Main menu

header

633 14 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Electroencefalografia a parcurs un drum lung de la articolul practicianului britanic Richard Carton, din revista „British Medical Journal”, care detalia, în 1875, fenomenele electrice prezente în emisferele cerebrale ale maimuțelor. Astăzi, așa-numita EEG a ajuns portabilă, utilizată pe tot felul de dispozitive prezente în viața de fiecare zi.

Activitatea spontană a creierului, la purtător

În 1890, medicul polonez Adolf Beck plasa electrozi pe suprafața creierului animalelor pentru a testa stimularea senzorială. Era primul pas spre ceea ce astăzi cunoaștem drept EEG, cunoscutul aparat care înregistrează activitatea electrică spontană a creierului prin intermediul electrozilor plasați pe scalp. Dispozitivul este folosit în mod curent pentru diagnosticarea epilepsiei, a problemelor de somn, a encefalopatiilor, precum și a morții cerebrale. Până nu demult, sistemul EEG a fost utilizat, de asemenea, ca primă metodă de depistare a tumorilor, accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni ale creierului, aparatele cu rezonanță magnetică înlocuind, în timp, această testare. Totuși, rămâne o metodă foarte valoroasă de cercetare și diagnostic, mai ales când este nevoie de rezoluție temporală la milisecundă.

Prima utilizare: jocurile

633 14 2În ultimii ani, dispozitivele de tip EEG au devenit de tot mai largă utilizare, inclusiv versiuni accesibile publicului larg. Mai multe companii au lansat dispozitive EEG cu preț de sub 100 de dolari, iar aria de cuprindere a acestor aparate a intrat în majoritatea segmentelor vieții de fiecare zi, de la ambulanțe la fitness. Câteva exemple: în 2007 a fost lansat un dispozitiv bazat pe EEG împreună cu jocul video NeuroBoy; în 2009, un alt joc folosea sistemul pentru a trece o minge printr-o cursă cu obstacole; în 2011, un dispozitiv bazat pe EEG făcea pasul către sistemul educațional - MindWave, care intra și în Cartea Recordurilor ca fiind „cea mai grea mașină pusă în mișcare folosind o interfață controlată de creier”; în 2015, un produs portabil EEG era lansat pentru a furniza date despre activitatea creierului prin intermediul aplicațiilor telefoanelor inteligente.

De mare folos în cazul accidentelor

Sistemele portabile EEG sunt de mare utilitate în cazul accidentelor, atunci când este nevoie de o stabilire cât mai exactă a stării creierului unui pacient. Folosite de regulă sub formă de căști, aceste aparate asigură comunicarea directă a datelor creierului pacientului spre personalul medical și de la acesta spre laborator. De asemenea, este extrem de util și pentru persoanele vârstnice aflate în sistemele de îngrijire sau la domiciliu, dar care se află sub supraveghere medicală. De regulă, afișajul unora dintre aceste dispozitive este disponibil pentru medici sau asistente chiar dacă pacientul nu se află în clădire, iar amplificatorul poate trece pe sistemul de măsurare sportivă printr-o mișcare simplă. Majoritatea sunt foarte ușoare, iar unele au chiar un buton special care avertizează cadrele medicale dacă pacientul a căzut, transmițând un semnal. Cele mai avansate astfel de aparate au o autonomie pe ambulanță de până la patru zile fără reîncărcare.

Aplicații în viața de fiecare zi

Bazată pe sistemul EEG, aplicația special destinată telefonului mobil inteligent scutește cercetătorii și utilizatorii de legătura cu computerul. Sistemul este, așadar, wireless, iar semnalele transmise de electrozi pot fi vizionate direct de pe smartphone sau de pe tabletă. Dispozitivul colectează datele în multiple formate, apoi le stochează pe un card special sau le poate transmite unui computer. De asemenea, cei care lucrează, sunt la volan, scriu, citesc ori se relaxează pot folosi sistemul EEG pentru a-și înregistra activitatea cerebrală reflectată pe un ecran de laptop. Totodată, cei care fac sport, de orice fel și la orice vârstă, își pot monitoriza activitatea cerebrală și efectele efortului tot cu ajutorul sistemelor portabile EEG, care sunt tot mai ușoare și mai simplu de folosit.

Biroul Resurse al Armatei SUA a alocat, în 2009, un buget de 4 milioane de dolari Universității California pentru a dezvolta sisteme și tehnici bazate pe EEG pentru identificarea metodelor de corelare a discursului imaginar cu direcția de acțiune în teren, astfel încât militarii din teatrele de operațiuni să poată comunica, prin reconstrucția mediată de un computer, transformând semnalele în „cuvinte” care să poată fi decodificate

Beneficiază de toate facilităţile erei digitale

Electroencefalograful portabil, realizat pe scară largă de multe companii din toată lumea, a ajuns atât de confortabil și de redus ca dimensiuni, încât poate încăpea și pe birou, ca și în buzunarul unei veste. Majoritatea acestor dispozitive se întrec în a oferi tot mai multe canale și moduri de a înregistra activitatea cerebrală. Pot marca mișcări ca deschiderea sau închiderea ochilor folosind lumini de diferite culori, au control manual și automat, colectează date până la 24 de ore și beneficiază de toate facilitățile erei digitale, care le asigură conectarea cu dispozitivele momentului, de la computere la telefoane mobile și tablete. De asemenea, există modele la fel de compacte și de minimaliste, care asigură în paralel și electrocardiogramă cu ajutorul acelorași tehnologii de înregistrare pe care le utilizează sistemul electroencefalografic.