Main menu

header

645 15 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Expunerea repetată la soare, fără protecție, schimbările climatice și bronzatul la solar au făcut în ultimii ani ca incidența cancerului de piele să fie în creștere. Bioderm a dat startul campaniei de toamnă pentru prevenirea acestei grave maladii. În perioada 1-30 septembrie, bucureștenii și locuitorii din împrejurimi beneficiază de consultații dermatologice gratuite în cadrul screening-ului împotriva cancerului de piele și de reduceri la dermatoscopie în toate unitățile medicale Bioderm. Cât de periculoase pot fi alunițele și cum se poate preveni apariția melanomului aflați într-un interviu cu doctor Lucian Russu (foto), specialist în dermatologie și venerologie, fondatorul rețelei de clinici Bioderm.

„Începutul verii și al toamnei sunt cele mai bune perioade pentru efectuarea unui screening al pielii”

- De multe ori există tentația de a trece cu ușurință peste existența alunițelor pe corp, privindu-le doar ca pe un element estetic. Ce sunt „nevinovatele” alunițe și în ce se pot ele transforma?

- Sub acțiunea a diferiți factori exteriori sau din interiorul corpului nostru, fizici, chimici, imunologici, alunițele se pot transforma în nevi displazici, adică leziuni îngrijorătoare, care necesită excizia cu laserul sau excizia chirurgicală. Îndepărtarea integrală a nevilor displazici se recomandă pentru a preveni evoluția acestora spre o formă severă de cancer de piele, cea mai gravă dintre acestea fiind melanomul. Totuși, alunițele pot fi angioame, o cheratoză, o cicatrice cheloidă sau un alt tip de leziune pigmentată.

- Expunerea îndelungată la soare mărește pericolul transformării alunițelor în adevărați „monștri” pentru sănătate?

- Da, în urma expunerii la soare, alunițele pot suferi leziuni serioase. De aceea, se recomandă un control al acestora înainte de a merge la plajă, dar și la finalul vacanței, pentru a afla dacă alunițele au suferit modificări în urma expunerii la ultraviolete. Așadar, începutul verii și al toamnei sunt cele mai bune perioade pentru efectuarea unui screening al pielii.

„Dermatoscopia este singura investigație care poate depista stadiile curabile”

645 15 2- În ce condiții poate apărea melanomul?

- Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele, își are originea în celulele producătoare de pigment, denumite melanocite. Sub acțiunea ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, se înmulțesc necontrolat și invadează agresiv țesuturile din jur. Cauza apariției melanomului rămâne necunoscută, dar sunt identificați factori de risc atât genetici, cât și de mediu sau factori care țin de stilul de viață, precum piele sensibilă la soare, prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate, arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, obiceiul bronzării la solar. Imunitatea joacă și ea un rol important în apariția bolii, acest lucru fiind valabil pentru majoritatea cancerelor. Este important ca la orice modificare a unei vechi alunițe, precum și la apariția uneia noi să fie făcut un consult dermatologic. Atenție și la zonele la care nu v-ați aștepta: sub unghie, în talpă, ureche etc.

- Când trebuie apelat la o consultație dermatologică de specialitate? Ce semne trebuie luate în considerare?

- Pe lângă cele explicate, trebuie să fim atenți la următoarele aspecte, considerate deja clasice: asimetrie (o aluniță cu margini asimetrice), neregularități ale marginilor, orice modificare a culorii și a dimensiunii alunițelor, evoluția acestora. Din nefericire, chiar și persoanelor care își autoexaminează pielea cu regularitate și conștiinciozitate le pot scăpa aceste indicii, multe dintre ele nu pot fi observate cu ochiul liber. Când acestea devin vizibile este foarte posibil să avem de-a face cu un stadiu avansat de cancer de piele. Dermatoscopia este singura investigație care poate depista la timp orice fel de cancer de piele, inclusiv melanomul, în stadii curabile, dermatoscopul digital prin epiluminiscență (un microscop fin) mărind imaginea alunițelor de 140 de ori, la o claritate full HD.

„În fază incipientă, poate fi vindecat în 100% dintre cazuri”

645 15 3- Care sunt efectele melanoamelor?

- Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele, iar 75% dintre persoanele diagnosticate își pierd viața în primul an de la diagnostic. Dacă până acum câţiva ani nimeni nu se uita la alunițele tinerilor, acum sunt studiate chiar și cele ale copiilor de 10-11 ani. Melanomul este boala care nu doare decât atunci când este deja metastazat, dar poate ucide în mai puțin de un an. Depistat la timp, însă, în fază incipientă, melanomul poate fi vindecat în 100% dintre cazuri, iar screening-ul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii.

- Cum se realizează dermatoscopia digitală și care este eficiența acesteia în raport cu diagnosticarea melanomului?

- Dermatoscopia este o investigație de examinare a pielii nedureroasă, neinvazivă, care durează câteva secunde și salvează vieți. Dermatoscopul FotoFinder reprezintă standardul de excelență în dermatoscopia digitală, cea mai avansată tehnologie de evidențiere a microarhitecturii pielii. Sistemul utilizează tehnica microscopiei prin epiluminiscență, permițând descoperirea la timp a alunițelor cu probleme (nevi displazici) sau chiar a cancerului de piele. Dermatoscopul FotoFinder din clinicile noastre foloseşte lumina polarizată, astfel încât nu mai este necesară utilizarea lichidului, cu o reflexie minimă a luminii. Imaginile obținute evidențiază microarhitectura pielii și dispoziția pigmentului de la suprafață spre profunzime. Aparatul permite atât examinarea periodică a alunițelor, cât și documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afecțiuni ale pielii. Marele avantaj este înmagazinarea digitală a imaginilor, care ajută și la verificarea periodică a alunițelor, cu observarea evoluției acestora în timp.

„Potrivit ultimelor statistici Globocan, România a înregistrat o incidență crescută a melanomului în ultimii 25 de ani, de la 1,2 cazuri la 100.000 de locuitori la 4,5 cazuri la 100.000 de locuitori“

„Dermatoscopul permite atât examinarea periodică a alunițelor, cât și documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afecțiuni ale pielii. Marele avantaj este înmagazinarea digitală a imaginilor, care permite și verificarea periodică a alunițelor, cu observarea evoluției acestora în timp“

„Evitaţi solarul!“

- Se poate preveni cumva apariția bolii?

- Sigur că da, iar regulile care trebuie respectate sunt foarte simple: expunere la soare cu protecţie solară cu factor de cel puțin 30, aplicată fără parcimonie, în intervalele în care ultravioletele sunt mai puţin nocive - până în ora 10:00 şi după ora 16:00 - purtarea accesoriilor care protejează de soare (pălării, ochelari), evitarea solarului, autoexaminarea periodică a aluniţelor, controalele dermatologice anuale, însoţite de dermatoscopii, în cazul leziunilor suspecte.