Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Vaccin gratuit împotriva pneumoniei

Ministerul Sănătății din România va asigura gratuit imunizarea cu vaccin pneumococic. Acesta protejează împotriva pneumoniilor, meningitelor și otitelor. Deși serul se află în schema de vaccinare, părinții sunt nevoiți în prezent să plătească 250 de lei pentru o doză. Pneumonia este principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani din România.

Obezitatea în adolescenţă creşte riscul de cancer

Experți din cadrul Universității din Tel Aviv au ajuns la concluzia că adolescenții obezi dezvoltă un risc cu 71% mai mare decât ceilalți de a avea cancer rectal. De asemenea, kilogramele în plus sporesc cu peste 50% pericolul ca adulții de mai târziu să aibă cancer de colon. „Acesta este cel mai extins studiu realizat vreodată și arată importanța greutății corporale normale la vârsta de 17 ani, care poate avea urmări toată viața”, explică specialistul Zohar Levi.

Expunerea la praf poate împiedica sarcina

Praful și chimicalele din canapele, scaune de mașină și chiar saltele de yoga pot determina o întârziere a apariției unei sarcini, arată un studiu recent dat publicității de specialiștii Universității Harvard. Printre substanțele chimice considerate responsabile pentru un astfel de deznodământ se regăsesc compuși care sunt peste tot în jur, de la podele la perdele de duș, în dezinfectanții cei mai utilizați sau chiar în apa de gură. Femeile studiate care au fost cel mai expuse acestor agenți au prezentat șanse mai mici cu peste 30% de a rămâne însărcinate.

Testosteronul dictează mişcările bruşte ale... burselor

Un nou studiu derulat la Școala de Afaceri a Universității Oxford a pus în evidență faptul că mișcările bruște ale burselor sunt generate de exploziile de testosteron ale bărbaților implicați în această activitate. „Am demonstrat că nivelurile crescute ale hormonului masculin sporește nivelul licitațiilor și poate crea bule de prețuri. Impactul testosteronului îi determină pe oameni să cumpere și să vândă acțiuni peste valoarea lor”, explică cercetătorul Amos Nadler, coautor al studiului.

Bogaţii sunt mai sedentari

Cercetătorii de la Societatea Americană pentru Cancer au analizat datele a mii de persoane pentru a observa în ce măsură prosperitatea îi determină pe oameni să devină sedentari. În condițiile în care mai puțin de cinci procente dintre americani fac exerciții fizice, a reieșit că persoanele care câștigă peste 75.000 de dolari pe an stau în poziții sedentare cu aproape 20 de minute mai mult din timpul standard folosit pentru măsurători decât cei cu venituri mai mici.