Main menu

header

630 18 2de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu

Tutunul este o dependență care ucide anual peste 42.000 de români. Ca un semn clar de determinare în lupta cu cauza numărul unu de boală prevenibilă în România (consumul de tutun), societatea civilă s-a angajat, în luna septembrie 2016, într-un nou demers ambițios, dar realizabil: acela ca, în parteneriat cu toți factorii decizionali, să contribuie la adoptarea tuturor acelor politici și măsuri care să permită ca generația care se va naște în anul 2017 să fie nefumătoare la vârsta maturității, respectiv în anul 2035.

Inițiativă de reducere a consumului de nicotină până în 2035

Peste 300 de organizații nonguvernamentale au aderat deja la această inițiativă, printre ele aflându-se organizații medicale, academice, de protejare a dreptu- rilor copiilor, de tineret și protecția mediului. În parteneriat cu experți naționali și internaționali, a fost elaborată „Strategia Națională Multisectorială pentru prevenirea și reducerea consumului de tutun, dependenței de nicotină și expunerii la fumul de tutun 2017-2035”, un document unanim apreciat, inclusiv de comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. „Societatea civilă, medicală și academică din România își exprimă speranța că va continua parteneriatul eficient cu factorii decizionali, astfel ca toate măsurile de control al consumului de tutun și de atingere a obiectivului primei generații de tineri eliberați de acest viciu cu efecte devastatoare să beneficieze de o abordare bazată pe argumente și dovezi științifice reale. Sănătatea și protejarea ei nu pot fi subiect de ecuație economică sau de negociere de niciun fel, iar sănătatea generațiilor curente și viitoare trebuie să continue să fie un obiectiv asumat la nivelul întregii societăți”, susțin reprezentanții proiectului „2035 - Prima Generație Fără Tutun a României”.

Studiu pe eșantion de 1.000 de persoane

Un prim pas în realizarea demersului propus a fost efectuarea unui studiu cantitativ la nivel național, în scopul investigării percepției publicului general cu privire la politicile de control al consumului de tutun. Astfel, în luna octombrie 2016, compania de cercetare Mercury Research a realizat un studiu pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani, din care 608 în mediul urban și 392 în mediul rural. „Studiul a evaluat cantitativ atât aspecte epidemiologice, legate de prevalența declarată a fumatului în rândul celor intervievați, dar mai ales aspecte cu privire la comportamentul fumătorilor, percepțiile legate de fumatul pasiv, gradul de susținere a inițiativelor care reglementează promovarea produselor din tutun, precum și opiniile asupra legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise la aproximativ șapte luni de la aplicare”, susțin reprezentanții „2035 - Prima Generație Fără Tutun a României”.

Fumătorii își protejează mai mult casa decât mașina

Din studiul amintit a reieșit faptul că fumătorii români își protejează mai mult casa decât mașina de fumul de țigară. Trei sferturi dintre ei evită să fumeze în locuință, iar dintre persoanele care adoptă acest comportament, 40% au absolvit cel mult opt clase. Potrivit cercetării realizate în România, oamenii care au acest viciu sunt în mare parte de acord că fumatul pasiv dăunează sănătății celor din jur (93%), iar copiii sunt mai afectați de acesta decât adulții (95%). Aproape trei sferturi (74%) dintre fumători consideră că nu este normal să se fumeze în parcuri sau în apropierea locurilor de joacă pentru copii. Femeile susțin într-o măsură mai mare decât bărbații faptul că fumatul secundar îi afectează pe ceilalți sau că nu ar trebui să se fumeze în parcuri sau în apropierea spațiilor de joacă pentru copii. Aproximativ jumătate (54%) dintre fumători nu își aprind țigara în mașină. Acest obicei se regăsește mai degrabă în rândul bărbaților (51% fumează în mașină) decât al femeilor (27% dintre fumătoare).

62% dintre intervievați, de acord cu interzicerea comercializării

630 18 3Politicile naționale antifumat care au ca scop reducerea consumului de tutun în România sunt aprobate de majoritatea populației (85%). Deși nivelul de susținere este mai mare în rândul nefumătorilor (91%), aproape trei sferturi dintre fumători (73%) ar fi de acord cu astfel de politici. În rândul fumătorilor, susținerea vine mai mult din partea celor care consumă între 10 și 20 de țigări pe zi. Politicile antifumat care au ca scop reducerea consumului de tutun sunt susținute într-o mai mare măsură de persoanele cu vârsta peste 56 de ani și de locuitorii din mediul rural. Aproape două treimi (62%) dintre români ar fi de acord cu interzicerea comercializării tutunului. În ceea ce privește promovarea produselor, mai mult de jumătate dintre ei (58%) cred că pachetele atractive, reclamele și promoțiile la țigări atrag în general copiii și tinerii. Sub o treime din populație (30%) consideră că reclamele sunt necesare. În concluzie, studiul a fundamentat suplimentar nevoia de continuare a politicilor de reducere a consumului de tutun în România și protejarea generațiilor tinere de expunerea la o dependență.

O mare parte (80%) din populația României este de acord cu legea care interzice fumatul în spațiile publice. Nivelul de susținere este mai ridicat în rândul nefumătorilor, dar aproape două treimi dintre fumători (63%) sunt de acord cu aceasta

Pătrunjelul redă prospeţimea respiraţiei

Dacă ați avut musafiri care au fumat în casă sau în mașină și nu reușiți să mai scăpați de mirosul neplăcut, indiferent cât ați aerisi, puteți recurge la următoarele trucuri. Spălați perdelele, draperiile și feţele de masă! Puneți câteva lingurițe cu oțet într-un castron și lăsați-l peste noapte în camera în care s-a fumat. Folosiți pliculețe cu plante aromate, precum menta, busuiocul sau leuşteanul. Tocate, acestea au capacitatea de a absorbi mirosul de țigară. În cazul în care fumați și vreți să aveți mereu respirația proaspătă, mestecați frunze de pătrunjel sau de mentă. Aceste plante elimină mirosul de tutun din cavitatea bucală. De asemenea, și consumul de lapte neutralizează izul neplăcut.