Main menu

header

638 14 1de Valeria Roman şi Alexandru Brădescu

Nu de puține ori s-a demonstrat că venirea pe lume a unui bebeluș poate da peste cap tot ceea ce știa familia până la acel moment despre creșterea și îngrijirea sa. Apariţia unui copil creează o mare bucurie, dar şi o mulţime de întrebări legate de temerile părinților, care nu știu dacă se vor descurca în noile lor roluri. Printre dilemele tinerelor mămici se numără o problemă din sfera afecțiunilor nasului, gâtului și urechilor. Este vorba despre îngrijirea urechilor micuţului, iar pentru asta am stat de vorbă cu doctor Patricia Ene (medalion), medic specialist ORL, managerul Spitalului Județan Ilfov, care a răspuns la întrebările și la îngrijorările tinerelor mămici, explicând pas cu pas ce este de făcut.

„Se vor utiliza produse de igienă specifice vârstei”

- Cum sfătuiţi mămicile să cureţe urechile copilului?

- În principiu, în primele săptămâni, copilul va fi îmbăiat în apă cu soluţie slabă de permanganat de potasiu sau, dacă medicul pediatru recomandă, se vor folosi produse de igienă specifice vârstei, hipoalergenice. Este de evitat intrarea apei în urechi, deoarece aceasta favorizează apariţia otitelor la copii. Secreţia de cerumen (care este hidrofilă, adică se dizolvă în apă) este determinată genetic şi poate să difere de la o ureche la alta.

- Cât de des trebuie curăţate?

- Urechea are sistemul ei propriu de autocurățare, ca un covor rulant ce elimină spre exterior cerumenul secretat de glandele ceruminoase care se găsesc în porțiunea externă a conductului auditiv. În porțiunea internă nu există glande ceruminoase, ca urmare, nu se formează cerumen în această porțiune. Se va curăța de-a lungul vieții doar meatul conductului auditiv extern, cu degetele umede fără săpun (pentru că acesta crește cantitatea de cerumen) și se va șterge cu vârful unui prosop moale la fiecare baie. În rest, se vor spăla pielea din spatele urechii/ retroauricular şi pavilionul urechii în mod normal, cu grijă, ferind intrarea apei în ureche.

„Beţişoarele comercializate nu sunt sterile”

- Cum pot fi prevenite bolile urechii la copii?

- Dopul de cerumen apare în condiţiile utilizării neadecvate a beţişoarelor de urechi, care sunt contraindicate, împingând ceara dincolo de capacitatea urechii de autocurăţare (ca urmare, va fi nevoie de folosirea apei oxigenate pentru înmuierea dopului şi extragere cu aspiratorul auricular sau prin spălătură auriculară de personal calificat - medic sau asistentă). Folosirea beţişoarelor de urechi favorizează apariţia perforaţiilor timpanelor la copii şi la adulţi, infecţie bacteriană şi fungică, deoarece beţişoarele comercializate nu sunt sterile, putând fi chiar contaminate cu diverşi germeni sau fungi.

- Care sunt bolile cel mai des apărute la nivelul urechii şi ce complicaţii pot cauza?

- Urechea trebuie protejată în cursul băiţelor pentru a nu intra apă. Curenţii de aer de convecție care apar la suprafaţa pielii după baie şi care dau senzaţia de rece pot induce o stare de sensibilitate la nivelul timpanului care se traduce apoi în inflamaţie locală şi apariţia otitelor congestive. Trebuie ştiut că urechile comunică în spatele timpanului cu nasul prin tubele Eustachio, aşa încât orice răceală la nivelul nasului, rinită sau rinoadenoidită, se poate traduce în afectarea urechii, care nu se mai aeriseşte corespunzător, favorizând apariţia inflamațiilor locale şi a infecţiilor. Secreţiile de la nivelul nasului se pot transmite către ureche. Pe lângă otita conges- tivă, copilul poate prezenta în cursul evoluţiei apariţia otitei acute purulente, care poate duce, la rândul ei, la otomastoidită, complicaţie redutabilă, ce necesită tratament antibiotic şi chirurgical, şi care, la rândul ei, se poate complica prin apariția septicemiei, abcesului intracranian, exteriorizare la piele sau inoculare în alte organe.

- Nasul cum trebuie curățat?

- Nasul se poate curăța cu spray cu apă sterilă de mare, al cărui jet va spăla secreţiile de pe peretele posterior al rinofaringelui, curăţând zona nasului din apropierea urechilor. O toaletă corectă a nasului (în condiţiile rinitei sau adenoditei) şi a urechilor va feri întotdeauna apariţia infecţiilor şi inflamațiilor locale. După băiţă se indică ferirea bebeluşului de curenţii de aer, uscarea bine a tegumentelor, îmbrăcarea adecvată şi aşezarea în pătuţ la temperatura potrivită, 22-25 de grade Celsius, cu căciuliţă subţire, care să acopere urechile. Nu se va scoate bebeluşul după băiţă afară, nici măcar pentru o scurtă perioadă, şi nici nu se va supraîmbrăca excesiv de teama unei răceli.

„Orice răceală la nivelul nasului, rinită sau rinoadenoidită, se poate traduce în afectarea urechii, care nu se mai aeriseşte corespunzător, favorizând apariţia inflamațiilor locale şi a infecţiilor“

„Nu recomand întrebuinţarea în exces a batistuţei sugarului“

- Cum influenţează rutina de îngrijire apariţia bolilor?

- Curăţarea secrețiilor intranazale se face cu o pară de cauciuc care se videază înainte de a o introduce în nară. Nu se videază după ce se introduce în nas, deoarece favorizează în acest fel împingerea secrețiilor către ureche. De asemenea, personal nu recomand folosirea în exces a batistuței sugarului, întrucât se creează premisele unei hipopresiuni accentuate în căsuţa timpanului, cu favorizarea apariţiei unei otite seroase prin atragerea de lichid/ transudat din mucoasa otică şi vasele de sânge locale, secreţie care se poate suprainfecta sau deveni vâscoasă şi greu de eliminat.