Main menu

header

637 12 1de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna

Sunteți însărcinată și urmează să plecați în vacanță? Înainte de a vă prezenta la aeroport ar fi bine să faceți o vizită medicului ginecolog, să vă asigurați că este totul în regulă și că aveți voie să zburați cu avionul. Unele dintre companiile aeriene permit îmbarcarea gravidelor care au până în 36 de săptă- mâni de sarcină, dar pot fi și cazuri speciale, în care pacienta nu are voie să călătorească.

„Zborul nu este indicat femeilor care au afecţiuni cronice”

Călătoria cu avionul poate afecta fătul sau poate influența în vreun fel evoluția sarcinii? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun multe femei gravide, însă răspunsul sigur poate veni doar din partea medicului curant, care vă cunoaște istoricul și știe ce este cel mai potrivit pentru dumneavoastră. „Sarcina este un fenomen fiziologic în viața unei femei, iar studiile făcute până în prezent nu au dovedit că folosirea avionului ca mijloc de transport prezintă vreun pericol pentru mamă sau pentru copil. În plus, filtrele de control de la aeroport și radiațiile de la înălțimea de croazieră nu influențează sarcina în călătoriile ocazionale”, afirmă doctor Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie, embriolog senior și reprezentanta Asociației „Și eu am dreptul să fiu părinte”. Atenție însă! Specialista atrage atenția că aceste aspecte sunt general valabile pentru gravidele sănătoase. „În schimb, călătoria cu avionul nu este indicată femeilor care asociază o patologie de sarcină sau celor care au afecțiuni cronice ce se pot decompensa în cursul celor nouă luni de graviditate. Fiecare persoană este unică, astfel că recomandarea este ca femeia însărcinată să își consulte medicul curant și să afle direct de la el despre permisiunea sau despre interdicția de a zbura”, completează medicul.

„Majoritatea urgențelor obstetricale apar în trimestrele I și III”

Înainte de a plănui o călătorie cu avionul în timpul sarcinii este bine să țineți cont de câteva aspecte. „Majoritatea urgențelor obstetricale apar în trimestrele I și III de sarcină. Așadar, dacă nu este neapărat nevoie să zburați în lunile respective, evitați să o faceți!”, atenționează medicul. Durata deplasării este un alt factor care trebuie luat în calcul. Umiditatea scăzută și modificările de presiune, precum și imobilizarea prelungită în scaun pe durata zborului pot crește riscul de tromboze. Pentru a preveni o astfel de situație neplăcută, este bine să folosiți ciorapi elastici, să vă hidratați și să faceți mișcări regulate pe parcursul călătoriei. Mai mult, pentru un confort sporit este indicat să folosiți îmbrăcăminte adaptată pentru vârsta gestațională și să evitați hainele foarte strânse, care creează disconfort.

„Fiecare caz trebuie atent analizat”

Este bine să evitați călătoriile în zonele cu epidemii, iar dacă este absolut necesar să mergeți într-un astfel de loc, consultați medicul curant cu privire la vaccinare înainte de a porni la drum. „Multe femei însărcinate mă întreabă dacă pot pleca în vacanță în luna a șaptea sau a opta, că au cunoștințe care au făcut acest lucru... De fiecare dată încerc să le explic pacientelor că nu există o regulă generală și că decizia se ia ținând cont atât de vârsta gestațională, cât și de starea de sănătate a fiecăreia și de eventualele riscuri pe care le prezintă. Sunt persoane care pot călători și în luna a opta - dacă le permite compania aeriană să urce la bordul aeronavei - și persoane cărora nu le este indicat să zboare nici măcar în luna a patra sau a cincea. Fiecare caz trebuie atent analizat, punându-se de fiecare dată pe primul loc sănătatea mamei și a fătului”, mai spune reprezentanta Asociației „Și eu am dreptul să fiu părinte”. Din acest motiv, este bine să solicitați medicului obstetrician care vă monitorizează o scrisoare medicală cu datarea corectă a sarcinii, pe care să o aveți asupra dumneavoastră în momentul îmbarcării. Oricum, pentru a evita situațiile neplăcute, înainte de a achiziționa un bilet de avion (sau de a vă prezenta la aeroport în cazul în care aveți deja biletul) este indicat să verificați ce politică are compania aeriană privitor la accesul la bord al femeilor însărcinate. Potrivit „Ghidului de călătorie” publicat de site-ul www.esky.ro, transportatorii stabilesc individual reglementările privind transportul femeilor gravide.

Informații suplimentare despre condițiile de zbor în cazul femeilor însărcinate puteți obține la numărul de telefon 031.100.3759 sau prin email la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Poziţia companiilor aeriene

Iată care este poziția oficială a companiilor aeriene, potrivit esky.ro:

easyJet

Între 28 și 35 de săptămâni de sarcină se cere certificat eliberat de medic (datat cu maximum cinci zile înainte de data plecării), care să confirme că etapa sarcinii permite călătoria cu avionul. Interzis la bordul aeronavei după 35 de săptămâni de sarcină!

Wizz Air

După 28 de săptămâni trebuie să aveți un certificat medical care să demonstreze că zborul cu avionul nu prezintă un risc pentru sănătatea viitoarei mame și a fătului. Interzisă la bordul aeronavei după 34 de săptămâni de sarcină!

Ryanair

Permite zborul cu avionul până la 36 de săptămâni de sarcină, iar în cazul sarcinii multiple, până la 32 de săptămâni. Însă după 28 de săptămâni de sarcină este necesar un certificat eliberat de medicul curant (datat cu cel mult două săptămâni înainte de data zborului), care să confirme că sarcina nu are complicații și să ateste data estimată a nașterii.

Norwegian

Norwegian permite călătoria până la maximum patru săptămâni înainte de data estimată a nașterii, iar dacă zborul nu durează mai mult de patru ore, gravidele pot călători chiar și până la maximum două săptămâni înainte de termen. Dovada vârstei gestaționale se face la „check in”, în baza certificatului medical care confirmă starea de sănătate a mamei și data estimată a nașterii.

United Airlines

Începând cu luna a noua, gravida trebuie să aibă la ea un certificat special eliberat de companie pe baza acordului scris al medicului.

Aer Lingus

Călătoarele care au între 28 și 33 de săptămâni de sarcină pot zbura în baza unui certificat medical special eliberat de un ginecolog, iar după 33 de săptămâni nu mai este permisă îmbarcarea.

Air Berlin

După săptămâna 35 este nevoie de consimțământul scris al medicului curant.

Germanwings

Permite femeilor însărcinate să călătorească la bordul aeronavei până la 36 de săptămâni, cu condiția ca certificatul medical să confirme starea sarcinii.

British Airways

Femeile însărcinate care prezintă complicații nu pot călători după 36 de săptămâni de sarcină. Începând cu săptămâna a 28-a trebuie prezentat un certificat medical care să ateste starea perfectă de sănătate a femeii.

LOT

Femeile în 32 de săptămâni de sarcină pot călători cu acordul medicului și fără un certificat. După 32 de săptămâni, însă, este necesară completarea unui formular disponibil la „check-in”.

Lufthansa

Pentru toate destinațiile, cu excepția Canadei, gravidele care nu prezintă complicații pot călători până la 36 de săptămâni de sarcină. În cazul zborurilor spre Canada, călătoria după 28 de săptămâni de sarcină se poate efectua numai cu prezentarea unui certificat medical care să conțină informații despre starea de sănătate a femeii însărcinate.

Air France

Începând cu luna a noua, pentru a fi lăsată să urce la bord, gravida trebuie să dețină un certificat special eliberat de Air France pe baza acordului din partea medicului.