Main menu

header

641 14 2de Roxana Istudor

Specialiștii de la Universitatea Internațională Florida au dezvoltat un senzor portabil care măsoară nivelul alcoolului din sânge.

Acționează ca un nas electronic

Un dispozitiv inovator care poate fi purtat asemenea unui ceas și care măsoară nivelul de alcool din sângele purtătorului a fost prezentat în premieră de cercetătorii americani din Florida. Dispozitivul are în componență un senzor portabil care detectează prin piele nivelul de alcool din sânge, apoi trimite datele unui server. Dacă nivelul este mare, prin intermediul unei aplicații persoanele apropiate care sunt desemnate dinainte primesc o alertă pentru a lua imediat legă- tura cu purtătorul dispozitivului. „Acest senzor, odată calibrat, acționează ca un nas electronic care simte mirosul de alcool în fracțiune de secundă”, arată cercetătorul Yogeswaran Umasankar.

Detectează băutura din sânge în 20 de minute

Aparatul va fi de mare ajutor în combaterea problemelor legate de abuzul de alcool și de apariția dependenței. „Am dorit să creăm un sistem ușor de utilizat, care se adresează celor care luptă cu problemele generate de consumul de alcool”, explică inventatorul, Shekhar Bhansali, de la catedra de Inginerie a universității. După cum se știe, foarte mulți dintre cei care se recuperează după alcoolism pot avea căderi și nu recunosc, de regulă, cantitatea de alcool pe care au băut-o. De asemenea, băutura este eliminată din organism după opt ore. În aceste situații intervine senzorul: detectează nivelul alcoolului din sânge după maximum 20 de minute de la ingerare, ceea ce îl face extrem de util în campusurile universitare, precum și în cazul pacienților care au un transplant de ficat, notează medicalxpress.com.

Potrivit Centrului de Control al Bolilor din SUA, aproape 90.000 de oameni își pierd viața în fiecare an din cauza consumului de alcool