Main menu

header

646 15 1de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna

Progesteronul este un hormon implicat în reglarea multor procese fiziologice din organismul femeii, cele mai importante fiind dezvoltarea și pregătirea endometrului pentru implantarea embrionului în a doua jumătate a ciclului menstrual. Sursa principală de progesteron este corpul galben apărut după ovulație. Laurențiu Crăciunaș (medalion), medic ginecolog doctorand la „Tommy’s National Centre for Miscarriage Research”, din Birmingham, Marea Britanie - cea mai mare clinică de cercetare a avortului spontan din Europa -, și reprezentantul site-ului contraboli.ro, ne-a vorbit despre importanța progesteronului în organism.

Administrarea poate preveni hiperplazia endometrială

- Domnule doctor, care sunt principalele situații în care se recomandă aportul de progesteron din exterior?

- Situațiile cel mai des întâlnite pentru recomandarea de progesteron sunt absența menstruației (amenoree), specifică ciclurilor anovulatorii (fără ovulație), în care nu se formează un corp galben care să elibereze progesteron. În acest caz, progesteronul se administrează cu scopul de a declanșa o sângerare la oprirea tratamentului (similară cu menstruația naturală), obiectivul principal fiind prevenirea hiperplaziei endometriale (îngroșarea endometrului, care poate duce la cancer endometrial). O altă indicație foarte frecventă pentru prescrierea de progesteron în România este în cazul femeilor cu risc de avort spontan: fie cele care au avut avorturi în antecedente, fie cele care sângerează în sarcina incipientă. Din păcate, dovezile științifice care să recomande acest tratament sunt minime spre inexistente, beneficiul progesteronului în cazul acestui grup de femei fiind doar o speranță nedovedită. Pe de altă parte, există și situații în care progesteronul este utilizat în scopuri de contracepție (minipilula contraceptivă bazată doar pe progesteron sau cea combinată cu estrogen și progesteron), substituție hormonală în menopauză (progesteronul contrabalansează efectele negative ale estrogenului, de exemplu, prevenirea cancerului endometrial), endo- metrioză, acnee, mastoză chistică, hiperplazie endometrială etc.

În tehnicile RUA se dozează pentru a confirma eficiența tratamentului

- În cazul procedurilor de reproducere umană asistată RUA (inseminare artificială, fertilizări in vitro) este utilizat foarte des. În funcție de ce se stabilește produsul adus din exterior după un embriotransfer?

- Doza și modul de administrare ale progesteronului s-au stabilit prin examene clinice, iar varianta vaginală s-a dovedit cea mai convenabilă și eficientă. Doza nu se stabilește în funcție de analize, fiindcă aceasta este una standard. Mai mult, dozarea progesteronului din sânge nu are nicio utilitate clinică în RUA.

- Totuși, se practică, cel puțin în cursul ciclului de stimulare ovariană. Care este explicația?

- Ca regulă generală, progesteronul extern se administrează dacă nu există un corp galben funcțional. Este cazul fertilizării in vitro, când, după stimularea ovariană, foliculii ovarieni sunt aspirați pentru a colecta ovulele, ulterior fiind nevoie de progesteron extern pentru a suplini faptul că nu au fost lăsați să ovuleze natural. În cazul stimulării ovariene pentru femeile care nu ovulează natural, dar care nu urmează tratament de fertilizare in vitro, progesteronul din sânge se dozează pentru a confirma eficiența tratamentului. Corpul galben secretă progesteronul după ovulație, deci nu este nevoie de aport extern.

„Ruta vaginală oferă plauzibilitate biologică”

646 15 2- Există categorii de persoane care nu asimilează bine substanța din ovule?

- Teoretic, da, aproape orice este posibil în medicină și în interacțiunea organismului cu medicamentele. Este posibil să existe persoane care nu absorb progesteronul sau persoane la care receptorii pentru progesteron nu sunt suficient de sensibili pentru ca dozele normale să fie eficiente, dar numărul lor ar fi prea mic pentru a reprezenta o problemă care necesită investigații suplimentare de rutină.

- Din acest motiv presupun că a apărut pe piață progesteronul injectabil... S-a dovedit științific eficiența acestuia?

- Nu este nevoie de progesteron injectabil, ruta vaginală este eficientă. Referitor la dovada științifică, cel mai recent review Cochrane (care poate fi studiat pe https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26148507) nu a dovedit superioritatea unei rute comparativ cu alta. Ruta vaginală oferă plauzibilitate biologică datorită proximității cu țesutul-țintă, endometrul.

„Uterul recunoaște dezvoltarea anormală a embrionului”

- Poate lipsa de progesteron să ducă la avort spontan?

- Desigur, lipsa de progesteron poate duce la avort, dar cea mai comună cauză pentru avorturile spontane este un defect genetic al embrionului (în aproape jumătate dintre cazuri), adică embrionul s-a format greșit, nu este compatibil cu o viață normală, iar uterul recunoaște dezvoltarea anormală și înlătură sarcina cât mai repede, pentru a evita un consum de energie inutil.

- În această situație, înțelegem că orice încercare a medicului de a salva sarcina este inutilă...

- Din păcate, da. Tratamentul cu progesteron sau No-Spa, oferit de regulă femeilor cu iminență de avort, nu poate corecta greșelile cromozomiale din embrion, deci nu are cum să normalizeze sarcina. Avortul se produce din cauza embrionului, nu din cauza simptomelor, fie că este vorba despre sângerare/durere, acestea apărând după ce uterul a decis că nu merită să investească în sarcina respectivă.

De la 12 săptămâni nu mai este nevoie de aport extern

- Presupunând că vorbim despre o sarcină normală, în care embrionul este perfect, de când și până când se recomandă administrarea în sarcină?

- Într-o sarcină naturală, progesteronul e eliberat de corpul galben (luteal) în urma ovulației și nu este nevoie de progesteron extern deloc. Progesteronul nu se dozează niciodată, pentru că nu este util în managementul ulterior.

- Iar după obținerea sarcinii în urma tehnicilor RUA, cum stau lucrurile? Se mai dozează progesteronul și după aflarea rezultatului beta-HCG?

- Nici în ciclurile de fertilizare in vitro nu se dozează progesteronul. Progesteronul se administrează până la 12 săptămâni, când placenta începe să elibereze o cantitate suficientă și nu mai este nevoie de aport extern. Până la 12 săptămâni, corpul galben este sursa principală de progesteron, iar în absența unui corp galben, în reproducerea asistată se justifică administrarea și e nevoie de progesteron extern. Detalii și noutăți la zi despre progesteron puteți afla și din articolele pe care le postez periodic pe site-ul contraboli.ro.

Prin scăderea în greutate, femeile obeze pot să-şi normalizeze ciclul menstrual

- Spuneați că sunt situații în care progesteronul este recomandat pentru reglarea menstruației. Care este scopul și în ce cazuri se practică?

- Progesteronul extern nu tratează cauza absenței menstruațiilor - deci lipsa ovulației -, ci doar compensează absența substanței care ar trebui secretată în mod normal (în cazul unui organism care funcționează perfect) de corpul galben în urma ovulației. Cu alte cuvinte, tratamentul cu progesteron în cazul absenței menstruației nu este un tratament de creștere a fertilității, ci are doar scopul inducerii sângerărilor, pentru prevenirea hiperplaziei endometriale.

- Există anumite alimente care pot contribui la reglarea nivelului din organism?

- Alimentele nu au un rol definit în acest caz. Dar desigur că o alimentație sănătoasă, aferentă unui stil de viață sănătos, asociat cu activitate fizică, poate contribui la o mai bună funcționare a organismului. Mă refer în special la femeile obeze (cu indice de masă corporală peste 30), care prin scăderea în greutate pot să-și normalizeze ciclul menstrual, obținând ovulații spontane fără niciun tratament extern.