Main menu

header

632 12 1de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna

Când vine vorba despre spondiloză, cei mai mulți oameni au în minte imaginea coloanei cervicale. Ei bine, aflați că acest proces degenerativ cronic - care afectează corpurile vertebrale, articulaţiile și discurile intervertebrale, rădă- cinile nervoase sau măduva spinării - se poate localiza atât la nivel cervical, cât și la nivel dorsal sau lombar.

Și ameţeala favorizată de mişcări bruşte trebuie să dea de bănuit

De vină pentru apariția bolii poate fi compresia rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării ca urmare a unor perioade stresante, a poziției deficitare sau a unor traumatisme, este de părere doctor Iulia Belc, medic primar medicină fizică și de reabilitare, directorul medical al clinicii de vertebrologie BioOrtoclinic. „Spondiloza cervicală este o afecţiune comună, care evoluează odată cu înaintarea în vârstă, dezvoltând procese degenerative, de uzură, cu localizare multiplă. Imaginile radiologice evidenţiază modificări degenerative spondilozice (în principal osteofite numite popular «ciocuri») la 90% dintre bărbaţii trecuţi de 50 de ani şi la 90% dintre femeile trecute de 60 de ani. Evoluţia bolii poate fi mută, silenţioasă sau zgomotoasă; pot să apară pusee de blocaj, redoare, limitarea mobilităţii cervicale, dureri de cap sau de ceafă care iradiază spre umeri sau membrul superior, însoţite de furnicături, amorţeli sau, mai grav, scăderea forţei musculare. În cazul proceselor grave, care determină compresie medulară, se poate instala deficit motor şi la nivelul membrelor inferioare şi afectarea sfincterelor (anal şi vezical)”, subliniază doctor Iulia Belc. Alte fenomene care pot apărea din cauza problemelor coloanei cervicale sunt: ameţelile favorizate de mişcările bruşte sau de hiperextensia cefei, sesizarea „pânzei de păianjen/musculițelor” în faţa ochilor (fosfene) sau a zgomotelor în urechi (acufene).

Tratament medicamentos și fizical-kinetic

632 12 2Tratamentul este medicamentos (antiinflamatoare, antialgice, decontracturante, trofice de cartilaj) și fizical-kinetic. Imobilizările cervicale în scopul reducerii compresiei radiculare se realizează cu ajutorul ortezelor sau colarelor cervicale. Cele mai folosite sunt colarele din burete, cu o scobitură pe faţa anterioară şi mai înalte posterior, pentru a împiedica o hiperextensie cervicală. Acestea se utilizează numai pe perioada zilei, în special la cei care menţin poziţii monotone (privit îndelungat la monitor PC, tv, călătorii cu trenul, maşina sau avionul) este de părere specialista BioOrtoclinic.

Elongațiile vertebrale pot îmbunătăți vascularizația

Procedurile de fizioterapie (electroterapie, diatermie, magnetoterapie) pot ameliora durerile și contracturile musculare. Și kinetoterapia este extrem de importantă, având rolul de a menţine tonusul şi echilibrul muscular cervical şi al centurii scapulo-humerale, supleţea articulară şi musculară și de a creşte rezistenţa la efort şi capacitatea respiratorie. Potrivit specialistei, elongațiile vertebrale corect aplicate și adaptate fiecărui pacient pot îmbunătăți vascularizația și pot diminua fenomenele compresive asupra rădăcinilor nervoase. Terapia manuală (masajul, mobilizările şi manipulările vertebrale) este benefică numai dacă este realizată de specialişti cu experienţă, ţinând cont de indicaţiile şi mai ales de contraindicaţiile ei (modificări degenerative severe, fracturi-tasări şi dislocaţii vertebrale, osteoporoză, instabilitate ligamentară, infecţii, tumori vertebrale şi extravertebrale, insuficienţă circulatorie vertebro-bazilară).

Evitați săriturile și alergările!

Pentru prevenirea complicaţiilor, este bine să evitați mişcările cervicale bruşte, hiperextensia cervicală prelungită și exerciţiile cu impact important asupra coloanei vertebrale, cum sunt săriturile și alergările. „Se recomandă efectuarea zilnică a unui set de exerciţii menite să menţină mobilitatea cervicală ori tonusul muscular, precum și evitarea poziţiilor monotone. Dacă dimineaţa există o redoare importantă, se poate face un duş cald, care poate ameliora durerea. Trebuie reținut însă că spondiloza este un proces cronic, lent evolutiv, pe care nu-l putem stopa, dar căruia îi putem ameliora manifestările şi îi putem preveni complicaţiile”, a concluzionat doctor Iulia Belc, medic primar recuperare medicală și balneofizioterapie.

Afecţiunea apare la ambele sexe, de obicei mai devreme la bărbaţi decât la femei. Debutul clinic poate fi şi la 30 de ani, dar cel mai frecvent, între 40 și 60 de ani. În cazul tinerilor, ea se dezvoltă de obicei posttraumatic, în urma supunerii îndelungate la microtraumatisme insesizabile sau la cei care poartă greutăţi pe cap

Trei exerciţii pentru o stare de bine

Durerile cervicale sunt frecvent întâlnite după o perioadă obositoare la serviciu sau la școală. Potrivit medicului Iulia Belc, nu toate exercițiile de la sală pot face bine în astfel de situații. De aceea, este important să efectuați un set de mișcări special conceput de specialiști pentru ameliorarea problemelor cervicale.

Exercițiul 1

Poziția inițială: șezut pe scaun, spatele drept, brațele relaxate, palmele pe coapse. Mod de executare: se înclină capul spre înainte, privirea rămâne fixă în față, se continuă prin revenirea la poziția inițială, continuând cu extensia capului, tot cu privirea orientată înainte. Spatele și umerii rămân nemișcați. Număr de repetări: 20.

Exercițiul 2

Poziția inițială: culcat pe spate, genunchii îndoiți, sprijin pe tălpi, brațele îndoite cu palmele la nivelul gâtului. Mod de executare: se ridică ușor (pasiv) capul de pe podea fără să blocați spatele. Se evită apropierea prea mare a bărbiei față de stern. În poziția de flexie maximă se execută două respirații complete, după care se revine, gradat, la poziția inițială. Număr de repetări: 10.

Exercițiul 3

Poziția inițială: șezut pe scaun, genunchii ușor îndoiți și lipiți, brațele întinse posterior, palma stângă susține încheietura dreaptă. Mod de executare: se face o tracțiune a brațului drept orientat în jos, spre sol. În același timp, se execută o înclinare laterală stângă a capului. Odată atinsă înclinarea maximă a capului și a brațului, se menține poziția pe parcursul a cinci respirații complete, după care se revine la poziția inițială. Se inversează priza mâinilor și se execută aceeași mișcare pe partea opusă. Număr de repetări: 10 pe fiecare parte.