Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Tulburările alimentare predispun la infracţionalitate

Un studiu extins, derulat la Universitatea Karolinska din Suedia, a relevat faptul că femeile care suferă de tulburări alimentare prezintă risc crescut de a comite infracțiuni. Analizând datele a peste 957.000 de femei între anii 1979 și 1998, specialiștii suedezi au descoperit că 12% dintre cele cu anorexie fuseseră condamnate pentru furt și 7% pentru alte fapte. Dintre cele diagnosticate cu bulimie, 18 procente aveau dosare penale pentru furt și 13% pentru alte infracțiuni. În paralel, doar 5% dintre femeile care nu au tulburări de alimentație au același cazier.

Practicanţii de Tai Chi, feriţi de depresie

Specialiștii de la Spitalul General din Massachusetts au realizat un studiu la finalul căruia au observat că un curs de 12 săptămâni de Tai Chi a avut efecte directe asupra scăderii nivelului depresiei. „Rezultatele cercetării noastre sunt cu atât mai importante cu cât există foarte mulți pacienți care suferă de depresie, dar evită tratamentele convenționale”, explică psihiatrul Albert Yeung, coautor al cercetării. Specialiștii intenționează să evalueze efectele acestui tip de arte marțiale și asupra altor afecțiuni.

Corecţia fizică modifică temperamentul copiilor

Numeroase studii au demonstrat faptul că aplicarea de corecție fizică alterează comportamentul și temperamentul copiilor pe termen scurt. O nouă cercetare a pus în evidență faptul că regula este valabilă și pe termen lung. Astfel, potrivit experților de la Universitatea din Missouri, efectele negative ale pedepselor corporale aplicate copiilor se întind până în adolescență. Cercetătorii au descoperit, de pildă, faptul că o corecție aplicată chiar și unui bebeluș de 15 luni a generat agresivitate și comportament infracțional ani mai târziu.

Singurătatea, mai periculoasă decât obezitatea

Izolarea socială și singurătatea, de care suferă în prezent zeci de milioane de occidentali, reprezintă un pericol mai mare pentru sănătatea publică chiar decât obezitatea, arată o cercetare de dată recentă. Potrivit experților de la Universitatea Brigham Young, din SUA, conectarea socială reduce riscul ca o persoană să decedeze prematur chiar și cu 50 de procente. „Există dovezi solide în sprijinul afirmației că singurătatea sporeș- te semnificativ riscul de deces prematur, cu mult mai mult decât alți indicatori ai stării de sănătate”, explică specialista Julianne Holt-Lunstad.