Main menu

header

629 15 1de Roxana Istudor şi Claudiu I.

În prezent, testele pentru depistarea contaminării cu periculoasa bacterie E.coli oferă rezultate în câteva ore sau chiar zile, dar acest lucru este pe cale să se schimbe: un nou dispozitiv face acest lucru în doar 20 de minute.

Va salva mii de persoane

Bacteria E.coli se găsește în mediul înconjurător, în alimentele și în intestinele oamenilor și animalelor, însă de cele mai multe ori este inofensivă. Anumite tulpini de E.coli însă pot provoca tulburări digestive grave, dificultăți respiratorii, infecții ale tractului urinar, pneumonie și alte probleme de sănătate. Prin depistarea mult mai rapidă a bacteriei se pot salva nenumărate vieți. Dispozitivul inventat de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare „Photonics”, din cadrul Universității din Quebec, în colaborare cu specialiștii de la Institutul de Tehnologie Kanpur, India, este dotat cu un biosenzor special. Acesta „scanează” cu o lumină suprafața unde se suspectează existența bacteriei E.coli și, cu ajutorul unor virusuri bacteriene numite bacteriofage, confirmă sau infirmă contaminarea. Astfel, apa, alimentele sau suprafețele unde există bacteria E.coli pot fi izolate, prevenind îmbolnăvirea populației.

Facilitează reacția eficientă

Una dintre provocările cărora au trebuit să le facă față specialiștii a fost felul în care temperatura poate altera proprietățile optice ale materialelor. De regulă, senzorii sunt prevăzuți să funcționeze la o anumită temperatură, și diferențele semnificative le pot deteriora funcționarea. Acest aspect a fost depășit prin adăugarea unei componente optice care să elimine schimbările de temperatură, facilitând astfel funcționarea în condiții optime a senzorului, făcându-l util și în spații exterioare. „Infecțiile bacteriene sunt o cauză majoră de îmbolnăvire și mortalitate, așa încât o reacție rapidă este foarte necesară pentru detectarea soluțiilor de rezolvare”, explică Saurabh Mani Tripathi, fizician în cadrul Institutului din Kanpur.

„Testele rapide pentru depistarea E.coli pot salva viețile oamenilor. De asemenea, un astfel de dispozitiv este mult mai ieftin și mai precis“ Saurabh Mani Tripathi, fizician