentele pe care le luați pentru problemele respiratorii. (M.B.)

Insomnia aduce infarctul

Lipsa de somn este asociată cu o creștere semnificativă a riscului de atac cerebral sau de infarct, arată un studiu publicat de „European Journal of Preventive Cardiology”. Cercetarea a relevat că simptomele insomniei și incidența deceselor cauzate de accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord sunt strâns legate. „Dificultatea de a adormi, de a menține somnul și de a recupera orele de odihnă pierdute este asociată cu riscuri crescute pentru afecțiunile menționate”, explică Qiao He, doctorand în cadrul China Medical University. (R.I)

Vârstnicii iau decizii mai riscante decât tinerii

Se spune că persoanele în vârstă sunt mai înțelepte și nu se hazardează să ia decizii riscante, dar acest principiu tocmai a fost răsturnat de datele unui studiu desfășurat la Institutul „Max Planck”, din Berlin. Cercetătorii au observat în paralel comportamentele persoanelor tinere și ale celor cu vârsta de peste 60 de ani, concluzionând că adulții înaintați în vârstă au o abordare mult mai optimistă a riscului și se tem mai puțin de eventualele consecințe negative ale acțiunilor lor. (R.I)

Durerea cronică trece la clubul de lectură

Una dintre terapiile care se dovedesc eficiente pentru mai buna gestionare a durerilor cronice este lectura, arată specialiștii de la Universitatea Liverpool, care atestă faptul că cititul împărtășit cu alte persoane este un remediu de luat în calcul. „Observațiile noastre indică faptul că cititul în grup poate aduce în prim-plan zone ale creierului care de regulă nu sunt activate atunci când citim singuri. Acest lucru poate contribui la gestionarea durerilor cronice”, argumentează medicul Josie Billington, autoare a studiului. (R.I)