Main menu

header

638 12 1de Cătălina Tăgârță şi Claudiu Melinte

Terapia PRP (plasmă îmbogățită cu plachete) este un tratament inovator, care pornește de la premisa vindecării și regenerării țesuturilor cu ajutorul resurselor interne ale fiecărui organism. Metoda și-a dovedit eficiența în ultimii ani în domeniul ortopediei, infiltrațiile PRP fiind din ce în ce mai îndrăgite în rândul medicilor, fiindcă au rezultate bune. Doctorul Ion Manea (medalion), specialist în cadrul Clinicii Bio Ortoclinic, descrie metoda care stă la baza tratamentului, etapele care apar în procesul de vindecare și avantajele pe care le oferă această procedură pentru organism.

Folosește resursele propriului organism

Problemele articulare, urmările traumatismelor, rănile dificile, leziunile nervoase, toate pot fi tratate prin infiltrații de plasmă bogată în trombocite sau plachete, cum mai sunt numite în termeni medicali. Procedeul revoluționar, folosit în ultimii ani în tot mai multe domenii medicale, se aplică în ortopedie la nivelul coloanei vertebrale, la umăr, cot, genunchi, gleznă sau șold, cu efecte spectaculoase, susține specialistul Ion Manea, din cadrul Bio Ortoclinic.

Fiind considerată la nivel mondial una dintre cele mai inofensive și netoxice metode de control în procesul de regenerare, injectarea de plasmă bogată în plachete (PRP - Platelet Rich Plasma) este un tratament revoluționar, care are la bază o idee simplă: aceea de a folosi pentru vindecarea și regenerarea țesuturilor resursele propriului organism.

Remediază leziunile osteotendinoase și ligamentare

638 12 2Procedeul constă în prelevarea unei mici cantități de sânge de la pacient, care este apoi prelucrat prin centrifugare (proces care separă plachetele de celelalte celule sangvine). Lichidul obținut este un cocteil concentrat de factori de creștere, capabil să influențeze semnificativ regenerarea țesuturilor. Trombocitele, celulele care se găsesc în sânge și care intervin imediat posttraumatic, asigurând atât oprirea sângerărilor (inițiază procesul de coagulare), cât și vindecarea plăgilor, se găsesc în plasma preparată.

Beneficiile tratamentului cu plachete sunt cunoscute de mai mulți ani, fiind aplicate inițial în medicina sportivă, pentru vindecarea leziunilor osteotendinoase și ligamentare și recuperarea rapidă a sportivilor de performanță. „În prezent, indicațiile tratamentului cu PRP s-au extins, acesta fiind folosit pentru regenerarea nervilor, oaselor, mușchiului cardiac, vindecarea rănilor dificile, îmbunătățirea aspectului pielii. Infiltrațiile cu PRP pot fi realizate în ambulator fie că e vorba despre epicondilită laterală, fasceită plantară, tendinită/ tendinoză ahileană, tendinită/tendinoză patelară sau condropatii în stadii incipiente, și nu numai”, explică specialistul clinicii de vertebrologie.

Procesul de însănătoşire se realizează în trei etape

638 12 3Procesul de vindecare se realizează în trei etape. Prima este etapa inflamatorie, care poate apărea imediat după infiltrație sau până la 72 de ore după. „În această perioadă, pacientul poate resimți o amplificare a durerii din cauza inflamației ce se produce la nivel local”, afirmă specialistul. Cea de-a doua etapă constă în proliferarea celulară, foarte importantă datorită numărului mare de celule noi ce se formează în perimetrul țesutului lezat și a numărului mare de factori de creștere eliberați. A treia etapă este reprezentată de remodelarea țesutului, respectiv diferențierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse în urma leziunii, formând astfel țesutul nobil. Conceptul de utilizare a unei componente de sânge pentru a spori vindecarea a fost promovat prima dată de Ferrari în anul 1987, iar valoarea clinică a PRP a fost demonstrată și de Marx în 1990, în chirurgia orală și maxilofacială.

Utile în caz de bursită trohanteriană

Există o mulțime de afecțiuni ce pot fi tratate și pot avea indicație de PRP. Iată câteva exemple: probleme la umăr (tendinită sau ruptură, tendinită bicipitală, artroză, sindrom de impingement sau bursită, ruptură labrală), afecțiuni ale cotului (epicondilite - cot tenisman, cot jucător de golf, artroză, tenosinovita DeQuervain), boli ale șoldului (tendinita psoas și bursită, tendinită iliotibial, bursită trohanteriană mai mare), genunchiului (rupturi parțiale, leziuni degenerative de menisc), gleznei (tendinită peronier, entorsă gleznă, tendinita Ahile) și altele.

În funcție de complexitatea problemei fiecărui pacient, terapia PRP se poate efectua în ambulator sau poate fi nevoie de spitalizare

Se reduce riscul infecţiei

Avantajele tratamentului cu PRP sunt multiple. Se reduce considerabil riscul infecției datorită folosirii sângelui autolog și a sistemului steril cu filet al recipientului și seringilor utilizate pentru recoltare, centrifugare și infiltrație. Favorizează regenerarea țesutului nobil în locul leziunilor, acționând asupra cauzei durerii, spre deosebire de alte terapii, care au efect de moment, de scădere a durerii, dar care nu opresc degenerarea. Acționează exact ca sistemul natural de vindecare al organismului, pe care îl amplifică datorită numărului foarte mare de factori de creștere din componența sa.