Main menu

header

643 14 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Prea multe ore de stat pe scaun sunt mai mult decât dăunătoare, reprezintă de-a dreptul un pericol major pentru sănătate, afirmă experții, care recomandă și unele remedii simple, la îndemâna oricui.

Blocarea inimii

Ce se întâmplă cu corpul atunci când stăm pe scaun multe ore pe zi? Specialiștii care au studiat fenomenul afirmă că este vorba despre părţi și funcții importante ale organismului care sunt afectate. Atunci când stăm jos pentru mult timp, muşchii ard mai puţine calorii, iar sângele curge mai lent, permiţându-le acizilor graşi să blocheze mai uşor inima. Şederea prelungită a fost asociată de mult timp cu niveluri crescute ale presiunii arteriale şi ale colesterolului. Ca urmare, oamenii care sunt sedentari au de două ori mai multe şanse de a suferi de o boală de inimă.

Risc de cancer de colon

Pancreasul produce insulină, un hormon care transportă glucoza la celule pentru a asigura necesarul de energie. Însă celulele din muşchii inactivi nu răspund la fel de uşor la insulină, iar pancreasul produce din ce în ce mai multă. Acest proces poate duce la diabet. Un studiu realizat în 2011 a indicat că răspunsul la insulină intră în declin chiar şi după o singură zi de stat prea mult pe scaun. Unul dintre efectele cel mai grave este riscul crescut de a avea cancer de colon. Oamenii de ştiinţă au formulat o ipoteză care spune că producerea de insulină în plus încurajează creşterea în exces a celulelor.

Forțarea coloanei vertebrale în postură nefirească

643 14 2Când stăm în picioare sau când ne mişcăm, muşchii abdominali ne ajută să stăm în poziţie verticală. Însă atunci când stăm pe scaun, ei nu mai sunt folosiţi. Muşchii tensionaţi ai spatelui şi cu cei abdominali slabi formează o combinație care poate forţa poziția naturală a coloanei vertebrale, ducând la hiperlordoză şi lordoză. Dacă nu mişcăm coloana, ea devine inflexibilă şi uşor de vătămat chiar în activităţi banale. De asemenea, cei care stau mai mult timp jos au mari şanse de a suferi de hernie de disc lombară. În plus, odată cu statul îndelungat pe scaun intervin și scurtarea și rigidizarea mușchilor și încheieturilor șoldurilor.

Circulaţie proastă, oase moi

Statul pe scaun pentru perioade lungi încetineşte circulaţia sângelui, lucru care face ca fluidele să se acumuleze la nivelul picioarelor. Problemele cauzate de acest fenomen variază de la glezne umflate şi varice la tromboză venoasă profundă. Totodată, în lipsa mersului pe jos sau a alergatului, oasele devin tot mai moi, ajungându-se la osteoporoză. Ca urmare a tuturor acestor neajunsuri, creierul este afectat la rândul său. Când ne punem muşchii la treabă pompăm oxigen şi sânge în creier şi declanşăm eliberarea de substanţe chimice care îmbunătăţesc starea creierului şi starea noastră de spirit. Când suntem sedentari pentru mult timp, totul se încetineşte, chiar şi funcţiile cerebrale.

Anulează efectele sesiunilor de antrenament

Rezultatele a peste 40 de studii demonstrează faptul că statul pe scaun - la birou, în mașină etc. - nu doar predispune la afecțiuni cardiovasculare, cancer sau diabet, ci anulează efectele exercițiilor pe care mulți le fac tocmai pentru a contracara efectele... statului pe scaun. Analiza unui mare număr de cercetări a dus la concluzia că este nevoie de minimum 60 de minute de mișcare pentru a contracara riscul de moarte prematură din cauza statului pe scaun, arată CNN.

Două minute de plimbare la fiecare oră

Cercetătorii americani au descoperit de câte minute avem nevoie pentru o plimbare cu efecte benefice asupra sănătăţii: două minute de mișcare, la fiecare oră, pot inversa efectele negative pe care statul pe scaun le are asupra stării generale de sănătate. Recomandările actuale referitoare la activitatea fizică sfătuiesc adulţii să facă cel puţin 2,5 ore de exerciţii în fiecare săptămână. „Realitatea este că, dacă vorbim despre activitate fizică, posibilitatea ca fiecare persoană să o facă în adevăratul sens al cuvântului este limitată. Studiul nostru sugerează că şi schimbările mici pot avea un impact mare”, afirmă Tom Greene, specialist în cadrul Universității Utah, din Salt Lake City, SUA, citat de revista „Clinical Journal of the American Society of Nephrology”.

Exerciții eficiente

Există o serie de exerciții simple care pot anula efectele statului îndelungat pe scaun. Astfel, puteți face pendulări cu picioarele: mișcați fiecare picior înainte-înapoi de 20 de ori, după care efectuați aceleaşi mişcări, de această dată în lateral, tot de 20 de ori. Dacă vă simţiți foarte amorţiți, puteţi mări numărul de repetări, până când muşchii sunt încălziţi. Mai departe, și o simplă ghemuire este eficientă când vine vorba despre dezmorţirea muşchilor din zona şoldurilor. Adoptaţi această poziţie până când posteriorul atinge gleznele. Menţineți poziţia timp de 30-60 de secunde, după care relaxați şi reluați exerciţiul. Puteți apela și la așa-numita „poziție a porumbelului”: îndoiți genunchiul la 90 de grade în lateral şi sprijiniți-l de o masă, menţinându-vă echilibrul cu ajutorul mâinilor. Păstraţi poziţia timp de 60-90 de secunde.

Activităţile cu intensitate medie, precum mersul, câteva minute la fiecare oră, au scăzut riscul de moarte prematură cu 33% în cazul celor care stau prea mult pe scaun

Menţineţi poziţia corectă!

Pentru a combate efectele negative ale sedentarismului este suficient să depunem un efort minim, spun cercetătorii. Așadar, dacă sunteţi nevoiți să staţi jos pentru mult timp, este bine în primul rând să încercaţi să aveţi o poziţie corectă: nu vă aplecaţi în faţă; țineţi coatele îndoite la 90 de grade; păstrați umerii relaxaţi; brațele se mențin aproape de corp; puneți întreaga talpă pe podea.