Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Amatorii de fast-food, la adăpost de melanom

Anumite grăsimi care se găsesc în preparatele de tip fast-food protejează împotriva celor mai agresive forme ale melanomului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Boston. În timp ce aceste produse pot dăuna sănătății inimii sau greutății corporale, substanța numită acid palmitic ar putea fi folosită pentru crearea unui tratament care să protejeze de cancerul de piele persoanele roșcate, pe cele cu pielea sensibilă sau care s-au bronzat prea mult de-a lungul vieții și au un risc crescut de declanșare a bolii.

Depresivii ar putea fi trataţi cu antiinflamatoare

Ed Bullmore, șeful catedrei de Psihiatrie a Universității Cambridge, afirmă că depresia este o boală fizică și poate fi tratată cu antiinflamatoare. Ca răspuns disproporționat al sistemului imunitar, care „uită” să se oprească după ce a contracarat o traumă, depresia cauzează inflamații extinse ce pot fi combătute cu medicamente împotriva acestora. Mai multe studii au demonstrat apariția inflamațiilor la persoanele diagnosticate cu depresie.

Frigul creşte pericolul de infarct

O cercetare extinsă de dată recentă a evidențiat faptul că frigul predispune la infarct, iar antecedentele de atac de cord în familie amplifică acest risc. Specialiștii suedezi au analizat datele a peste 280.000 de subiecți și au concluzionat că numărul cel mai mare de atacuri de cord se înregistrează în zilele reci - cu cât mai mult coboară temperatura sub zero grade Celsius, iar afară este mai înnorat, mai umed sau bate vântul mai tare, cu atât pericolul este mai mare.

Sexagenarii, cei mai mulţumiţi adulţi

Potrivit Asociației Americane a Pensionarilor, adulții în vârstă de 60 de ani sunt mult mai mulțumiți de viața lor decât celelalte categorii de vârstă. Mai exact, doar 10% dintre participanții la un studiu extins au declarat că este firesc ca bătrânețea să fie „un timp al depresiei”, 67 de procente dintre cei chestionați declarându-se „satisfăcuți” și „foarte mulțumiți” cu viața lor. „Rezultatele atestă faptul că vârsta înaintată poate fi un răstimp grozav”, arată Jo Ann Jenkins, reprezentanta asociației.

Copiii care se culcă târziu, risc de obezitate

Un studiu derulat la Universitatea din Birmingham a relevat faptul că micuții care nu dorm suficient prezintă un risc crescut de a deveni supraponderali, chiar obezi. Aceste observații au reieșit cel mai mult după studii efectuate asupra copiilor din China, care au renumele de a neglija somnul, întrucât sunt foarte concentrați pe a obține rezultate școlare bune. „Mai puțin somn generează riscuri în plus pentru creșterea în greutate în rândul copiilor”, punctează specialistul chinez Yajun Chen.