Main menu

header

de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă

Internetul scoate văduvii din depresie

În timp ce multe voci afirmă că rețelele sociale nu au reușit, totuși, să creeze legături durabile între oameni, există o categorie despre care se poate afirma contrariul: văduvii îndurerați. În cazul lor, internetul este o șansă de a ieși din izolare și de a scăpa de depresie, arată rezultatele unui studiu recent al Universității Arizona. „Prezența regulată într-un grup virtual face posibilă împărtășirea experienței personale, cu rezultate benefice în normalizarea situației văduvilor care suferă”, argumentează psihologul Lindsey Knowles.

Sănătatea vârstnicilor ţine de... prieteni

Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, timpul de calitate petrecut cu prietenii poate fi mai benefic pentru sănătate și starea de bine chiar decât cel petrecut în sânul familiei, arată un studiu desfășurat la Universitatea de stat din Michigan. De altfel, cu cât participanții la studiu erau mai vârstnici, cu atât această observație era mai confirmată. „Concluziile observațiilor noastre arată că prieteniile asigură fericirea zilnică mai mult decât celelalte relații. Menținerea unui cerc de prieteni buni este foarte importantă pentru sănătate”, punctează psihologul William Chopik.

Implanturile mamare stau în calea unui EKG corect

Un studiu al Societății Europene de Cardiologie arată faptul că pacientele cu implanturi mamare riscă să nu beneficieze de un EKG precis în caz de atac de cord. În condițiile în care aparatul trebuie să măsoare cât mai exact activitatea inimii, obstacolul pe care îl reprezintă implanturile poate denatura date esențiale despre insuficiența cardiacă, despre ritmul deficitar al inimii sau despre evoluția unei afecțiuni mai vechi, arată un articol din publicația „Europace”.

Lucrul la birou îngroaşă talia

De mai mulți ani, cercetătorii trag semnale de alarmă vizavi de pericolele pentru sănătate ale statului în fața computerului (în general la birou) perioade îndelungate: moarte prematură, afecțiuni ale coloanei vertebrale, sedentarism etc. Cel mai recent studiu desfășurat la Universitatea britanică din Warwick a relevat faptul că statul în fața biroului îngroașă circumferința taliei și generează un risc crescut de atac de cord. „Postura respectivă duce la creșterea trigliceridelor din sânge și a colesterolului rău”, atrage atenția cercetătorul William Tigbe.