Main menu

header

645 18 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

De cele mai multe ori, prospețimea legumelor și fructelor dispare văzând cu ochii. Pentru a contracara acest fenomen, a fost inventat ambalajul pe bază de lut.

Mai folositor în stoparea creșterii microbilor

Specialiștii de la Universitatea Sabanci, din Istanbul, au dezvoltat un nou ambalaj tip film pentru legume și fructe, care va contribui la menținerea mai îndelungată a prospețimii acestora, anunță „Daily Mail”. Noul ambalaj nu doar protejează mult mai bine împotriva deteriorării, dar este și mult mai eficient în stoparea creșterii microbilor. „Ambalajul alimentar capabil să interacționeze cu produsul poate contribui la siguranța acestuia și poate preveni pierderile economice cauzate de degradare”, explică specialistul Hayriye Unal.

Elemente inedite în formulele vechi

Cercetătorii turci nu sunt la prima încercare de a realiza ambalaje avansate, în special pentru fructele și legumele atât de perisabile. Până acum însă procesul de realizare a unor ambalaje eficiente a fost mult îngreunat de acțiunea materialelor folosite asupra produsului alimentar. „Companiile deja produc ambalaje care împiedică deshidratarea, dar încorporarea de elemente noi în aceste ambalaje este o provocare”, argumentează Unal. În aceste condiții, legumele și fructele au rămas relativ expuse și reacțiilor cu oxigenul, și contaminării cu bacterii, și permeabilităţii în fața vaporilor de apă. În plus, acumularea de etilen, substanța care produce degradarea, a rămas în continuare un obstacol major.

Microcilindri cu uleiuri naturale de oregano și cimbru

Pentru a îmbunătăți performanțele ambalajelor deja existente, experții turci au încorporat minicilindri de lut în „filmul” de polietilenă utilizat pentru a înveli produsele alimentare. Aceste tuburi nu lasă oxigenul să pătrundă în interiorul ambalajului, în paralel împiedicând vaporii de apă să iasă. În plus, au demonstrat capacitatea de a absorbi etilenul, rezolvând astfel problema acumulării acestuia. În completarea noii formule de ambalaj, specialiștii au umplut cilindrii de lut cu uleiuri naturale de oregano și cimbru, cunoscute antibacteriene.

Produsele au rămas în stare excepţională mai mult timp

Pe parcursul testelor s-au ambalat în această nouă formulă roșii, banane și carne de pui. După zece zile, roșiile au demonstrat o stare semnificativ mai bună decât cele învelite în polietilenă. Bananele au rămas mai ferme și mai proaspete, având o culoare vie după șase zile de la ambalare. Carnea de pui congelată timp de 24 de ore a dovedit o cantitate mult mai mică de bacterii acumulate decât produsul similar ambalat în formulele clasice. Rezultatele testelor fiind promițătoare, oamenii de ştiinţă vor continua cercetările, pentru a se asigura că noul ambalaj este perfect sigur, înainte de a se trece la producția de masă.

„Ambalajul alimentar capabil să interacționeze cu produsul poate contribui la siguranța acestuia“ (Hayriye Unal, Universitatea Sabanci, Istanbul)