Main menu

header

630 12 1de Valeria Roman şi Alexandru Brădescu

Mii de pacienți cu afecțiuni grave și-au regăsit echilibrul și au reînceput să meargă și să revină la activitățile obișnuite în urma accidentelor vasculare cerebrale (AVC) după ce s-au recuperat la Spitalul Județean Ilfov. Aici funcționează de mai mulți ani o secție specială, coordonată de specialiști, pe trei etaje, unde pacienții beneficiază de servicii de recuperare locomotorie și neurologică, kinetoterapie și hidroterapie. Important de știut este că pacientul se poate trata fără a scoate vreun ban din buzunar, costurile fiind acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate. Așadar, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, orice bolnav este tratat la standarde ca ale marilor clinici din străinătate. În funcție de afecțiuni, medicul poate recomanda băi galvanice, ședințe de kinetoterapie, terapii cu ultrasunete și masaj medical, esențiale în recuperare. Șeful Clinicii, conf. dr. Dan Blendea (medalion), ne-a introdus în lumea pacienților pe care îi tratează cu succes la Spitalul Județean Ilfov și ne-a vorbit despre progresele pe care le fac bolnavii dacă li se oferă această soluție medicală și nu se intervine direct chirurgical asupra lor când nu este neapărată nevoie.

A fost gândit ca o unitate medicală „one stop”

Spitalul Județean Ilfov a fost gândit ca o unitate medicală „one stop”. Cu alte cuvinte, pacientul care vine sau este adus aici are parte nu numai de diagnostic și de tratament, dar și de recuperare medicală. Cei mai mulți pacienți care se adresează specialiștilor de la această secție sunt cei care au trecut printr-un accident vascular cerebral (45%). „La noi ajung pacienți cu patologie neurologică, neurochirurgicală, adică marile accidente vasculare cerebrale. De asemenea, vin oameni cu pareze, plegii și parastezii. Mai sunt cei asupra cărora s-a intervenit neurochirurgical și au anumite afecțiuni motorii și senzitive după intervenție. Continuăm cu patologia traumatologic-ortopedică. Este vorba despre poli- traumatisme, accidente de circulație, accidente de muncă după ce s-a rezolvat problema ortopedică întâi. Avem bolnavi care ne solcită pentru recuperare cardiacă, pentru probleme endocrine (obezitate), care sunt supuși kinetoterapiei și unui regim nutrițional adecvat. Și cei din urmă sunt pacienții cu patalogie degenerativă, adică oameni mai în vârstă, de 60-65 de ani, care au probleme specifice anilor din buletin, adică osteoporoză, reumatism cronic articular, spondilite sau artrite reumatoide”, ne-a explicat conf. dr. Dan Blendea, medic primar Recuperare medicală.

„Îngrijorător este că avem persoane şi de 30 de ani”

630 12 2Din anul 2005, de când funcționează această clinică, medicii au constatat în mod alarmant că profilul pacientului cu AVC nu mai are 60 de ani, așa cum se întâmpla cu 10-15 ani în urmă, ci, din păcate, sunt persoane extrem de tinere care ajung la spital inconștiente, și specialiștii încep o luptă contracronometru pentru a le oferi o nouă șansă la viața lor de dinainte de accidentul vascular cerebral. „Înregistrăm o degradare a capabilității umane la factorii nocivi, cum sunt stresul, poluarea și alimentația necorespunzătoare. Vârsta medie la cei cu accidente vasculare cerebrale era de 60 de ani, dar acum avem tineri de 30-40 de ani care ne vin pe targă sau în cărucior cu rotile”, a completat specialistul, care subliniază că dotarea genetică a noii generații este foarte slabă.

Se recomandă fizioterapie şi kinetoterapie

Deși drumul unui bolnav care a trecut printr-un accident vascular cerebral este lung și anevoios, recuperarea nu este imposibilă, iar medicul primar Dan Blendea s-a convins că poate avea rezultate excelente, pe care le poate încadra la capitolul miracole, în cazul unor pacienți la care puțini se mai așteptau să-și revină vreodată. Specialistul ne-a povestit exact ce se întâmplă cu un bolnav care ajunge la spital chiar din clipa în care este preluat de ambulanță de acasă. „După ce este găsit căzut, pacientul este dus la secția ATI. Nu mai mișcă mâna și piciorul de partea opusă celei care s-a produs accidentul vascular cerebral. Este scos din faza acută și urmează să fie monitorizat zece zile la Secția de Neurologie, pentru a fi stabilizat. Prezintă următoarele sechele: nu mai mișcă o mână sau un picior, are tulburări de vorbire, de vedere și de deglutiție, așa că se acționează din mai multe unghiuri. Începe cu fizioterapie, cu faza musculaturii. Se face o relaxare musculară. Dacă vine cu o mână «gât de lebădă», cum vin majoritatea pacienţilor cu accidente vasculare, se lucrează pe partea aceasta, cu parte de curent pentru mărirea circulației la nivelul musculaturii. Se încălzește în profunzime zona, pentru a se putea face vasodilatație, ca să circule mai bine și sângele, și influxul nervos, după care începe programul de kinetoterapie”, a spus conf. dr. Dan Blendea.

„Țin foarte mult ca pacienții care trec pragul Spitalului Județean Ilfov să fie tratați cât mai bine, iar recuperarea medicală este uneori esențială în ameliorarea unor simptome sau în vindecarea totală a unui pacient. În multe afecțiuni, cu o schemă bună de tratament, pacientul parcurge doar jumătate din drumul spre vindecare. Pot spune cu mândrie că avem specialiști foarte buni, care fac tot posibilul pentru ca pacienții să-și recapete starea de sănătate și să revină la modul lor de viață obișnuit“ Dr. Patricia Ene, managerul Spitalului Județean Ilfov

Bolnavii revin de trei ori pe an, pentru cure de două-trei săptămâni

630 12 3Specialistul subliniază că rezultatele nu se înregistrează din prima săptămână. „Îi ținem trei săptămâni și îi învățăm ce exerciții trebuie să facă și acasă, apoi revin de trei ori pe an, pentru cure de două-trei săptămâni, chiar o lună dacă este vorba despre un caz grav. Am recuperat pacienți cu accidente vasculare cerebrale în numai trei luni, și aceasta este chiar o performanță. Pacientul a venit în cărucior cu rotile și a plecat pe picioare. Am tras foarte mult de el”, ne-a declarat medicul. Nu toți pacienții pot însă să facă o recuperare intensivă. „Trebuie știut foarte bine ce afecțiuni mai are bolnavul, pentru că riscăm să-i facem mai mult rău decât bine. Dacă a suferit un accident vascular trombic, trebuie să am mare grijă cu un astfel de caz. Tromboflebita lui e grija mea, așa că mă consult și cu cardiologul, pentru a avea rezultate optime. Nu insist la pacienții cu multiple afecțiuni”, a concluzionat specialistul.

Trăgând linie și adunând, în cei 12 ani de funcționare, clinica condusă de dr. Dan Blendea a repus pe picioare aproape 4.000 de oameni din București, Ilfov și din alte orașe din țară, 100 de specialiști acordând îngrijiri bolnavilor.