Main menu

header

634 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Corpul omului este mai puternic, mai dotat și mai capabil decât pare. Stau mărturie câteva recorduri biologice care au ajutat omul să ajungă unde este astăzi.

Vasele de sânge, de două ori lungimea Pământului

Inima omului, deși are dimensiunea doar puțin mai mare decât a unui pumn strâns, are capacitatea de a crea suficientă presiune încât să arunce sângele la o distanță de zece metri. Această forță face ca motorul organismului să poată fi auzit și simțit cu atâta ușurință de fiecare om. Mai departe, puse cap la cap, vasele de sânge din interiorul corpului ar putea înconjura Pământul de mai bine de două ori cu lungimea lor totală, de peste 95.000 de kilometri.

Acidul din stomac poate dizolva lame de ras

De-a lungul istoriei și evoluției, specia umană a avut nevoie de un stomac puternic - și îl are în dotare. Acidul din stomacul omului poate dizolva lame de ras și în general foarte multe alte metale. În completarea acestei digestii de top vine o descoperire recentă a cercetătorilor: funcțiile ficatului uman sunt în număr de peste 500! Printre cele mai importante și care necesită cea mai multă muncă sunt sinteza proteinelor și detoxificarea. Interesant, în context, este faptul că organismul uman este atât de puternic, încât ar rămâne în viață și dacă i-ar fi eliminate stomacul, splina, 75% din ficat, 80% din intestine, un plămân și un rinichi.

Osatura, mai tare decât betonul

Oasele umane sunt în fruntea rezistenței când vine vorba despre a suporta greutatea. Un „bloc” de oase omenești de dimensiunea unei cutii de chibrituri poate suporta o greutate de patru tone - de câteva ori mai mult decât betonul, arată listverse.com. Cât privește „uzinele” numite rinichi, fiecare dintre aceștia conține câte un milion de filtre, capabile să filtreze în medie 1,3 litri de sânge în fiecare minut.