Main menu

header

645 12 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Pacienții cu diabet de tip I au la dispoziție un sistem lansat în premieră, care le poate schimba viața: pancreasul artificial, primul dispozitiv medical care oferă în același timp un senzor pentru măsurarea glicemiei și o pompă de insulină.

Administrare exactă a insulinei

Cel dintâi pancreas artificial, denumit MiniMed 670G, preia sarcina atât de importantă a procesului crucial de măsurare a glicemiei și de livrare a cantității precise de insulină, notează usatoday.com. Aceasta este o realizare remarcabilă direcționată spre milioanele de bolnavi de diabet de tip I care nu vor mai fi nevoiți să se supună testelor. MiniMed 670G poate administra doza necesară de insulină exact atunci când este nevoie și va opri imediat pompa atunci când detectează o scădere a glicemiei în sânge. În acest fel sunt reduse riscurile administrării unei cantități prea mari sau prea mici de insulină, ambele greșeli putând fi fatale unui bolnav de diabet de tip I al cărui pancreas nu poate produce insulină (iar corpul nu mai poate controla singur, în mod natural, nivelul glicemiei din sânge). În lipsa tratamentului adecvat, boala poate duce la complicații extrem de grave: pierderea vederii, insuficiență renală, boli cardiovasculare.

Pacientul poate duce un trai normal

645 12 3Dispozitivul medical este confortabil și ușor de folosit. Pompa de insulină este rezistentă la apă, iar ecranul este foarte ușor de citit chiar și pe întuneric. Monitorul de glicemie are un senzor avansat, aprobat de Food and Drug Administration, din SUA, pentru controlul și administrarea de insulină. Este foarte ușor de inserat sub piele și este flexibil, asigurând un confort sporit chiar și atunci când pacientul se mișcă. În aceste condiții, bolnavul va putea duce o viață normală, fără să mai aibă grija verificării glicemiei și administrării periodice a insulinei. Trebuie doar să calibreze periodic aparatul, de două ori pe zi, și să introducă informații despre carbohidrații pe care îi va consuma la fiecare masă. În următoarele ore, aparatul va calcula și va administra singur doza corectă de insulină pentru a menține nivelul glicemiei în limite normale. De exemplu, un adolescent cu diabet va putea să-și petreacă noaptea acasă la un prieten fără să mai fie trezit de grija testului de glicemie.

Nu este o soluție pentru cei care au nevoie de transplant

Deși este lansat cu numele de pancreas artificial, acest dispozitiv nu reprezintă o soluție pentru persoanele care au nevoie de un transplant de pancreas. Apa- ratul nu înlocuiește organul respectiv și nu este implantat sau atașat prin procedură chirurgicală. Nu face decât să preia una dintre funcțiile pancreasului - reglarea nivelului de glucoză. Inteligența artificială intervine doar pentru livrarea cantității precise de insulină, fără a mai fi nevoie de intervenție umană. Mai mult, pancreasul artificial nu se adresează tuturor diabeticilor, ci doar celor 10% dintre cei care suferă de această afecțiune și care se încadrează în tipul I. Cauza acestei afecțiuni nu este cunoscută și nici nu există metode de prevenție, boala nefiind asociată cu obezitatea sau cu alimentația nesănătoasă, spre deosebire de diabetul de tip II.

422 de milioane de bolnavi de diabet erau înregistraţi oficial în lume în anul 2016, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății