Main menu

header

641 14 1de Roxana Istudor

O cercetare derulată la Universitatea Carnegie Mellon, din SUA, a identificat modelele cele mai complexe prin care creierul uman formulează ideile, aducând astfel mai aproape ca niciodată citirea gândurilor.

A fost dezvoltată calea de a „vedea” idei complexe

O scanare extinsă a complexității proceselor care se desfășoară la nivelul creierului uman a dat la iveală faptul că părți diferite ale acestui organ contribuie la tipuri diverse de gânduri. Ca urmare, anumiți neuroni pot gândi despre un bec și alții despre ce veți face cu el sau ce culoare are obiectul. „Unul dintre avantajele enorme ale creierului uman este acela că are abilitatea de a combina concepte individuale astfel încât, la final, să rezulte gânduri complexe care pornesc de la constatarea inițială. Am dezvoltat, în sfârșit, o cale de a vedea gânduri mai complicate. Descoperirea legăturii dintre idei și căile de activare a lor la nivelul creierului ne spune foarte multe despre mecanismul creării gândurilor”, explică Marcel Just, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.

Decodificare în premieră

Cercetătorii au utilizat un algoritm nou pentru analizarea tomografiilor, pentru a determina ce tip de gânduri activează anumite modele cerebrale. Ulterior, aceşti algoritmi au fost utilizaţi pentru prezicerea noilor modele cerebrale. Modul de funcţionare este asemănător cu programarea inteligenţei artificiale prin prezentarea a sute de imagini cu anumite concepte. În cazul studiului, algoritmul deţinea 239 de propoziţii şi şapte voluntari care au lucrat cu acestea înainte ca algoritmul să prezică o nouă propoziţie. Identificarea acestor mecanisme nu s-a mai reușit până acum, iar cercetătorii au anunțat că rezultatele sunt aceleași indiferent de cultura căreia îi aparține o persoană sau de limba pe care o vorbește. „Acest avans al cercetării noastre face posibilă în premieră decodificarea gândurilor care conțin mai multe concepte. Din această materie este compusă gândirea umană”, adaugă Just. În ceea ce privește etapa următoare, cercetătorii vor încerca să deslușească metodele de a detecta subiectul la care se gândește o persoană.