Main menu

header

de Roxana Istudor

Testosteronul influenţează deciziile pripite

Mult timp, testosteronul a fost asociat cu bărbații care iau decizii dure în timp foarte scurt. O serie de cercetări desfășurate la universitățile Caltech și Wharton explică și procesul care duce la acest rezultat: testosteronul îi face pe bărbați să se simtă mult mai încrezători în a lua hotărâri care pot fi considerate pripite, în paralel făcându-i să nu evalueze eventualele consecințe. Un studiu care a implicat 243 de bărbați a relevat faptul că acest hormon este elementul determinant al acestui tip de judecată, explică specialistul Colin Camerer.

Multitaskingul suprasolicită creierul

Cercetări de dată recentă au pus în evidență faptul că, pe cât este de căutată de angajatori, pe atât este de solicitantă pentru angajați abilitatea numită multitasking - capacitatea de a face mai multe lucruri în același timp. Potrivit specialiștilor de la universitatea finlandeză Aalto, această calitate duce, în timp, la scăderea productivității muncii. „Pentru a înțelege evenimente extinse în timp, creierul are nevoie de acumulare de informație. Întreruperile care mută atenția afectează acest proces”, arată un comunicat al instituției.

Somnul de după-amiază, izvor de fericire

A trage un pui de somn după-amiaza devine pe zi ce trece un obicei tot mai răspândit. Și nu întâmplător: potrivit unui studiu derulat la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, o ațipeală de 30 de minute generează o senzație de fericire. „Re- zultatele noastre relevă faptul că un somn scurt îi poate face pe oameni fericiți”, confirmă psihologul Richard Wiseman. Pe de altă parte, somnul prelungit este semn al unor afecțiuni.

Diagnosticul de ADHD indică... succes în afaceri

Cercetătorii germani de la Universitatea Tehnică din München și de la Universitatea din Bath au examinat în detaliu reperele unor oameni de afaceri diagnosticați cu ADHD, luându-le în calcul simptomele, realizările profesionale și istoricul. În mod surprinzător, tocmai elementele care au dus la diagnosticare stau la baza succesului lor: „Persoanele cu această afecțiune folosesc un alt tip de logică, mult mai potrivită antreprenoriatului”, explică specialistul Holger Patzelt.