Main menu

header

de Roxana Istudor

Riscul cardiac ţine şi de... educaţie

O echipă de specialiști a studiat cazurile a 14.000 de americani între 1987 și 2013 și s-a observat că incidența afecțiunilor cardiovasculare este strâns legată de gradul de educație. Astfel, la bărbații între 45 și 85 de ani, riscul cardiac a fost mai prezent la 59% dintre cei cu studii medii și la doar 42% dintre cei cu studii superioare. În rândul femeilor, datele sunt și mai relevante: 51% dintre cele cu studii medii, față de 28% în cazul celor cu studii superioare.

Un IQ ridicat creşte speranţa de viaţă

O cercetare de amploare, derulată pe 65.000 de subiecți scoțieni încă din perioada în care erau copii, a relevat faptul că persoanele care au un IQ ridicat au cele mai mici șanse de a deceda înainte de vârsta de 79 de ani. Analizând datele studiului, Ian Deary, specialist în cadrul Universității din Edinburgh, punctează faptul că în ecuația inteligenței intră și diverse variații genetice care pot modifica nivelul inteligenței și, odată cu acesta, speranța de viață.

Copiii cu alergii alimentare dezvoltă anxietate

Cercetătorii de la Școala de sănătate publică a Universității Columbia au studiat legătura dintre alergiile alimentare și prezența anxietății în cazul copiilor și au confirmat faptul că tulburările emoționale sunt mult mai prezente în cazul în care copiii suferă de alergii alimentare, indiferent dacă există, peste toate acestea, și depresie. „Gestionarea alergiilor poate fi costisitoare și aceste cerințe pot avea ca rezultat niveluri crescute de anxietate”, explică specialistul Renee Goodwin.

Fanii integramelor îşi păstrează mintea ascuţită

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au descoperit că amatorii de cuvinte încrucișate, care dezleagă cu regularitate careuri, au șanse mult mai mari de a-și păstra creierul în bună funcționare la vârste înaintate. Experții britanici afirmă că, după studierea datelor a 17.000 de participanți la teste, cu vârsta peste 50 de ani, au descoperit că, în cazul amatorilor de integrame, creierul este cu un deceniu mai tânăr decât etatea persoanelor respective. Avantajele cel mai vizibile au fost punctate la viteza construcției logice a frazei din perspectivă gramaticală și la acuratețea memoriei.